SDP:n Eveliina Heinäluoma ja Paula Werning: Esteettisten pistoshoitojen kaoottisille markkinoille tarvitaan parempaa sääntelyä nyt

Jaa

SDP:n kansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Paula Werning vaativat tehokkaampaa sääntelyä esteettisten pistoshoitojen kasvaville markkinoille ja ehdottavat, että pistoshoitoja saisivat antaa jatkossa vain terveydenhuollon ammattilaiset.

J-P Flander

Pistoshoitojen, kuten täyteainehoitojen, suosio on viime vuosina kasvanut. Samalla hoitojen mahdolliset terveyshaitat ovat nousseet keskusteluun. Ylen MOT-ohjelmassa kerrottiin tällä viikolla rajuista komplikaatioista, joita epäammattimaiset pistoshoidot ovat asiakkaille aiheuttaneet. Lisäksi pistoshoitoja on markkinoitu ja tehty jopa alaikäisille. SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ja Paula Werning vaativat alalle parempaa sääntelyä asiakkaiden terveyden ja turvallisuuden parantamiseksi. He jättävät tänään hallitukselle aiheesta kirjallisen kysymyksen. 

– Pistoshoitojen suosio on kasvanut nopeasti, eikä lainsäädäntö ole pysynyt Suomessa muutoksen perässä. Esteettisten pistoshoitojen markkinat ovat tällä hetkellä Suomessa kaoottiset ja ala turvallisuuden valvonta hyvin puutteellista, toteaa Heinäluoma. 

Esteettisiä pistoshoitoja saa nyt antaa ilman minkäänlaista koulutusta tai erikoistumista. Toisin kuin kauneuskirurgiassa, esteettisten pistoshoidon tarjoajia ei valvo tällä hetkellä suoraan mikään taho.  – Tällä hetkellä hoitajien velvollisuutta taata asiakkaidensa turvallisuus ei valvota käytännössä mitenkään. Pistoshoitojen markkinat ovatkin tällä hetkellä hyvin sekavat kuluttajan näkökulmasta, sanoo Werning.

Pistoshoitojen aiheuttamat komplikaatiot voivat olla vakavia, kuten ihovaurioita, allergisia reaktioita ja jopa verenkiertohäiriöitä, jotka voivat johtaa näönmenetykseen tai ihokudoksen kuolioihin. – Pieleen menneiden pistosten jälkihoitoa voidaan joutua tekemään myös julkisella puolella, mikä kasvattaa julkisen terveydenhuollon kustannuksia sekä sitoo alan rajallisia henkilöstöresursseja, muistuttavat Heinäluoma ja Werning.

Heinäluoma ja Werning ehdottavat, että pistoshoitoja saisi antaa jatkossa vain koulutusta saaneet ammattilaiset. Tämä auttaisi ehkäisemään terveyshaittoja ja komplikaatioita, joita taitamattomat ja epäammattimaiset hoidot voivat aiheuttaa. Riittävä koulutus varmistaisi myös sen, että hoitoja antavalla olisi vaadittavat ensiaputaidot, mikäli komplikaatioita ilmenee. Lisäksi pistettävien aineiden laadun ja turvallisuuden valvontaa tulisi parantaa sekä harkita, tulisiko pistoshoitoja tarjoaville toimipisteille olla nimettynä vastuulääkäri, kuten pistoshoitoja tarjoavilla lääkäriklinikoilla on tälläkin hetkellä.

Heinäluoma ja Werning muistuttavat, että esteettisiä pistoshoitoja säädellään Suomea tiukemmin jo monessa maassa. Esimerkiksi Ruotsissa laki rajoittaa täyteainepistosten antamisen ainoastaan lääkäreille, hammaslääkäreille ja sairaanhoitajille. – On korkea aika päivittää sääntely myös Suomessa ja varmistaa potilaiden turvallisuus ja kuluttajansuoja, he toteavat.  

Heinäluoma ja Werning viittaavat hallitusohjelmaan, jossa todetaan tarve selvittää esteettisiin hoitoihin liittyvän lainsäädännön uudistamisesta potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Heinäluoma ja Werning pitävät tätä kannatettavana kirjauksena, jota tulisi edistää ripeästi: – Jokainen ammattitaidottomuuden takia pieleen mennyt pistoshoito on liikaa, sanovat Heinäluoma ja Werning.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Perholehto: Jo riittää ilmasto- ja luontopolitiikan jarruttaminen!17.5.2024 13:50:00 EEST | Tiedote

– Ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttäminen on välttämättömyys, ei valinta. Ilmasto- ja luontotoimista luistaminen vaarantaa kestävän kasvun ja työllisyyden. Kyllä ihmisten ja elinkeinoelämän pitää voida luottaa siihen, että se pidetään, mitä sanotaan, perustelee kansanedustaja Pinja Perholehto (sd). Tämän vuoksi SDP esittää hallitukselle epäluottamusta sen riittämättömästä ilmasto- ja luontopolitiikasta.

SDP:n Ville Skinnari tapasi israelilaisen veteraanisotilaiden kansalaisjärjestön: Sodan jatkuminen ei ole kenenkään etu16.5.2024 11:29:28 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Ville Skinnari (sd) tapasi israelilaisen Breaking the Silence -järjestön edustajat Ori Givatin ja Joel Carmelin eduskunnassa. Tapaamiseen osallistuivat myös Kirkon ulkomaanapu sekä kansanedustajat Elisa Gebhard (sd) ja Jani Kokko (sd). Breaking the Silence on merkittävä ja tunnettu israelilainen veteraanisotilaista koostuva kansalaisjärjestö, joka on tehnyt 20 vuotta tärkeää työtä ihmisoikeuksien puolustajana. Järjestö pyrkii kasvattamaan tietoisuutta miehityksen arkipäivästä Itä-Jerusalemissa, Länsirannalla ja Gazassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye