Helsingin yliopisto

Suru ei ole sairautta, syöpä on – entä erektiohäiriö tai peliriippuvuus?

Jaa
Sekä terveydenhuollon ammattilaisten että maallikoiden ja poliittisten päättäjien keskuudessa on hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, mikä on sairautta ja mikä ei, osoittaa BMJ Open -lehdessä julkaistu suomalaistutkimus. Julkisia varoja halutaan yleensä käyttää vain sellaisten sairauksien hoitoon, jotka itse mielletään ’oikeiksi’ sairauksiksi – havainto, joka korostaa sairauden käsitteen tärkeyttä.

Sydäninfarktin ja rintasyövän kaikki suomalaiset mieltävät ’oikeiksi’ sairauksiksi, niin myös malarian ja keuhkokuumeen. Samanlainen yksimielisyys vallitsee siitä, etteivät esimerkiksi ihon ryppyisyys, suru tai homoseksuaalisuus ole sairauksia. Mutta miten on huumeriippuvuuden tai seksuaalisen haluttomuuden laita? Entä erektiohäiriö tai lapsettomuus? Lihavuus?

–    Vaikuttaa siltä, että sana ’sairaus’ on yhtä vaikeasti määriteltävä kuin kauneus, totuus tai rakkaus – siitäkin huolimatta että se on aivan lääketieteen ytimessä oleva käsite, sanoo FIND-tutkimuksen päätutkija, LT Kari Tikkinen.

Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta virkavapaalla olevan Tikkinen työskentelee tällä hetkellä vierailevana tutkijana McMaster-yliopistossa Kanadassa.

FIND-tutkimuksessa haluttiin tarkastella sekä yksilöiden että tiettyjen ryhmien välisiä näkemyseroja, minkä vuoksi vastaajat jaettiin neljään ryhmään: ’maallikot’, lääkärit, sairaanhoitajat ja lainsäätäjät.

Sairauskäsityksiä selvitettiin kyselylomakkeella, johon oli listattu 60 erilaista ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää ’tilaa’ aina sydäninfarktista ja rintasyövästä työuupumukseen, suruun ja ihon ryppyisyyteen. Vastaajia pyydettiin arvioimaan viisiasteisella asteikolla (täysin eri mieltä – täysin samaa mieltä) pitivätkö he mainittua tilaa sairautena ja tulisiko sitä heidän mielestään hoitaa verovaroin.

Kysely lähetettiin kaikkiaan 6 200 suomalaiselle: 1 500 lääkärille, 1 500 sairaanhoitajalle, 3 000 maallikolle ja kaikille 200 kansanedustajalle. Lääkärit ja hoitajat poimittiin satunnaisesti ammattijärjestöjensä jäsenrekisteristä ja maallikot väestörekisteristä. Kyselyyn vastasi 3 280 henkilöä (53 %).

Kuudenkymmenen esitetyn vaihtoehdon joukossa oli 12 sellaista, jotka vähintään 80 prosenttia kaikista vastanneista kaikissa ryhmissä määritteli sairaudeksi. Viisi vaihtoehtoa oli sellaisia, joita vähintään 80 prosenttia kaikista vastanneista kaikissa ryhmissä ei pitänyt sairautena. Valtaosassa vaihtoehtojen osalta mielipiteiden hajonta oli sen sijaan suurta.

 

TAULUKKO 1
Eniten eri mieltä: vähintään 20 % vastaajista piti taulukossa esitettyjä vaihtoehtoja sairauksina, ja vähintään 20 % taas ei pitänyt niitä sairauksina. 

Kuukautisia edeltävä oireyhtymä, PMS

Vanhuusiän lihaskato, sarkopenia

Erektiohäiriö

Naisen vaihdevuodet

Peliriippuvuus

Aliravitsemus

Lapsettomuus

Silmien taittovirhe, silmälasien tarve

Huumeriippuvuus

Laktoosi-intoleranssi

TAULUKKO 2
Vahvasti samaa mieltä (vähintään 80 %): nämä ovat sairauksia.  

Rintasyöpä

Skitsofrenia

Eturauhassyöpä

HIV/AIDS

Keuhkokuume

Malaria

Keuhkosyöpä

Aikuistyypin diabetes

Nuoruustyypin diabetes

Osteoporoosi

Sydäninfarkti

Autismi

 

TAULUKKO 3
Vahvasti samaa mieltä (vähintään 80 %): nämä eivät ole sairauksia.

Ihon ryppyisyys

Suru

Tupakointi

Homoseksuaalisuus

Vanheneminen

Julkista rahoitusta vain ’oikeiden’ sairauksien hoitoon

Ryhmittäin katsottuna lääkärit olivat kaikkein taipuvaisimpia luokittelemaan kuvattuja vaihtoehtoja sairauksiksi. Tiukimmin sairausluokitukseen suhtautui maallikkoryhmä, hoitajat ja kansanedustajat olivat ääripäiden välissä. Ryhmien väliset erot eivät kuitenkaan olleet kovin suuria. Sen sijaan jokaisen ryhmän sisällä mielipiteissä oli hyvin merkittävä hajonta.

Kaikissa ryhmissä vastaajien halu rahoittaa hoito julkisista varoista oli erittäin vahvasti sidoksissa siihen, pitivätkö he kyseistä tilaa sairautena vai eivät.

–  Tämä tutkimus auttaa ymmärtämään, millaisia asenteita on niiden keskustelujen taustalla, joita yhteiskunnassa käydään monista sosiaali- ja terveyspoliittisista kysymyksistä. Jos otetaan esimerkiksi huumeriippuvuus, niin toki ongelmaan voidaan nähdä hyvinkin erilaisia ratkaisumalleja sen mukaan, pidetäänkö riippuvuutta sairautena vai moraalisena epäonnistumisena, Tikkinen havainnollistaa.

Lisätietoja:

LT Kari Tikkinen
Puh. +358-(0)46 908 5251 (18.12. asti) ja +1-647-774-8978 (19.12. alkaen)
Sähköposti: kari.tikkinen@fimnet.fi

 

Viite: Kari AO Tikkinen, Janne S Leinonen, Gordon H Guyatt, Shanil Ebrahim, and Teppo LN Järvinen. What is a disease? Perspectives of the public, health professionals, and legislators. BMJ Open 2012;2:e001632.

doi:10.1136/bmjopen-2012-001632

 

Tutkimus toteutettiin riippumattomalla Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kilpailutettavalla EVO-rahoituksella. Tutkimusaineisto on vapaasti käytettävissä osoitteessa http://datadryad.org/ (doi:10.5061/dryad.94qh5).

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye