Jyväskylän yliopisto

Tuetko puolisoasi vanhempana arjessa? Kyllä kannattaisi, sanoo tuore mobiilipäiväkirjatutkimus

Jaa

Kumppanin tukeminen vanhempana levittää myönteistä ilmapiiriä perheen arjessa – puolisoa kannattaa siis tukea muulloinkin kuin juhlapäivien yhteydessä. Tukea voi osoittaa luottamalla toiseen ja noudattamalla yhdessä sovittuja pelisääntöjä. Riidat ja erimielisyydet ovat tyypillisesti ohimeneviä, ja usein huonon päivän jälkeen puolisot tsemppaavat yhteistyössä, selviää tuoreessa väitöskirja-artikkelissa.

Mostphotos

Tutkimuksessa suomalaiset esikoisensa saaneet pariskunnat täyttivät mobiilipäiväkirjaa viikon ajan vastaamalla tutkijoiden muodostamiin valmiisiin kysymyksiin.

Hyvä ilmapiiri leviää, huonon päivän jälkeen tsempataan

–Tunnistimme kolme erilaista kehityskulkua vanhempien välisessä yhteistyössä: kokemusten jatkuvuus, huonon yhteistyön kompensoiminen ja ilmapiirin leviäminen, väitöskirjatutkija Emmi Lindroos Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Tutkijat tarkastelivat, miten tasapuolisesti vanhemmat jakoivat päivittäiset vanhemmuuteen kuuluvat tehtävät ja miten hyvin he pystyivät tukemaan toisiaan ja pyytämään toisiltaan apua vanhemmuudessa sekä luottamaan toisiinsa vanhempina. Yhteistyössä ilmeni jatkuvuutta: myönteinen toiminta kantoi päivästä toiseen. Toisaalta myös sen puuttumisessa oli pysyvyyttä.

– Kiinnostava havainto on, että yhteisvanhemmuuteen liittyvät jännitteet eivät näytä samalla tavalla jatkuvan päivästä toiseen. Erimielisyyksien ja ristiriitojen jälkeen vanhemmat pyrkivät sen sijaan kompensoimaan näitä kokemuksia panostamalla seuraavana päivänä yhteistyöhön tavallista enemmän, Lindroos sanoo.

Vanhempien kokemukset yhteisvanhemmuudesta näyttävät myös leviävän puolisolta toiselle. Tämä ilmeni tutkimuksessa siten, että vanhemman edellisen päivän kokemukset yhteisvanhemmuudesta ennustivat hänen puolisonsa samansuuntaisia kokemuksia seuraavana päivänä.

– Vanhempien on hyödyllistä tunnistaa tällainen yhteistyöilmapiirin leviäminen perheessä, Lindroos toteaa.

Riittämättömään puolisoiden väliseen tukeen tulisi puuttua

Puolisolta saatu tuki tai sen puute näyttää tutkimuksen mukaan synnyttävän kehän, joka voi olla joko myönteinen, ilmapiiriä kohottava, tai kielteinen, tunnelmaa ja yhteistyötä latistava.

– Perhepalveluissa, kuten neuvolassa, olisi tärkeää tunnistaa, missä määrin pareilla on käytössä myönteisiä toimintatapoja ja keinoja puuttua tilanteeseen, jossa keskinäinen tuki on riittämätöntä. Vanhempien kannattaa myös puhua keskenään siitä, minkä verran heillä on tapana tukea toisiaan, Lindroos korostaa.

Sen sijaan yksittäiset päivät, jolloin on riitoja tai erimielisyyttä vanhemmuuteen liittyen, ovat tavallisia eikä niitä kannata säikähtää.

– Yleensä tällaisten päivien jälkeen vanhemmat pystyvät kääntämään suunnan ylöspäin kohti paremmin toimivaa yhteisvanhemmuutta, Lindroos rohkaisee.
– Perhepalveluissa on tietenkin tärkeä tunnistaa perheet, joilla näyttää pysyvästi olevan enemmän yhteisvanhemmuuteen liittyviä haasteita ja riitoja arjessa, ja tarjota niihin tukea.

Testaa tietosi yhteisvanhemmuudesta

Myönteisen vanhempien välisen yhteistyön tueksi Jyväskylän yliopisto on tuottanut yhdessä Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa tutkimustyöhön pohjaten tärppejä toimivasta yhteisvanhemmuudesta lasta odottaville ja pienten lasten vanhemmille.

– Tärpit auttavat vanhempia tunnistamaan myönteisiä yhteisvanhemmuuden toimintatapoja. Vanhemmat voivat myös testata, kuinka hyvin yhteisvanhemmuuden hyödyt ovat tiedossa, sekä kokeilla erilaisia harjoituksia, Lindroos vinkkaa.

Tärppeihin voi tutustua tästä: https://www.jyu.fi/fi/hankkeet/tarppeja-toimivaan-tiimiin Tärpit tuodaan vanhempien tutustuttavaksi myös 8.5. käynnistyvässä somekampanjassa, ja ne näkyvät myös neuvoloissa ja perhekeskuksissa.

 

Väitöstutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa kansainvälistä Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun CopaGloba-konsortiotutkimushanketta. Tutkimukseen osallistui 144 suomalaista pariskuntaa, joiden esikoinen oli noin puolivuotias. Tärppejä toimivaan tiimiin -hankkeessa on ollut yhteistyökumppaneina mukana myös JAMK ja THL.

Julkaisutiedot

Lindroos, E., Räikkönen, E., Malinen, K., & Rönkä, A. K. (Hyväksytty) Circular Causality in Daily Coparenting Processes among First-Time Parents. Journal of Family Psychology. DOI: 10.1037/fam0001227

Yhteyshenkilöt

Emmi Lindroos
Väitöskirjatutkija, kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto
emmi.k.lindroos@jyu.fi
040 668 3646

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Vähemmän puhetta, enemmän kuuntelua20.5.2024 10:35:23 EEST | Tiedote

FM Taina Erkkilä käsittelee viestinnän johtamisen väitöskirjassaan organisaatioiden kuuntelustrategioita sosiaalisessa mediassa. Työssä selvitetään, miten organisaation strategista viestintää ja sosiaalisen median kuuntelutoimintoa voidaan kehittää ja johtaa strategisesti. Aktiivinen kuuntelu sosiaalisessa mediassa tukee organisaation joustavuutta mahdollistaen nopeat strategiset linjaukset muuttuvassa toimintaympäristössä, luoden luottamusta ja sitouttaen sidosryhmiä.

Tutkimuskonsortio kehittää turvallisia, laajavaikutteisia viruslääkkeitä ja rokotteita15.5.2024 06:45:00 EEST | Tiedote

Professorit Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta, Sarah Butcher Helsingin yliopistosta ja akatemiatukija Minna Hankaniemi saivat merkittävän rahoituksen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä COMBATVIRUS-hankkeelle, jossa kehitetään viruslääkkeitä ja rokotteiden tehosteaineiksi sopivia yhdisteitä. Nelivuotinen rahoitus on arvoltaan 1,68 miljoonaa euroa. Hanketta edelsi Marjomäen ja Butcherin proof-of-concept-rahoitus ”Antiviral” -hankkeelle Jane ja Aatos Erkon säätiöltä. Tämä 2-vuotinen rahoitus osoitti, että tämän tiimin yhteistyö voi tuottaa merkittäviä antiviraalisia molekyylejä ja selvittää niiden infektiomekanismeja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye