Puunkorjuun tehokkuus on ymmärretty väärin
Metsätalous on puutavaroiden tuotantoa. - Puunkorjuu on metsätalouden sadonkorjuuta, jossa realisoituvat tuloiksi puunkasvatuksen toimenpiteet. Tulojen määrä riippuu sekä puunkasvatuksen että puunkorjuun tehokkuudesta, Vaara toteaa.
Puunkorjuun tehokkuus ymmärretään metsäalalla määrätehokkuudeksi kustannustehokkuuden sijaan. Tehokkuutta mitataan työmäärän yksiköillä, m3/tunti, yksikkökustannusten sijasta. - Tehokkuuden väärinymmärtäminen on tuonut mega-luokan vinoutumia metsätalouteen, Vaara väittää.
Väärinymmärretyn tehokkuuden näkyvin ilmentymä on määrätehokas metsäkone. Sen tuntituotos on korkeampi kuin mahdollisen vaihtoehdon, metsävarustetun maataloustraktorin tuntituotos, mutta kustannukset kuutiometriä kohden ovat maataloustraktorin kustannuksia korkeammat. - Tehokkuuden mittaaminen kuutiometreillä ei ota huomioon koneiden pääomakustannuksia, Vaara sanoo.
Vaaran mukaan metsäkoneiden käyttö edellyttää metsänomistajan syrjäyttämistä puunkorjuun hallinnasta. - Metsänomistaja ei nimittäin korjuutyön ostajana kysy määrätehokasta, vaan kustannustehokasta korjuutyötä.
Puunkorjuu siirretään metsäyhtiöiden hallintaan puun pystykaupalla. Pystykaupassa myydään metsäkoneiden kallis korjuutyö metsänomistajille piilotetusti puukauppaan sidottuna.
Metsäyhtiöillä ei ole maksajan vastuuta korjuun kustannuksista, sillä ne peritään puunmyyjältä.
- Pystykaupassa kustannukset vähennetään etukäteen puunmyyjän bruttotulosta, puun tehdashinnasta. Metsänomistajalle on puunkorjuusta jäänyt kustannusten maksajan ja jäännöksen kuittaajan osa.
Metsänhoitajille metsäkoneet ovat metsätalouden tehokkuuden symboli. - Tehokkuuden väärinymmärtäminen johtuukin metsänhoitajien ammattikulttuurin asenteista, Vaara sanoo. - Kulttuuri on peräisin ammattikunnan ensimmäisiltä vuosikymmeniltä metsähallituksen virkamiehinä opituista asenteista. Valtion metsätaloudessa liiketaloudellinen osaaminen jäi puutteelliseksi.
Väärinymmärretyn tehokkuuden toimeenpanon tekevät mahdolliseksi vahvoilla valtaoikeuksilla varustetut ja ilman valvontaa toimivat organisaatiot. Lainvalvonnan velvoitteet ja neuvonnan suositukset on annettu samalla hallintoelimelle.
- Poliittinen valvonta on eliminoitu korvaamalla valtion hallinto itsenäisellä eturyhmien hallinnolla, Vaara väittää.
Metsänomistajien edunvalvonta on eliminoitu hallinnon elimille, metsänhoitoyhdistyksille, annetulla edunvalvonnalla. Tutkimusten tuoma valvonta on eliminoitu pidättymällä kriittisten tutkimusten julkaisemisesta metsätieteellisissä sarjoissa.
Vaaran mukaan organisaatiot ovat ottaneet metsänomistajalta yritystoiminnan harjoittamisen oikeudet ja eliminoineet yritykset palvelujen tarjonnasta. Työpalveluja tuottavat monopoleina laitokset; puunkasvatuksen palveluja metsänhoitoyhdistykset ja puunkorjuun palveluja metsäyhtiöt. - Laitosten palvelut perustuvat väärinymmärrettyyn tehokkuuteen. Sen tuloksena metsätalous on kaaoksen tilassa sekä taloudellisena tuotantotoimintana että elinkeino-oloina ja metsäluonnon käsittelynäkin.
- Kaaos kätketään massiivisella tiedotuksella ja teknisesti tehokkaiden metsäkoneiden työnäytöksillä, Lauri Vaara päättää.
Maatalous- ja metsätieteiden tohtori Lauri Vaara väittelee valtiotieteellisessä tiedekunnassa 23.3. klo 10 yleisen valtio-opin alaan kuuluvasta aiheesta ”Metsänhoitajien maa: Tutkimus metsäalan korporatismista”. Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston Pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33).
Lauri Vaara on syntynyt Kittilässä vuonna 1927. Hän valmistui metsäteknikoksi vuonna 1952 ja yksityisoppilaana ylioppilaaksi vuonna 1957 Kittilän yhteislyseosta. Metsänhoitajaksi hän valmistui vuonna 1960 ja teki työuransa Tapion ja metsälautakunnan palveluksessa, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 1992.
Väitöskirjaa myy Unigrafian kirjamyynti, PL 4 (Vuorikatu 3 A) 00014 Helsingin yliopisto
Väittelijän yhteystiedot: puh. 040 764 4626, s-posti lvaara@welho.com
Ystävällisin terveisin
Anna Maria Peltonen
tiedottaja/ Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
PL 9 (Siltavuorenpenger 5 A), 00014 Helsingin yliopisto
GSM 050 406 2047
s-posti maria.peltonen@helsinki.fi
www.helsinki.fi/yliopisto
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 202416.4.2025 11:59:51 EEST | Tiedote
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Lihavuusleikkaus tuo pitkäaikaisia terveyshyötyjä9.4.2025 08:47:08 EEST | Tiedote
Merkittävä painonpudotus lihavuusleikkauksen avulla tuo terveyshyötyjä silloinkin, kun paino nousee osittain takaisin.
Opettajien työhyvinvointi parantunut8.4.2025 09:59:12 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston seurantatutkimus osoittaa opettajien työhyvinvoinnin lähteneen usean vuoden jälkeen nousuun. Kahdesti vuodessa OAJ:n jäsenille tehtävä kyselytutkimus aloitettiin viisi vuotta sitten, koronakeväänä 2020. Selvä käänne parempaan tapahtui viime vuonna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme