Suomen Yrittäjien viesti kehysriiheen: Yrittäjävähennys auttaisi luomaan tuhansia uusia työpaikkoja
Suomen Yrittäjien esityksessä pienyrittäjien tulosta verotettaisiin 95 prosenttia. Vähennys merkitsisi maltillista, noin kahden prosenttiyksikön kevennystä pienyritysten verotukseen. Näin henkilöyhtiöiden ja elinkeinonharjoittajien verotus seuraisi osakeyhtiöiden verotuksen kehittymistä. Keväällä päätetty yhteisöverouudistus koski vain osakeyhtiöitä, ei henkilöyhtiöitä ja elinkeinonharjoittajia.
- Vaikka hallituksella on paineita kiristää verotusta, tämä muutos kannattaisi tehdä, koska se parantaisi pienyrittäjien mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja ja kasvattaa yrityksiään, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo.
Perustelu: Kasvuhakuiset pienyritykset voisivat työllistää
Suomessa on noin 130 000 Suomen Yrittäjien ehdottaman yrittäjävähennyksen piiriin kuuluvaa yritystä. Näistä noin 7 prosenttia eli yli 9000 yritystä on ilmoittanut olevansa voimakkaasti kasvuhakuisia ja siten mahdollisia uusien työpaikkojen luojia. Järventaus huomauttaa, että pienet yritykset työllistävät paitsi palkkaamalla omia työntekijöitä, verkostoitumalla toisten pienten yritysten kanssa ja lisäämällä työllisyyttä myös siten.
– Juuri pienet yritykset työllistävät: vuosina 2001–2012 uudet yksityisen sektorin työpaikat syntyivät lähes pelkästään pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Kaikkein eniten henkilöstön määrä kasvoi pienimmissä 1–9 henkeä työllistävissä yrityksissä.
Potkua investointeihin
Verotuksen keventäminen vaikuttaa yritysten investointipäätöksiin alentamalla investointien tuottovaatimusta. Verorasituksen alentaminen lisää myös yritysten investointeihin liittyvää riskinottoa ja kannustaa yrittäjyyteen. Yrittäjävähennyksen kohteena ovat työvaltaiset yritykset, joten kasvua edistävien investointien voidaan olettaa kohdistuvan ensisijaisesti työvoimaan.
- Vaikka investoinnit kohdistuisivat kiinteään pääomaan, niillä on yleensä myönteinen vaikutus työllisyyteen pidemmällä aikavälillä, ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä huomauttaa.
Malisen mukaan yrittäjävähennys edistäisi talouden tehokkuutta enemmän kuin tietyille yrityksille tai toimialoille suunnatut verokannustinohjelmat. Hän muistuttaa kuitenkin, että yleinen taloustilanne ja mahdolliset valtiontalouden verotukselliset sopeuttamistoimet vaikeuttavat työllistämistä ainakin lyhyellä aikavälillä.
Suomen Yrittäjät esittää, että hallitus käynnistää yrittäjävähennystä koskevan muutoksen valmistelun siten, että sitä voitaisiin soveltaa vuoden 2015 alusta lähtien. Muutoksen kustannus olisi noin sata miljoonaa euroa.
Yhteyshenkilöt
Jussi Järventaustoimitusjohtaja
Puh:050 336 0015jussi.jarventaus@yrittajat.fiAnna Lundénjohtaja
Puh:050 544 3928anna.lunden@yrittajat.fiPetri Malinenekonomisti
Puh:050 434 5952petri.malinen@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Akava ja Yrittäjät: Yhdistelmävakuutus vahvistaisi turvaa17.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Akava ja Suomen Yrittäjät esittävät, että Orpon hallitus linjaa puoliväliriihessä yhdistelmävakuutuksesta. Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi kerryttää vain joko työntekijänä tai yrittäjänä, mutta ei samanaikaisesti molempina. Yhdistelmävakuutus mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen samanaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä.
Suomen Yrittäjät: Kunnanvaltuutetuista jopa 23 prosenttia on yrittäjiä17.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Yrittäjiä pääsi runsaasti valtuustoon sekä kunta- että aluevaaleissa: kuntien valtuutetuista 23 prosenttia on yrittäjiä ja aluevaltuutetuista 16 prosenttia. Kunnissa eniten yrittäjävaltuutettuja on keskustalla. Aluevaltuustoissa keskusta ja kokoomus jakavat kärkipaikan yrittäjävaltuutettujen määrässä. “Olemme todella iloisia siitä, että äänestäjät ovat luottaneet laajalti yrittäjäehdokkaisiin. Äänestäjät tietävät, että yrittäjät osaavat rakentaa elinvoimaa paikallisesti ja alueellisesti”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme