
Componenta Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi–syyskuulta 2022
Componenta Oyj, Pörssitiedote, 4.11.2022 klo 8.00
Katsauskauden liikevaihto kasvoi ja käyttökate parani
Tässä liiketoimintakatsauksessa esitetyt tiedot koskevat Componenta-konsernin kehitystä tammi– syyskuussa 2022 ja vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2021, ellei toisin mainita. Componentalla on valimot Porissa ja Karkkilassa sekä metallituotetehtaat Jyväskylässä, Härmässä, Kurikassa, Leppävedellä ja Sastamalassa. Lisäksi konserniin kuuluu merkitykseltään vähäisiä kiinteistöyhtiöitä Suomessa. Componenta-konsernin kaikki saneerausohjelmat ovat päättyneet vuonna 2021.
Tämä ei ole IAS 34 -standardin mukainen osavuosikatsaus. Yhtiö noudattaa arvopaperimarkkinalain mukaista puolivuotisraportointia ja julkistaa vuoden kolmen ja yhdeksän ensimmäisen kuukauden osalta liiketoimintakatsaukset, joissa esitetään yhtiön taloudellista kehitystä kuvaavat keskeiset tiedot.
Tässä katsauksessa esitettävät taloudelliset tiedot ovat tilintarkastamattomia.
Tammi–syyskuu 2022
- Liikevaihto kasvoi ja oli 79,0 Me (62,0 Me).
- Käyttökate parani ja oli 4,3 Me (3,6 Me).
- Liiketulos oli 0,1 Me (-0,8 Me).
- Liiketoiminnan rahavirta oli 2,7 Me (0,5 Me).
Heinä‒syyskuu 2022
- Liikevaihto kasvoi ja oli 24,6 Me (18,5 Me).
- Käyttökate parani ja oli 0,5 Me (0,3 Me).
- Liiketulos oli -0,9 Me (-1,1 Me).
- Liiketoiminnan rahavirta oli 0,6 Me (-3,9 Me).
Toimitusjohtaja Sami Sivuranta:
”Ensimmäiset kolme vuosineljännestä sujuivat erittäin haastavassa toimintaympäristössä hyvin. Markkinaosuutemme, liikevaihto ja käyttökate jatkoivat kasvuaan ja olemme olosuhteet huomioiden tulokseen tyytyväisiä. Myös likviditeettimme on hyvällä tasolla.
Katsauskauden kannattavuutta rasittivat raaka-aineiden, materiaalien ja etenkin sähköenergian hinnan erittäin poikkeuksellinen hintakehitys, joka on nostanut valmistuskustannuksiamme merkittävästi. Pääraaka-aineidemme ja sähköenergian osalta kustannuskehitys on sidottu merkittäviltä osin asiakassopimuksiimme indeksein, jotka päivittyvät myyntihintoihimme viiveellä. Indeksikorotukset astuivat voimaan vuoden viimeisen neljänneksen alussa. Olemme sopineet asiakkaidemme kanssa erikseen myös eräistä ei-indeksoitujen kustannusnousujen kompensoinnista.
Katsauskauden kannattavuuteemme vaikuttivat jonkin verran Karkkilan valimon laatu- ja tuottavuushaasteet. Karkkilan yksikkömme tuotantovolyymien poikkeuksellisen nopea kasvu on asettanut erityistarpeita sekä haasteita, niin henkilöresursoinnin kasvattamisen kuin teknisen prosessikapasiteetin nopean nostamisen osalta. Toimenpiteemme näiden haasteiden korjaamiseksi Karkkilassa ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti ja suorituskykymittarit ovat alkaneet kehittyä myönteisesti. Tilanteen odotetaan kehittyvän positiivisesti myös neljännen vuosineljänneksen aikana.
Kriisitilanne Itä-Euroopassa on pitkittyessään lisännyt markkinoiden yleistä epävarmuutta, haastetta materiaalien saatavuuteen ja kustannuskehitykseen sekä vaikuttanut voimakkaasti energian hintaan. Vaikutukset asiakkaidemme ja toimittajiemme liiketoiminnan kautta ovat olleet lieviä. Seuraamme aktiivisesti tilanteen kehittymistä omassa liiketoimintaympäristössämme ja pyrimme varmistamaan raaka-aineiden saatavuuden kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa. Yleinen raaka-aineiden ja materiaalien saatavuus on alkanut parantua, kun vaihtoehtoisia hankintakanavia ja toimitusketjuja on ajettu ylös.
Olemme onnistuneet omassa toiminnassamme hallitsemaan hankintaketjumme sekä turvaamaan oman tuotantomme ja toimitukset asiakkaillemme. Myös tilanne työmarkkinoilla ja työvoiman saatavuudessa on alkanut helpottaa ja henkilöstöresurssimme vastaavat tämän hetken tuotantotilannetta. Koko henkilöstömme on kiitettävästi joustanut tuotanto- ja toimitusvarmuutemme ylläpitämiseksi koko katsauskauden ajan.
Asiakkaidemme tilauskertymät, ennusteet ja odotukset ovat säilyneet pääsääntöisesti positiivisina koko kuluneen vuoden ja tilauskantamme on katsauskauden päättyessä erittäin vahvalla tasolla. Tämänhetkisten asiakasnäkymien ja oman myynnillisen onnistumisen ansiosta odotuksemme loppuvuodelle ovat erittäin myönteiset.
Asiakkaamme ovat myös yhä aktiivisemmin viestineet, että riskien hallinnan lisäksi tarve vastuullisille, lähimarkkinoilla oleville toimittajille on entisestään kasvanut ja tuotantoketjujen kotiuttamista toteutetaan lähemmäs Eurooppaan lähialueineen.
Jatkamme aktiivisesti toimenpiteitämme markkina-asemamme vahvistamiseksi ja kannattavuuden parantamiseksi kasvustrategiamme mukaisesti. Haluamme panostaa palvelukyvykkyyteen ja läheisiin asiakassuhteisiin, vastuullisuuteen, tarjoaman laajentamiseen sekä osaavaan henkilöstöön. Pyrimme tiiviisiin kumppanuussuhteisiin asiakkaidemme kanssa ja tavoitteenamme on olla asiakkaillemme ensisijainen laajan tarjoaman vastuullinen kokonaistoimittaja.”
Taloudellinen kehitys katsauskaudella
Componenta-konsernin liikevaihto kasvoi katsauskaudella ja oli 79,0 Me (62,0 Me). Liikevaihdon kasvu johtui realisoituneesta uusmyynnistä nykyisille ja uusille asiakkaille, toimitusvolyymien kasvusta sekä materiaalien ja energian indeksikorotuksista.
Käyttökate oli 4,3 Me (3,6 Me) ja liiketulos oli 0,1 Me (-0,8 Me).
Katsauskaudella kannattavuus parani myyntivolyymien kasvun sekä omien suunnitellusti tehtyjen kehittämistoimenpiteiden ansiosta. Katsauskauden kannattavuutta rasittivat jonkin verran Karkkilan valimon laatu- ja tuottavuushaasteet. Karkkilan valimon laatu ja tuottavuus parantuivat jonkin verran päättyneellä vuosineljänneksellä ja kehitystoimenpiteet jatkuvat edelleen. Lisäksi kannattavuutta heikensi materiaalien ostohintojen sekä sähköenergian nouseva hintakehitys. Valtaosa ostohintojen sekä sähköenergian hinnan korotuksista siirtyy viiveellä myyntihintoihin asiakassopimuksiin sisältyvien indeksiehtojen mukaisesti. Kannattavuutta heikensi myös tilikauden ensimmäisellä kvartaalilla kertaluonteiset asiantuntijakulut 0,3 Me yritysjärjestelystä, joka ei toteutunut. Vertailukauden kannattavuutta paransi kertaluonteisesti myös entisen tytäryhtiön, Componenta BV:n, konkurssipesältä saatu 0,1 Me suoritus jo aiemmin alaskirjatuille saamisille, joita Componentalla oli konkurssipesästä.
Konsernin nettorahoituserät olivat -1,3 Me (-0,5 Me). Vertailukaudella nettorahoituseriin sisältyi 0,7 Me nettotuotto, joka realisoitui, kun kirjanpidon mukaiset emoyhtiön 6,6 miljoonan euron saneerausvelat maksettiin pois 5,9 miljoonalla eurolla.
Katsauskauden lopussa konsernin rahavarat olivat yhteensä 6,5 Me (7,6 Me) ja maksuvalmius oli hyvä. Pitkäaikaiset velat olivat yhteensä 8,7 Me (13,2 Me) ja lyhytaikaiset velat olivat yhteensä 25,9 Me (21,7 Me). Konsernin velkoihin sisältyi 2,1 Me (3,9 Me) ulkoisia rahoituslaitoslainoja. Muut konsernin velkaerät muodostuivat pääosin käyttöpääomaeristä ja vuokrasopimusveloista. Pitkäaikaisiin ja lyhytaikaisiin velkoihin sisältyi myös 1,0 Me (2,7 Me) verottajan COVID-19-pandemian vuoksi myöntämiä maksuhelpotuksia velvoitteille, jotka on maksettava erillisten maksuaikataulujen mukaisesti 22.8.2023 mennessä. Maksuhelpotuksista maksetaan 2,5 % vuotuista korkoa.
Konsernilla oli katsauskauden lopussa käyttämättömiä, sitovia luottositoumuksia yhteensä 2,0 Me (4,0 Me). Huoltoseisokkien ja kesälomien muodostaman toimialalle tavanomaisen kausivaihtelun vuoksi Componenta käytti katsauskaudella luottolimiittejä likviditeetin tasaamiseen, mihin kyseinen rahoitustyökalu on konsernissa tarkoitettu. Componenta maksoi takaisin katsauskauden lopussa käytössä olleesta 2,0 Me:n luottolimiitistä 1,0 Me lokakuussa 2022, minkä jälkeen konsernilla on käyttämättömiä, sitovia luottositoumuksia yhteensä 3,0 Me.
Componentalla on 8,0 miljoonan Yhdysvaltain dollarin määräinen osakemerkintälimiitti, jonka käyttämätön osuus on 7,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Componenta käytti katsauskaudella 0,5 Me:n verran edellä mainittua osakemerkintälimiittiä toteuttaessaan suunnatun osakeannin Global Corporate Finance LLC:lle. Osakeannilla varauduttiin Componentan edelleen kasvaviin volyymeihin ja varmistettiin keskeisten materiaalien saatavuutta sekä omien kehitystoimenpiteiden toteuttamisen jatkumista. Suunnatussa osakeannissa tarjottiin Global Corporate Finance LLC:lle merkittäväksi yhteensä 194 944 osaketta, mikä vastasi noin 2,0 prosenttia Componentan kaikista osakkeista järjestelyn toteutumisen jälkeen. Osakekohtainen merkintähinta oli 2,55 euroa ja se vastasi 94 prosenttia Componentan osakkeen vaihtomäärällä painotetusta keskikurssista Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalla 18.8.−24.8.2022 välisenä aikana. Uudet osakkeet rekisteröitiin Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin 8.9.2022. Uusien osakkeiden rekisteröinnin seurauksena Componentan liikkeeseen laskemien osakkeiden kokonaislukumäärä on 9 712 757. Kaupankäynti uusilla osakkeilla alkoi Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalla 12.9.2022.
Konsernin liiketoiminnan rahavirta katsauskaudella oli 2,7 Me (0,5 Me). Rahavirran muutos johtuu pääasiassa liiketoiminnalle tyypillisestä käyttöpääoman kausivaihtelusta. Vertailukauden rahavirtaa heikensi osaltaan materiaaliostojen ajallinen kohdistuminen erityisesti Karkkilan valimoliiketoiminnassa muun muassa pidentyneiden tuotannon läpimenoaikojen johdosta osassa valmistustoimintoja, mutta käyttöpääoman kasvuun vaikuttaa myös hieman tavanomaista suuremmat varastotasot, joilla on varauduttu raaka-aineiden heikentyneeseen saatavuuteen sekä nouseva materiaalien hintakehitys. Lisäksi rahavirtaa on kuluneena vuonna heikentänyt COVID-19 pandemian vuoksi verottajan vuosina 2020–2021 myöntämien maksuhelpotusten maksuaikataulujen mukaiset maksusuoritukset 1,1 Me (1,3 Me).
Avainluvut |
1‒9/ |
1‒9/ |
Muutos, % |
1‒12/ |
Liikevaihto, Te |
79 025 |
61 994 |
27,5 |
87 254 |
Käyttökate, Te |
4 297 |
3 557 |
20,8 |
4 959 |
Liiketulos, Te |
142 |
-784 |
118,1 |
13 |
Liiketulosmarginaali, % |
0,2 |
-1,3 |
114,2 |
0,0 |
Tulos rahoituserien jälkeen, Te |
-1 148 |
-1 249 |
8,1 |
-405 |
Katsauskauden tulos, Te |
-1 035 |
-1 191 |
13,1 |
-405 |
Laimentamaton osakekohtainen tulos, e |
-0,11 |
-0,13 |
15,4 |
-0,04 |
Laimennettu osakekohtainen tulos, e |
-0,11 |
-0,13 |
15,4 |
-0,04 |
Liiketoiminnan rahavirta, Te |
2 683 |
479 |
460,1 |
2 837 |
Korollinen nettovelka, Te* |
6 009 |
5 171 |
16,2 |
6 714 |
Nettovelkaantumisaste, % |
26,1 |
22,6 |
15,5 |
28,6 |
Oman pääoman tuotto, % |
-6,0 |
-6,8 |
11,8 |
-1,7 |
Sijoitetun pääoman tuotto, % |
0,5 |
-0,4 |
225,0 |
3,2 |
Omavaraisuusaste, % |
40,0 |
39,6 |
1,0 |
42,3 |
Bruttoinvestoinnit sis. taseeseen kirjattujen vuokrasopimusten osuuden, Te |
1 923 |
1 056 |
82,1 |
1 249 |
Konsernin saneerausvelat, Te** |
0 |
3 608 |
-100,0 |
0 |
Henkilöstö kauden lopussa ml. vuokratyövoima |
658 |
594 |
10,8 |
612 |
Henkilöstö keskimäärin kauden aikana ml. vuokratyövoima |
641 |
587 |
9,2 |
592 |
Tilauskanta, Te |
18 741 |
16 049 |
16,8 |
13 954 |
*) Sisältää vertailukaudella saneerausveloista vain korolliset velat.
**) Componenta-konsernin kaikki saneerausohjelmat ovat päättyneet ennenaikaisesti vuonna 2021.
Riskit ja liiketoiminnan epävarmuustekijät
Componentan liiketoiminnan merkittävimpiä riskejä ovat liiketoimintaympäristöön liittyvät riskit (kilpailutilanne- ja hintariski, hyödykeriskit ja ympäristöön liittyvät riskit), liiketoimintaan liittyvät riskit (asiakas-, toimittaja-, tuottavuus-, tuotanto ja prosessiriskit, työmarkkinahäiriöt, sopimus- ja tuotevastuuriskit, henkilöstö- ja tietoturvariskit) sekä rahoitusriskit (rahoituksen saatavuuteen ja likviditeettiin liittyvät riskit, valuutta-, korko- ja luottoriskit).
Konsernin liiketoiminnan kannalta olennaista on tiettyjen raaka-aineiden, kuten kierrätysteräksen ja harkkoraudan, rakenneteräksen, alumiinin ja energian saatavuus kilpailukykyisin hinnoin. Sähköenergian markkinahinnat ovat katsauskaudella säilyneet yhä poikkeuksellisen korkealla tasolla. COVID-19-pandemian, talouden elpymisen sekä Ukrainan ja Venäjän tilanteen johdosta raaka-aineiden ja materiaalien saatavuuteen liittyvät epävarmuudet ovat lisääntyneet Componentan omassa operatiivisessa toiminnassa. Sen lisäksi asiakkaidemme tiettyjen komponenttien maailmanlaajuiset saatavuushaasteet voivat johtaa loppuasiakkaidemme tehtaiden tuotantohäiriöihin ja näin vaikuttaa Componentan myyntivolyymeihin lyhyellä aikavälillä. Raaka-aineiden ja materiaalien saatavuuden varmistamiseksi Componenta ylläpitää aktiivista vuorovaikutusta toimittajiinsa, päivittää jatkuvasti omaa tarve-ennustettaan ja optimoi varastotasojaan pidemmän aikavälin kysyntää vastaavaksi, seuraa toimittajiensa tilannetta sekä markkinassa tapahtuvia muutoksia tiivisti ja reagoi näihin muutoksiin tarvittaessa.
Componentan arvion mukaan konsernilla ei ole merkittäviä ja välittömiä Venäjään ja Ukrainaan
liittyviä riskikeskittymiä asiakkaissa eikä tavarantoimittajissa. Componentalla ei ole omaa toimintaa Venäjällä eikä Ukrainassa. Ukrainan sodalla on ollut vaikutusta raaka-aineiden, kuten rakenneteräksen ja harkkoraudan yleiseen hintakehitykseen ja saatavuuteen sekä energian hintakehitykseen. Välillisesti Ukrainan sodalla on ollut vaikutusta Componentan teräsmateriaalien valmistajien ja tukkureiden toimitusketjuihin muun muassa rautamalmin ja kivihiilen hintakehityksen ja saatavuuden kautta.
Ukrainan sodan jatkuminen voi edelleen vaikuttaa heikentävästi rahoitusmarkkinoihin, myyntivolyymeihin, raaka-aineiden ja energian saatavuuteen ja niiden hintakehitykseen sekä ulkomaisen työvoiman saatavuuteen, mikä tuo epävarmuutta tulevaisuuden ennusteisiin.
Raaka-aineisiin liittyvää kustannusriskiä hallinnoidaan pääsääntöisesti hintasopimuksilla, joiden perusteella tuotteiden myyntihintoja korjataan raaka-aineiden hintojen yleisindeksin muutoksia vastaavasti. Raaka-aineiden hinnannousu voi sitoa rahaa käyttöpääomaan arvioitua enemmän. Kaupallisten riskien osalta tulevaisuuden volyymejä voivat heikentää mahdolliset asiakkaan tuotesiirrot hintakilpailullisista syistä.
Componenta seuraa jatkuvasti likviditeettiriskiä. Componentan voimassa olevat luottolimiitit edellyttävät uusimista seuraavan kerran marraskuussa 2023. Konserni rahoittaa liiketoimintaansa myös myyntisaamisten factoring-järjestelyillä. Factoring-järjestelyiden tai luottolimiittien irtisanominen tai niiden uusimatta jättäminen voisivat aiheuttaa epävarmuustekijöitä Componentan likividiteettiin ja toiminnan jatkuvuuteen. Epävarmuustekijät ovat kuitenkin mitigoitavissa, eikä toiminnan tulevaan rahoitukseen liity johdon arvion mukaan merkittäviä epävarmuustekijöitä.
Konsernin likviditeetti oli katsauskauden lopussa hyvällä tasolla. Sen lisäksi Componenta Oyj:llä oli katsauskauden lopussa käyttämättömiä ja sitovia luottositoumuksia 2,0 Me ja 7,5 miljoonan Yhdysvaltain dollarin käyttämätön osuus 8,0 miljoonan Yhdysvaltain dollarin suuruisesta osakemerkintälimiitistä yhdysvaltalaiselta sijoittajalta GCF:ltä. Componenta-konsernin kaikki saneerausohjelmat ovat päättyneet vuonna 2021. Yhtiön toiminnan jatkuvuuteen liittyvistä epävarmuustekijöistä sekä muista liiketoiminnan riskeistä on annettu tarkempi kuvaus 22.7.2022 julkaistun puolivuosikatsauksen taulukko-osassa.
Varsinaisen yhtiökokouksen päätökset
Componenta Oyj tiedotti 8.4.2022 varsinaisen yhtiökokouksen päätöksistä. Tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan yhtiön verkkosivuilla.
Tulosohjeistus 2022
Componenta nosti 25.10.2022 liikevaihto-ohjaustaan vuodelle 2022. Componenta odottaa konsernin liikevaihdon vuonna 2022 olevan 105–110 Me. Käyttökatteen odotetaan paranevan edellisvuodesta. Vuoden 2021 konsernin liikevaihto oli 87,3 Me ja käyttökate 5,0 Me.
Mahdollinen raaka-aineiden heikko saatavuus, raaka-aineiden ja sähköenergian kallistuminen, yleinen talous- ja kilpailutilanne sekä asiakkaiden myyntivolyymien kehitys voivat vaikuttaa liiketoimintanäkymiin. Ukrainan kriisin sekä COVID-19-pandemian vuoksi tulevaan myynnin ja kannattavuuden kehitykseen liittyy epävarmuustekijöitä ja heikkoa näkyvyyttä. Venäjään ja Ukrainaan liittyvä geopoliittisen tilanteen epäsuotuisa kehitys voi vaikuttaa heikentävästi rahoitusmarkkinoihin, myyntivolyymeihin, raaka-aineiden ja sähköenergian saatavuuteen ja niiden hintakehitykseen sekä ulkomaisen työvoiman saatavuuteen, mikä tuo epävarmuutta tulevaisuuden ennusteisiin.
Vaihtoehtoiset tunnusluvut
Componenta julkaisee edelleen tiettyjä yleisesti käytössä olevia, IFRS-tilinpäätöksestä johdettavissa olevia tunnuslukuja. Näiden tunnuslukujen laskentakaavat on esitetty Componentan 22.7.2022 julkistetussa puolivuosikatsauksessa.
Webcast
Toimitusjohtaja Sami Sivuranta esittelee liiketoimintakatsauksen sijoittajille, analyytikoille ja medialle webcast-lähetyksessä 4.11.2021 klo 10.00. Tilaisuus on suomenkielinen. Webcastia voi seurata yhtiön verkkosivujen kautta www.componenta.com tai linkistä https://live.esf.fi/componenta-q32022.
Helsingissä, 4. marraskuuta 2022
COMPONENTA OYJ
Sami Sivuranta
toimitusjohtaja
Lisätietoja:
Sami Sivuranta, toimitusjohtaja, puh. 010 403 2200
Marko Karppinen, talousjohtaja, puh. 010 403 2101
Componenta on kansainvälinen teknologiayhtiö, joka on Suomen johtava konepajateollisuuden sopimusvalmistaja. Vastuullisuus ja asiakkaiden tarpeet ovat yhtiön laajan teknologiaportfolion ytimessä. Componenta valmistaa korkealaatuisia komponentteja asiakkailleen, jotka ovat globaaleja kone- ja laitevalmistajia. Yhtiön osake listataan Nasdaq Helsingissä. www.componenta.com
Pörssitiedote muilla kielillä
Liitteet
Tilaa pörssitiedotteemme
Pysy ajan tasalla tilaamalla pörssitiedotteemme sähköpostiisi.
Kaikki tiedotteet on koottu uutishuoneeseen.
Uutishuone