Makrovakauspäätös: Ei muutoksia makrovakausvälineisiin – asuntolainakatto sekä pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus ennallaan
Lehdistötiedote 18.12.2024
Makrovakauspäätös: Ei muutoksia makrovakausvälineisiin – asuntolainakatto sekä pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus ennallaan
Finanssivalvonnan johtokunta päätti kokouksessaan 17.12.2024 säilyttää lainakaton perustasollaan eli 95 prosentissa uusissa ensiasunnon hankintaan tarkoitetuissa lainoissa ja 90 prosentissa muissa uusissa asuntolainoissa. Myös pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus säilyy nollatasolla.
Maailmantalouden kasvu on hieman vahvistunut kuluneen vuoden aikana, mutta euroalueen talouskehitys on ollut vaisua. Inflaatio hidastui euroalueella selvästi, ja Euroopan keskuspankki on jatkanut ohjauskorkojen alentamista. Suomen talous on kehittynyt vaimeasti kuluneena vuonna, ja Suomen Pankin ennusteen mukaan talouskasvu vahvistuu vähitellen lähivuosina. Riskit ennustettua heikommasta talouskasvusta ovat kuitenkin koholla, sillä sekä kansainvälisen että kotimaisen talouden kehitykseen liittyy paljon epävarmuustekijöitä.
Asuntojen lainakatto edelleen perustasollaan
Asuntomarkkinoiden ennakoidaan elpyvän maltillisesti, jos markkina- ja lainakorot jatkavat laskuaan odotusten mukaisesti ja Suomen talous toipuu ennustetun kaltaisesti. Lähivuosina kotitalouksien velanhoidon odotetaan helpottuvan, ostovoiman parantuvan ja työllisyyden kohentuvan, mikä tukisi myös asuntomarkkinoiden vilkastumista nykyisestä. Asuntomarkkinoiden lähiajan näkymiin liittyy kuitenkin yhä epävarmuutta.
– Asuntoluotonantoon liittyvät haavoittuvuudet ovat lievittyneet, kun kotitaloudet ovat nostaneet aiempaa vähemmän ja pienempiä lainoja. Kotitalouksien kokonaisvelat ovat viime vuosina pienentyneet suhteessa tuloihin ja kotitalouksien velanhoitokyky on säilynyt enimmäkseen riittävänä, toteaa johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen.
Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan riskiympäristössä ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka edellyttäisivät lainakaton (enimmäisluototussuhde) muuttamista nykyiseltä perustasoltaan, joka on 95 prosenttia ensiasuntoa koskevissa lainoissa ja 90 prosenttia muissa uusissa asuntolainoissa.
Pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus säilyy 0,0 prosentissa
Yksityisen sektorin velkaantumista ja luottokannan kehitystä kuvaavien mittareiden perusteella finanssisykli on edelleen vaimea. Luotonannon supistuminen kuitenkin näyttää pysähtyneen, mutta merkkejä suhdanteen voimakkaasta käänteestä nousuun ei ole toistaiseksi ilmennyt. Ensisijainen riskimittari eli yksityisen sektorin luottokannan ja BKT:n välisen suhteen trendipoikkeama oli kesäkuun 2024 lopussa edelleen selvästi negatiivinen (-16,5 prosenttiyksikköä). Yritysten luottokannan kasvu oli käytännössä pysähdyksissä kesällä ja syksyllä, mutta yrityslainakysyntä on kyselyiden valossa piristymässä. Asuntoyhteisöjen lainakanta on kasvanut edelleen hitaasti.
Myöskään ensisijaista riskimittaria täydentävät riskimittarit eivät viittaa kokonaisluotonantoon liittyvien suhdanneluonteisten vakausuhkien merkittävään kasvuun. Kotimaisten rahoitusmarkkinoiden stressi-indeksi kasvoi hienoisesti alkusyksystä 2024 kansainvälisesti koetun äkillisen ja lyhyeksi jääneen markkinamyllerryksen seurauksena, mutta on pysynyt syksyn ajan alhaisella tasolla. Vaihtotaseen alijäämä on jatkanut supistumistaan. Käytettyihin riskimittareihin pohjautuvan kokonaisarvion mukaan perusteita muuttuvan lisäpääomavaatimuksen soveltamiselle ei ole.
Finanssivalvonnan johtokunta arvioi vuosineljänneksittäin lyhyen ja pitkän aikavälin riskejä Suomen rahoitusjärjestelmän vakaudelle. Tarvittaessa johtokunta voi tiukentaa tai keventää vakautta edistäviä nk. makrovakausvälineitä. Johtokunta päättää neljännesvuosittain muuttuvan lisäpääomavaatimuksen ja asuntolainojen enimmäisluototussuhteen suuruuksista. Kansallisesti merkittävien luottolaitosten lisäpääomavaatimusten (nk. O-SII puskureiden) suuruudet tarkistetaan vähintään vuosittain ja ns. järjestelmäriskipuskurin suuruus vähintään joka toinen vuosi.
Lisätietoja antaa
Marja Nykänen, Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja, puhelin 09 183 2007
Katso alla listatut liitteet tästä linkistä
- Johtokunnan päätös makrovakausvälineiden soveltamisesta (pdf)
- Finanssivalvonnan johtajan lausunnolle lähetetty esitys makrovakausvälineiden soveltamisesta (pdf)
- Lausunnot johtajan esityksestä makrovakausvälineiden soveltamiseksi (pdf)
- Suomen Pankki
- valtiovarainministeriö
- sosiaali- ja terveysministeriö
- Makrovakausraportti 2/2024
Yhteyshenkilöt
Mediapäivystys
Puh:
Tietoja julkaisijasta Finanssivalvonta
Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.
Tilaa pörssitiedotteemme
Pysy ajan tasalla tilaamalla pörssitiedotteemme sähköpostiisi.
Kaikki tiedotteet on koottu uutishuoneeseen.
Uutishuone