Luonnonperintösäätiö sr

Merkittävä lisä Uudenmaan suojeluun – Mäntsälän Sälinkäällä suojellaan vanha metsä

Jaa

Luonnonperintösäätiö on ostanut Mäntsälästä Kuuselan Haaksi nimettävän metsän. Alue edustaa monimuotoista eteläisen Suomen metsäluontoa.

Ketunleipiä Kuuselan Haassa
Ketunleipiä Kuuselan Haassa Anneli Jussila

Kuuselan Haan suojelualueesta tekee erityisen arvokkaan sen sijainti Uudellamaalla, jossa suojelutilanne on huomattavan heikko ja vanhat metsät vähissä. Kuuselan Haka on Luonnonperintösäätiön kymmenes suojelumetsä maakunnassa.

”Upeaa että saimme näin ehjän metsän suojeltua eteläisestä Suomesta. Neuvotteluja käydään myös muista Etelä-Suomen suojelukohteista, ja toivottavasti meillä on pian lisää hyvää kerrottavaa näistä asioista”, sanoo Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Kuuselan Haan kahdeksan hehtaarin metsä kasvaa suurimmalta osaltaan vanhaa kuusikkoa. Runsaspuiselle alueelle piiloutuu myös entinen niitty, jossa havisee koivuja ja suuria haapoja. Kulkija voi metsässä osua pienelle kosteikkoalueelle, jonka ojan kohtaa on tarkoitus pieneltä osin ennallistaa. Metsän maastonmuodot vaihtelevat, siihen kuuluu myös kivinen kukkula ja sammalpeitteinen louhikko. Vain kapeat polut paljastavat louhikon onkaloissa pesivien kettujen ja mäyrien kulkureitit.

”Kuuselan Haassa on huomattavan paljon lahopuuta, ja metsää on onneksi tarkoituksella säästetty vuosikymmenten kuluessa kaikenlaisilta hakkuilta. Nyt Kuuselan hakametsä saa Luonnonperintösäätiön turvissa jatkaa palautumistaan luonnontilaa kohti”, Anneli Jussila iloitsee.

Alueen myyjä kertoo säästämiseen ja suojelukauppaan johtaneista kokemuksistaan:

”Lapsuudessani ja nuoruudessani näin miten isä teki metsissään harvennushakkuita siten, että metsät pysyivät aina metsän näköisinä. Sittemmin alkanut avohakkuulinja on ollut minulle kauhistus. Se pilaa metsän ja vie sen asukkailta kodin.”

Kuuselan Haka tarjoaa erinomaisia turvapaikkoja muun muassa linnuille. Metsän siimeksessä viihtyvät esimerkiksi tali-, kuusi-, töyhtö-, sini- ja hömötiainen kuten myös tiltaltti ja puukiipijä. Alueella on tavattu palokärki, käpytikka, harmaapäätikka ja pyy. Teeret ovat pitäneet soidintaan haan laidalla. Hämärissä on tehty havaintoja viirupöllöstä ja lehtopöllöstä, ja metsän uumenista voi kuulla kehrääjän surinan. Kuuselan Haan maisemissa on nähty haukkojen lisäksi myös merikotkan liitelyä.

Seudulla on niukasti suojeltua metsää. Luonnonperintösäätiön Helmipöllön metsä sijaitsee muutaman kilometrin päässä lännessä maakuntarajan toisella puolella.

Luonnonperintösäätiö osti Kuuselan Haan Fortumin Vihreä-yritysasiakkaiden tuella. Aikaisempina vuosina Fortumin Vihreä-asiakkaat ovat tukeneen Pirkanmaalla sijaitsevan Suden metsän, Sodankylän Mukkavaaran, Kangasalan Laipansalon ja Kauhajoen Järvi-Tarkan laajennusosan ostamista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ketunleipiä Kuuselan Haassa
Ketunleipiä Kuuselan Haassa
Lataa
Kuuselan Haka
Kuuselan Haka
Lataa

Liitteet

Linkit

Luonnonperintösäätiö suojelee suomalaista luontoa

Luonnonperintösäätiö on kalastaja Pentti Linkolan vuonna 1995 perustama säätiö, joka suojelee luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää. Säätiö hankkii lahjoitusvaroin luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen.

Luonnonperintösäätiö haapalogo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonperintösäätiö sr

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye