Vuoden 2013 LUMA-koulu -kilpailun voittajat on valittu
Suomalaisissa kouluissa toteutetaan monipuolista ja innovatiivista toimintaa lasten ja nuorten innostamiseksi luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian pariin. LUMA-keskus Suomi kannustaa opettajia ja kouluja LUMA-aineiden opetuksen ja opiskelun kehittämiseen, ja Vuoden LUMA-koulu -kilpailussa palkitaan tässä työssä aktiivisia ja ansioituneita oppilaitoksia.
Vuoden 2013 kilpailussa oli kolme sarjaa: varhaiskasvatus ja alakoulu, yläkoulu sekä lukio ja ammatillinen koulutus. Kilpailuun osallistuneiden tuli raportoida koulunsa LUMA-toiminnasta vuonna 2013. Lisäksi raporteissa tuli näkyä kansallisen LUMA-strategian mukaiset vuoden teemat: globaalit ympäristöhaasteet, suomalainen osaaminen, tilastotieteen vuosi 2013 ja toiminnallinen matematiikka. Raati huomioi teemojen ja yksittäisten tapahtumien lisäksi koulun LUMA-toiminnan pitkäjänteisyyden ja vaikuttavuuden koulun ulkopuolella sekä uudet kilpailuun osallistujat.
Innostavaa toimintaa edustivat oppilaita osallistavat toiminnalliset kokonaisuudet ja kilpailuteemojen ympärille rakennetut tempaukset ja projektit. Palkituissa kouluissa esimerkiksi tutkittiin vedenpuhdistusta oppilaiden itsensä suunnittelemalla laitteistolla, kisattiin suullisissa matematiikkaolympialaisissa ja havainnollistettiin öljyonnettomuuksia pienessä mittakaavassa.
Vuoden 2013 LUMA-koulu -kilpailun voittajat:
Varhaiskasvatus ja alakoulu -sarja: Päiväkoti Metsäpolku, Taipalsaari
Yläkoulu-sarja: Viikin normaalikoulu, Helsinki
Lukio ja ammatillinen koulutus -sarja: Kokkolan ammattiopisto, Kokkola
Kukin voittaja saa kunniakirjan lisäksi 500 euron stipendin, jonka tarjoavat Kemianteollisuus ry., Teknologiateollisuus ry. ja Metsäteollisuus ry.
Kilpailun järjesti Helsingin yliopiston LUMA-keskus, joka on osa valtakunnallista sateenvarjo-organisaatiota LUMA-keskus Suomea (http://www.luma.fi/keskus/). Tästä vuodesta alkaen LUMA-koulu -palkinto on osa LUMA-keskus Suomen myöntämiä Vuoden LUMA-toimija -tunnustuspalkintoja.
LUMA-keskus Suomen tehtävänä on edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta varhaiskasvatuksesta yliopistoon, tukea elinikäistä oppimista ja innostaa näiden oppiaineiden pariin.
Lisätietoja antavat keskuksen koordinaattori Lauri Vihma, 050 319 9281, ja Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen johtaja, professori Maija Aksela, 050 514 1450.
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, 050 415 0316, minna.merilainen@helsinki.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lihavuusleikkaus tuo pitkäaikaisia terveyshyötyjä9.4.2025 08:47:08 EEST | Tiedote
Merkittävä painonpudotus lihavuusleikkauksen avulla tuo terveyshyötyjä silloinkin, kun paino nousee osittain takaisin.
Opettajien työhyvinvointi parantunut8.4.2025 09:59:12 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston seurantatutkimus osoittaa opettajien työhyvinvoinnin lähteneen usean vuoden jälkeen nousuun. Kahdesti vuodessa OAJ:n jäsenille tehtävä kyselytutkimus aloitettiin viisi vuotta sitten, koronakeväänä 2020. Selvä käänne parempaan tapahtui viime vuonna.
Uusi teknologia mullistaa nanokuitujen tuotannon7.4.2025 10:00:34 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston spinout-yhtiö Acouspin on kehittänyt sähkökeruuteknologian, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi mikromuovien poistamisessa vedestä, sähköisessä liikkumisessa, terveydenhoidossa ja lääketeollisuudessa.
Asteroidin törmäysuhka-arviot Maahan ja Kuuhun tarkentuneet2.4.2025 12:23:06 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä seuraa parhaillaan tarkasti Maan lähiasteroidia 2024 YR4. Viimeisimpien havaintojen perusteella asteroidin törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 pieneni 3 prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme