Väitös: Politiikkamallien leviämiseen vaikuttaa niiden muovautuvuus ja symbolinen elinkelpoisuus

Jaa

YTM Lauri Heimo tutki väitöskirjassaan ehdollisen käteisavun ohjelman (conditional cash transfer – CCT) globaalia leviämistä. Ehdollisen käteisavun ohjelmien tapaustutkimuksen avulla väitöskirja valaisee sitä, miten globaalit politiikkamallit kehittyvät ja millaiset ominaisuudet mahdollistavat niiden leviämisen ja omaksumisen erilaisissa yhteyksissä.

Lauri Heimo. (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)
Lauri Heimo. (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)

1990-luvun puolivälistä lähtien noin kolmasosa maailman maista on ottanut käyttöön ehdollisen käteisavun ohjelman (conditional cash transfer – CCT). Lauri Heimon väitöskirja tarkastelee tekijöitä tämän sosiaalipoliittisen ohjelman globaalin leviämisen taustalla.

Ehdolliset käteisavustukset ovat köyhyyden torjuntaan suunnattuja ohjelmia, joissa etuudet ovat tiukasti kohdennettu köyhille kotitalouksille. Säännöllinen rahallinen etuus edellyttää sen saajalta tietynlaista käyttäytymistä, kuten lasten terveystarkastuksia ja koulunkäyntiä.

– On kiinnostavaa, että näitä ohjelmia ovat omaksuneet hallitukset vasemmalta oikealle ja sosioekonomisesti vaihtelevissa maissa, pääasiassa globaalissa etelässä. CCT-ohjelmia on myös kritisoitu, ja samalla on kiinnitetty huomiota siihen, että ilman ehtoja toimivilla käteisavustuksilla on mahdollista saavuttaa samat positiiviset vaikutukset, Heimo sanoo.

Tätä taustaa vasten Heimo osoittaa väitöskirjassaan ominaisuuksia, jotka ovat mahdollistaneet ehdollisen käteisavun mallin maailmanlaajuisen leviämisen.

Tutkimuskysymykseen etsitään vastauksia kolmessa artikkelissa. Ensimmäisessä tarkastellaan, miten Meksikon ehdollisen käteisavun ohjelmasta luotiin innovatiivinen ehdollisten käteisavustusten edelläkävijä ja millaisia seurauksia tällä oli yleiselle käsitykselle näistä ohjelmista. Toisessa artikkelissa käsitellään kansainvälisten organisaatioiden, kuten Maailmanpankin, roolia globaalin CCT-politiikkamallin luomisessa sekä CCT-narratiivin muodostamisessa ja ylläpitämisessä. Kolmannessa artikkelissa tutkittiin, miten CCT-malli vetoaa poliittisiin päätöksentekijöihin analysoimalla, miten malli omaksuttiin ideologisesti vastakkaisten koalitioiden toimesta Chilessä.

– Tulosten valossa ehdollisten käteisavustusten leviämisessä on ollut tärkeää kyseisen politiikkamallin vetoava tarina ja se, että malli on ollut niin sanotusti diskursiivisesti muovautuva. Näin siihen on voitu liittää hyvin monenlaisia merkityksiä ja mallia on voitu tukea ja perustella erilaisista poliittisista näkökulmista, Heimo sanoo.

Politiikkamalleja ei tulisikaan tarkastella vain strategisina interventioina, joilla pyritään ongelmien ratkaisemiseen, eikä niiden leviämistä tule tarkastella vain niiden tehokkuuden perusteella. Politiikkamallin maailmanlaajuisen leviämisen kannalta mallin on oltava symbolisesti elinkelpoinen (symbolically viable).

Lauri Heimo on kotoisin Järvenpäästä, asuu Maunulassa ja työskentelee tutkijana Helsingin yliopistossa.

Väitöstilaisuus perjantaina 26. huhtikuuta

Yhteiskuntatieteiden maisteri Lauri Heimon yhteiskuntatieteisiin kuuluva väitöskirja Discursive Construction of Conditional Cash Transfers: Analysis of a Global Policy Model tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 26.4.2024 kello 12 alkaen Keskustakampuksen D11 -salissa (Kalevantie 4, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori David Inglis Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori emeritus Pertti Alasuutari Tampereen yliopistosta.

Yhteyshenkilöt

Lauri Heimo
lauri.heimo@helsinki.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Matkapuhelinten signaalivaimennukseen kerrostaloissa voidaan vaikuttaa ikkunoiden selektiivikalvojen muokkauksella ja betonin kosteudella20.5.2024 11:38:29 EEST | Tiedote

Yleiseksi käynyt lausuma ”sisällä kännykkä pätkii jatkuvasti, mutta ulkona se toimii moitteetta” on ollut melko tavallinen toteamus uusien kerrostaloasukkaiden kertoessa kokemuksiaan matkapuhelinverkkojen yleisestä toiminnasta. Diplomi-insinööri Ari Asp tutki väitöskirjassaan, onko uusien ja vanhempien kerrostalojen ulkokuoren radiosignaalien läpäisevyydessä oikeasti eroja, ja jos on, niin mistä ne johtuvat.

Väitös: Hapetusreaktori simuloi päästöjen käyttäytymistä ilmakehässä16.5.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Polttomoottorit tuottavat haitallisia hiukkas- ja kaasupäästöjä ilmakehään. Osa kaasumaisista päästöistä muodostaa uutta hiukkasmassaa ilmakehässä useiden päivien aikana päästön jälkeen. Väitöstutkimuksessaan DI Pauli Simonen kehitti mittausmenetelmää, jolla voidaan arvioida ilmakehässä muodostuvan hiukkasmassan eli sekundääriaerosolin määrää eri päästölähteistä. Simosen mukaan esimerkiksi etanolin lisääminen bensiiniin vähentää sekundääriaerosolin muodostumista.

Väitös: Yhteisestä etiikan opetuksesta on käyty katsomus- ja koulutuspoliittista kamppailua yli sata vuotta16.5.2024 08:40:00 EEST | Tiedote

Hyvän ja pahan, oikean ja väärän pohtiminen on keskeinen osa kasvatusta. Siitä, pitäisikö etiikkaa opettaa yleissivistävässä koulussa katsomusryhmittäin vai kaikille oppilaille yhteisesti, on Suomessa väitelty viimeisen sadan vuoden aikana useaan otteeseen. FM Eenariina Hämäläinen selvitti väitöstutkimuksessaan näiden debattien historiaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye