Oulun yliopisto

Oulun yliopiston tutkijat kehittivät koronaviruksen lisääntymisen estävän yhdisteen

Jaa

Korkeatasoisessa Journal of Medicinal Chemistry -tiedelehdessä julkaistu tuore tutkimus voi olla merkittävä askel kohti sopivan lääkehoidon kehittämistä COVID-19-tautiin ja muihin koronavirusten aiheuttamiin infektioihin.

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

Oulun yliopiston tutkijat ovat yhteistyössä Kansasin yliopiston ja Marylandin McDaniel Collegessa toimivien tutkijoiden kanssa kehittäneet yhdisteen koodinimeltä "MDOLL-0229", joka estää tehokkaasti COVID-19-tautia aiheuttavan koronaviruksen (SARS-CoV-2) lisääntymisen. Yhdisteen kohteena on koronaviruksen tietty proteiinin osa, jonka avulla virus välttelee solun puolustusmekanismeja ja monistuu ihmissoluissa. Vastaavaa proteiinia esiintyy myös muissa koronaviruksissa. 
 
Kyseessä on täysin uusi tapa vaikuttaa koronavirusinfektioon ja estää viruksen lisääntyminen. Tämä on tavoite, johon monet kansainväliset tutkimusryhmät ovat yhdessä pyrkineet.
 
Yhdisteen kehittämistyöhön osallistui tutkijoita Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa toimivasta proteiini- ja rakennebiologian tutkimusyksiköstä sekä teknillisen tiedekunnan kestävän kemian tutkimusyksiköstä. 
 
Tutkimusartikkelin pääkirjoittaja, rakennebiologian professori ja Biocenter Oulun ryhmänjohtajana toimiva Lari Lehtiö on kollegoineen tehnyt uraauurtavaa työtä proteiinitutkimuksen parissa Oulussa jo 13 vuoden ajan.

Koronaviruspandemian alkuvaiheessa Lehtiön johtama tutkijatiimi ryhtyi etsimään ja kehittämään koronaviruksen toimintaa estäviä yhdisteitä. Neljän vuoden aktiivisen tutkimustyön tuloksena kehitetty uusi yhdiste on nyt julkaistujen tutkimustulosten perusteella erittäin lupaava aihio koronaviruslääkkeiden kehitykseen. 
 
Varsinaisen lääkkeen kehittäminen voi kuitenkin viedä vielä vuosia, sillä jatkokehittäminen ja kliiniset tutkimukset ovat aikaa vieviä. ”Vaikka COVID-19 pandemia on nyt ohi, tai tilanne on pikemminkin normalisoitunut, virukset muuttuvat jatkuvasti. Tutkimuksemme avulla voimme varautua tuleviin koronavirusinfektioihin”, Lehtiö huomauttaa. 
 
Tutkimusartikkeli:   Sarah Wazir, Tomi A. O. Parviainen, Jessica J. Pfannenstiel, Men Thi Hoai Duong, Daniel Cluff, Sven T. Sowa, Albert Galera-Prat, Dana Ferraris, Mirko M. Maksimainen, Anthony R. Fehr*, Juha P. Heiskanen, and Lari Lehtiö. Discovery of 2-Amide-3-methylester Thiophenes that Target SARS-CoV-2 Mac1 and Repress Coronavirus Replication, Validating Mac1 as an Antiviral Target. J. Med. Chem. 2024, 67, 8, 6519–6536. Linkki tutkimusartikkeliin:  https://doi.org/10.1021/acs.jmedchem.3c02451

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Lari Lehtiö, Oulun yliopisto, 0294 48 1169, lari.lehtio@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Solujen sisäistä kelloa voidaan säädellä kvanttibiologian avulla – mahdollistaa uusien hoitomenetelmien kehittämisen16.5.2024 11:51:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston tutkijat ovat havainneet, että solujen sisäinen kello voidaan kytkeä sekä päälle että pois päältä ydinmagneettihoidon avulla. Muutokset soluissa riippuivat siitä, annettiinko soluille ydinmagneettihoitoa päivällä vai yöllä. Tutkimustulokset mahdollistavat uusien hoitomenetelmien kehittämisen esimerkiksi syöpään, aivohalvauksiin ja sydänkohtauksiin, joissa solun sisäisellä kellolla on keskeinen rooli.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye