Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket i Södra Finland fattade 88 tillsynsbeslut om förmedlingsrörelser 2023 – genom besluten ingrep man i felaktig verksamhet

Dela

Regionförvaltningsverket i Södra Finland övervakade 2023 hur fastighetsförmedlingsrörelserna och rörelserna för förmedling av hyreslägenheter och hyreslokaler följde skyldigheterna gällande den anställda personalen. Dessutom övervakade verket förmedlingen av egnahemshus som ska byggas.

År 2023 lämnades sammanlagt 135 anmälningar om missförhållanden eller begäran om utlåtande gällande förmedlingsrörelser till Regionförvaltningsverket i Södra Finland. Av de tillsynsärenden som Regionförvaltningsverket inlett anhängiggjordes 173.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland fattade 2023 sammanlagt 88 tillsynsbeslut som gällde förmedlingsrörelser; av dessa var 28 varningar, tre strykningar från registret och ett var förbud mot tillståndspliktig förmedlingsverksamhet (inte lagakraftvunnet). 

De brister som vanligtvis observerades gällde förmedlingsrörelsens informationsskyldighet, anbudsförfarande eller brister i yrkeskompetensen.

I besluten behandlades bland annat lämnande av uppgifter om bostadsytor, priserna på inlösningsandelen för en valfri hyrestomt och bygglovshandlingarna för det förmedlade objektet. Dessutom förtydligade Regionförvaltningsverket i Södra Finland i besluten gränsen för förmedlingsverksamhet som ska registreras. 

Tillsynen över förmedlingsrörelser grundar sig på kundanmälningar och myndighetsinitierad tillsynen som regionförvaltningsverket utövar exempelvis som tillsynskampanjer. Regionförvaltningsverket kan om de noterar att rörelsen handlar lagstridigt meddela rörelsen en varning, ett verksamhetsförbud för viss tid eller i de allvarligaste fallen stryka rörelsen ur registret över förmedlingsrörelser.

Förmedlingsrörelser som idkar mäklarverksamhet ska registrera sig i registret över förmedlingsrörelser som upprätthålls av regionförvaltningsverket. År 2023 registrerades 57 nya förmedlingsrörelser i registret över förmedlingsrörelser som förs av Regionförvaltningsverket i Södra Finland och 47 rörelser anmälde om upphörande av verksamheten. I slutet av 2023 fanns 841 förmedlingsrörelser antecknande i registret. 

Lagen kräver att förmedlingsrörelserna är tillförlitliga

En registrerad förmedlingsrörelse ska enligt lagen vara tillförlitlig. Kriterierna för tillförlitlighet fastställs i lagen om fastighetsförmedlingsrörelser och rörelser för förmedling av hyreslägenheter och hyreslokaler. Tillförlitligheten bedöms förutom för rörelsen även för dess ansvarspersoner. Syftet med skyldigheten är att trygga tillförlitliga och tillbörliga förmedlingstjänster. 

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde tillförlitligheten hos 41 förmedlingsrörelser som finns i registret över förmedlingsrörelser. Utifrån utredningen ströks åtta förmedlingsrörelser ur registret över förmedlingsrörelser. En del av dessa hade i praktiken redan upphört med sin verksamhet.

Fel i marknadsföringen av energieffektivitetsklass och bostadsyta

Regionförvaltningsverket i Södra Finland övervakade förmedlingsrörelsernas marknadsföring i synnerhet i fråga om hur uppgifter om energieffektivitetsklass anges samt lagenligheten i uppgifter om bostadsyta. Tillsynen gällde i huvudsak marknadsföring i försäljningsportaler på internet. På basis av tillsynen meddelade regionförvaltningsverket förmedlingsrörelserna 39 uppmaningar om att korrigera uppgifterna. 

De som utför förmedlingsuppdrag i en förmedlingsrörelse ska vara anställda hos förmedlingsrörelsen

De personer som utför förmedlingsuppdrag ska enligt lagen vara anställda hos förmedlingsrörelsen i fråga. Enligt högsta förvaltningsdomstolens beslut avses med anställning personer som har ett anställningsförhållande till en förmedlingsrörelse eller personer som ingår i rörelsens ledning. Syftet med skyldigheten är att säkerställa att den förmedlingsverksamhet som utövas i rörelsens namn även övervakas av rörelsen. 

Regionförvaltningsverket har i sina beslut fortfarande varit tvunget att ta ställning till om en person som utför förmedlingsuppdrag i förmedlingsrörelsens namn kan anses vara anställd hos rörelsen på det sätt som förutsätts i lagen om förmedlingsrörelser.

De uppgifter som krävs måste anges gällande egnahemshus som ska byggas och köparens ställning 

Fastighetsförmedlingen kan också gälla mark och entreprenadavtal som köparen är skyldig att ingå vid köp av marken i fråga. Då ska det i marknadsföringen av objektet tydligt framgå bland annat objektets karaktär, avtalshelheten som förutsätts för genomförandet av objektet och den uppskattade tidpunkten för färdigställandet.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i en tillsynskampanj om förmedlingsrörelserna hade gett de uppgifter som krävs gällande objektet och köparens ställning samt om entreprenadavtalen kunde anses vara förenliga med konsumentens intresse. Behandlingen av ärendena fortsatte till år 2024.

Tillsyn till förmån för kunder och aktörer i branschen

Regionförvaltningsverken övervakar att fastighetsförmedlingsrörelserna och rörelserna för förmedling av hyreslägenheter och hyreslokaler i sin förmedlingsverksamhet iakttar lagen och god förmedlingssed. På så sätt tryggar regionförvaltningsverket för sin del lagstadgade tjänster för förmedlingsrörelsernas kunder samt lika verksamhetsmöjligheter för aktörerna i branschen.

Mer information om tillsynen över rörelser som förmedlar fastighets- och hyreslägenheter och hyreslokaler finns på regionförvaltningsverkets webbplats.

Mer information

växel: 029 501 6000
överinspektör Vilppu Elovaara
överinspektör Ilkka Heikkilä


fornamn.efternamn@rfv.fi
Regionförvaltningsverket i Södra Finland

Nyckelord

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket har gett Österbottens välfärdsområde en anmärkning och begärt tilläggsuppgifter om tillgången till psykologtjänster17.5.2024 10:10:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har utrett tillgången till psykologtjänster inom elevhälsan i Österbottens välfärdsområde. Detta gjordes som ett tillsynsärende inom hälso- och sjukvården efter att regionförvaltningsverket fått en anmälan om missförhållanden gällande tjänsterna och upptäckt brister i tjänsterna genom en enkät som genomfördes 2023. Det råder brist på psykologer i området, något som märks i form av svårighet att ordna nödvändiga psykologtjänster på lika villkor för alla skolelever och studerande.

Aluehallintovirasto on antanut Pohjanmaan hyvinvointialueelle huomautuksen sekä pyytänyt lisätietoa psykologipalveluiden saatavuudesta17.5.2024 10:10:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on selvittänyt opiskeluhuollon psykologipalveluiden saatavuutta Pohjanmaan hyvinvointialueella terveydenhuollon valvonta-asiana saatuaan palveluita koskevan epäkohtailmoituksen ja havaittuaan vuonna 2023 toteutetussa kyselyssä palveluissa esiintyviä puutteita. Psykologeista on alueella pulaa ja se näkyy vaikeutena järjestää tarvittavia psykologipalveluita yhdenvertaisesti kaikille koululaisille ja opiskelijoille.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye