Audiomedia Oy

Tuontipuulla rakentava Japani saha- ja hirsitaloteollisuuden viennin veturina

Jaa
Kuvassa puurakentamiseen erikoistunut arkkitehti  Yoshiaki Amino.
Kuvassa puurakentamiseen erikoistunut arkkitehti Yoshiaki Amino.

Vaikka Suomen sahatavaran ja hirsitaloteollisuuden vienti on kokonaisuudessaan edelliseen vuoteen nähden ollut alemmalla tasolla, Japanin vienti on vahvassa kasvussa.  Tammi-elokuun aikana Japaniin suuntautuneen viennin kasvu on ollut 22,9 prosenttia.

–Japanin vienti on vetänyt aika hyvin tänä vuonna verrattuna moneen muuhun markkinaan. Suomen kannalta on mielenkiintoista seurata, saisivatko japanilaiset vihdoin katkaistua puutuotevirrat Venäjältä, sanoo Sahateollisuus ry.n toimitusjohtaja Tino Aalto.

Kuutiomäärältään Japaniin vietiin tammi - elokuussa lähes puoli miljoonaa kuutiota saha- ja höylätavaraa. Japani on toimialalle toiseksi suurin vientimaa Egyptin jälkeen.  Myös hirsitaloteollisuudelle Japanin vienti on ollut valopilkku, mistä esimerkiksi Honka on raportoinut aiemmin syksyllä.

– Suomen viennin kehityksen kannalta keskeisiä seurattavia asioita ensi vuonna ovat jenin valuutan arvostus, Japanin puutuoteteollisuutta koskevat protektionistiset toimet ja rakentamisalan suhdannekehitys, arvioi Aalto.

Japani rakentaa tuontipuusta, mutta edistää kotimaisen puun käyttöä

Vaikka kotimaisen puutavaran osuus rakentamisessa on kasvanut Japanissa 30 prosenttiin, edelleen 70 prosenttia rakentamisessa käytetystä puusta tuodaan ulkomailta.

 – Japanin rakennusteollisuudessa on tärkeää siirtyä kohti moduulirakentamista ja esivalmistettuja rakennusjärjestelmiä. Niiden tulisi perustua paikallisiin raaka-aineisiin ja vähentää turhaa materiaalin käyttöä, sanoo puurakentamiseen erikoistunut arkkitehti Yoshiaki Amino.

– Japanin standardisoitu rakennusjärjestelmä on tehnyt rakennusteollisuudesta tehotonta. Innovatiiviset ratkaisut voisivat tukea kestävää kehitystä ja lisätä paikallisen puutavaran käyttöä myös Japanin tiukasti säännellyllä rakennusalalla.

Paikallisten talouksien tukeminen kestävän puurakentamisen avulla nähdään Aminon mukaan elinkelpoisena vaihtoehtona perinteisille materiaaleille, kuten betonille ja teräkselle, joihin liittyy suurempia päästöjä.

–Hallituksen tuki on ratkaisevan tärkeää puurakentamisen edistämisessä osana ilmastonmuutoksen torjuntaa. Vaikka nuoret ovat kiinnostuneet ekologisista kysymyksistä, ilmastonmuutoksen ja metsänhoidon välisestä yhteydestä ei Japanissa juurikaan keskustella, muistuttaa Amino. 

Aminon mukaan kotimaisen puun käytön kasvu näkyy eniten energiasektorilla, kun taas rakennusalalla puutavaran hyödyntämistä hidastavat muun muassa pätevien puuseppien ja suunnittelijoiden puute.

 – Puusepän ammatti kiinnostaa nykyisin yhä enemmän nuoria, jotka etsivät vaihtoehtoja perinteisille toimistotyöpaikoille. Meillä on yrityksiä, joissa puusepät eivät ainoastaan toteuta valmiita suunnitelmia, vaan räätälöivät tuotteet yhdessä asiakkaan kanssa.

Perinteistä arkkitehtuuria modernissa puurakentamisessa

Amino vie meidät kotiinsa, jonka pihamaalta avautuu huikea näköala Fuji vuorelle, jolle ei tänä syksynä vielä marraskuussakaan ollut satanut valkoista lumipeitettä. Aminon arkkitehtitoimisto on erikoistunut japanilaisen puun ja perinteisen arkkitehtuurin käyttöön modernissa rakentamisessa.

–Japanin perinteinen arkkitehtuuri ja puurakentaminen heijastavat syvästi luonnon kokemuksia ja arkkitehtonista filosofiaa. Kiinnostus puurakentamiseen on nuorten arkkitehtien keskuudessa nousussa, vaikka huolta aiheuttaa heidän ymmärryksensä materiaalista ja sen käytöstä.

Aminon mukaan puutalojen haasteisiin kuuluvat kosteus, rakennesuunnittelu ja puun kanssa työskentelyn monimutkaisuus verrattuna teräkseen tai betoniin. – Tiukat säädökset ja standardointi rajoittavat suunnittelun vapautta, mutta paikallisen puun ja sen luonnollisten ominaisuuksien käyttö on oman työni perustana.

–Asuminen Fujin läheisyydessä tuo ainutlaatuisen näkökulman puurakentamisen merkitykseen Japanissa. Tällä alueella on erityisen paljon myös loma-asuntoja, jotka ovat etupäässä puurakenteisia.

Puurakentaminen hyödyttää paikallista taloutta

Aminon arkkitehtitoimisto on erikoistunut japanilaisen puun ja perinteisen arkkitehtuurin käyttöön modernissa rakentamisessa. – Puurakennusten etuja ovat muun muassa parempi sisäilman laatu ja positiivinen vaikutus paikalliseen talouteen. Paikallisten materiaalien käytön korostaminen voi edistää sekä taloudellista että kulttuurista kiertoa yhteisöissä.

–Maaseutualueilla sijaitsevien puusta rakennettujen päiväkotien ja koulujen määrä on kasvussa, ja nämä hyötyvät puurakennusten terveellisemmästä ympäristöstä. Paikallisten sahojen keskittyminen standardituotteisiin aiheuttaa ajoittain turhautumista, mutta osa yhteistyöyrityksistä on avoimia innovaatioille ja puurakentamisen kokeiluille.

Modulaaristen tai esivalmistettujen järjestelmien kehitys on Aminon mukaan aktiivisesti työn alla.

 – Yhteistyö paikallisten yhteisöjen kanssa on etusijalla suurten yritysten sijaan. Japanin standardoitu lähestymistapa asuinrakentamiseen eroaa huomattavasti esimerkiksi Itävallan ja Suomen kaltaisissa maissa toimivista paikallisista modulaarisista ratkaisuista. Paikallisten lakien muutokset voisivat kannustaa pienyrityksiä uusiin rakentamisen innovaatioihin.

Artikkelisarja Japanista

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke on julkaissut artikkelisarjan Japanista. Sarjassa on käsitelty Japanin metsätalouden trendejä, metsäbiotaloutta ja puurakentamista. Sarjassa on esitelty myös Japanin kauppaa tekeviä puualan suomalaisyrityksiä.

Markku Laukkanen, markku.laukkanen@audiomedia.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yoshiaki Amino
amino@hosei.ac.jp

Kuvat

Kuvassa puurakentamiseen erikoistunut arkkitehti  Yoshiaki Amino.
Kuvassa puurakentamiseen erikoistunut arkkitehti Yoshiaki Amino.
Lataa

Lisätietoja julkaisijasta

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös www.puussaontulevaisuus.fi ja https://www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy

Metsäjohtaja Juha Jumppanen: Hakkuurajoitukset johtaisivat miljardimenetyksiin kansantaloudessa25.3.2025 11:26:58 EET | Artikkeli

Hakkuiden rajoittaminen merkitsisi Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppasen mukaan merkittäviä taloudellisia menetyksiä EU:ssa ja Suomessa. – Jos hakkuita vähennettäisiin Suomessa 10-15 miljoonan kuutiometrin verran vuositasolla, se merkitsisi kahden-kolmen miljardin arvonlisäyksen menetystä ja metsäalan arvoketjussa 11-17 tuhannen työpaikan menetystä erityisesti maakunnissa. Minun mielestäni meillä ei kansakuntana ole siihen varaa. –Kun suomalaisen puun arvonlisä on 200 euroa per kiintokuutiometri, päästöoikeuden hinta on EU:n laskelmissa ollut 50 euroa per hiilidioksidiekvivalentitonni (CO2-ekv). Kansantalouden kannalta on selvää, kumpi kannattaa valita ja kannattaako ajaa metsäsektoria alas. Teknologisten hiilinielujen kustannukseksi on Ilmastopaneeli arvioinut alimmillaan 120-150 euroa per CO2-ekv, eli sekin on halvempi ratkaisu kuin hakkuiden vähentäminen. Jos hakkuita Suomessa rajoitettaisiin, kaksi kolmasosaa niistä siirtyisi EU maiden ulkopuolelle professori Maarit Kallion alu

Työ- ja elinkeinoministeriön Riku Huttunen: Ilmastotavoitteet eivät toteudu vain nielujen kasvattamisella17.3.2025 10:56:43 EET | Artikkeli

Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen ei voi nojautua Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttusen mukaan pelkästään metsien hiilinielujen kasvattamiseen. – Tutkimustieto on muuttunut, ja maankäytön hiilinielujen laskenta on epävarmaa. EU:n maankäyttösektorin velvoitteiden täyttäminen on vaikeaa kaikille metsäisille EU-maille ja ilmaston lämpeneminen pahentaa ongelmaa, kun maaperä päästää enemmän hiilidioksidia. Jo lain valmistelussa tiedettiin, että maankäytön päästöjen ja hiilinielujen laskenta on kaikkein epävarmin kohta tavoitteiden saavuttamisessa. Huttusen mukaan Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii kustannustehokkaita keinoja päästöjen vähentämiseen metsien hiilinielujen kasvattamisen lisäksi kaikilla sektoreilla. – EU:n asettamat velvoitteet, erityisesti LULUCF-maankäyttösektorille, ovat haasteellisia kaikille metsäisille EU-maille, ja ilmastonmuutos vaikeuttaa niiden saavuttamista entisestään. Kansalliset tavoitteet ovat Suomen omia p

MTK: n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola: Ilmastotavoitteita arvioitava uudelleen7.3.2025 09:49:04 EET | Artikkeli

Ilmastolain mukaan hallituksen on hyväksyttävä pitkän välin ilmastosuunnitelma tänä vuonna ja tarkasteltava hiilineutraalisuus- ja päästövähennystavoitteiden toteutumista uuden tieteellisen tiedon pohjalta. –Hallitus pystyy tarkastelemaan ilmastolakia ilman, että kenenkään tarvitsee peruuttaa mistään aikaisemmista päätöksistä, sanoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola. Mäki-Hakolan mukaan nyt pelotellaan sillä, että Suomi joutuu ostamaan nieluoikeuksia muilta mailta. – En usko, että mitään laskuja on Suomelle tulossa, koska millään maalla ei ole myytävää. Metsämaan päästöjen kasvu ja metsien nielujen aleneminen koskee suurinta osaa, ellei kaikkia maita Euroopassa. On turha pelotella miljardilaskuilla, kun EU joutuu arvioimaan eri maiden laskentamenetelmien yhdenmukaisuutta ja metsille asetettuja tavoitteita uudelleen. –Ilmastolain välitarkastelussa on huomioitava myös muiden maiden päästötavoitteiden toteutuminen ja toimenpiteiden kustannustehokkuus. Mäki-Hakola muistuttaa, että kaiki

Professori Maarit Kallio: Hakkuurajoitukset johtaisivat merkittävään metsien hakkuuvuotoon ja tulonsiirtoon Euroopasta25.2.2025 10:44:57 EET | Artikkeli

EU:n maankäytölle ja metsätaloudelle asettamien nielutavoitteiden toteutuminen ja biodiversiteettistrategia aiheuttaisi massiivisen hakkuuvuodon EU:sta ulos muihin maihin. – Se merkitsisi valtavaa tulonsiirto EU-maista muualle, mutta lähes olematonta ilmastohyötyä kustannuksiin verrattuna, sanoo metsäekonomian ja -politiikan professori Maarit Kallio Norjan ympäristö- ja biotieteiden NMBU yliopistosta. Kallion mukaan EU:n LULUCF sektorin ilmasto- ja monimuotoisuuslinjauksilla on erittäin suuri vaikutus Euroopan metsätalouteen. – Asetettujen tavoitteiden globaalien seurannaisvaikutusten tarkastelu osoittaa kuitenkin EU:n politiikkakeinojen tehottomuuden käytännössä. –Hakkuuvuotoa EU:sta tapahtuisi maihin, joissa metsäkato on ollut keskimäärin suurempaa, Eurooppaan verrattuna pienempi osa metsistä on sertifioinnin piirissä ja metsähallinto heikompaa. Näissä maissa on Eurooppaan verrattuna suojelualueita keskimäärin vähemmän, uhanalaisten lajien osuus maan lajeista suurempi ja tärkeiden el

Yksityisteillä yli miljardin korjausvelka — Raskaat kuljetukset vaarassa heikon tieverkoston ja siltojen takia18.2.2025 11:48:42 EET | Artikkeli

Metsäkeskuksen Pohjois-Pohjanmaan elinkeinopäällikkö Timo Piston mukaan yksityisteiden huonokuntoiset sillat ja tieverkot uhkaavat raakapuun ja energiapuun kuljetuksia. –Metsäteollisuuden toiminta suoraan sidoksissa tieverkoston kuntoon. Metsäteollisuuden kuljetukset ovat raskaita, ja siltojen ja teiden on kestettävä suuria akseli- ja telipainoja. Jos infrastruktuuri pettää, se rajoittaa metsäteollisuuden toimintaa ja heikentää kilpailukykyä. Vuonna 2022 Venäjän sotatoimien seurauksena Metsäkeskuksessa käynnistettiin Tiesit-hanke puu- ja energiahuollon sekä huoltovarmuuden turvaamiseksi. – Yksityistieverkko on olennainen osa Suomen infrarakennetta, sillä se kattaa noin 80 prosenttia kaikista teistä eli 370 tuhatta kilometriä. Erityisesti metsä- ja maataloussektorit ovat riippuvaisia yksityisteistä ja niiden kunnosta. – Selvityshankkeessa on kartoitettu yksityisteiden kunto noin 230 000 km:n pituudelta sekä yksityistieverkon noin 13 tuhannesta sillasta yli 7000 sillan kunto. Tämänhetkis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye