METSO-ohjelman toteutuminen ja rahoitus turvattava
METSOn tavoitteena on osaltaan pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen sekä vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteiden toteutumisen suurimmaksi haasteeksi on noussut rahoituksen riittävyys. Valtioneuvoston periaatepäätöksessä on määritelty pinta-alatavoitteiksi 96 000 hehtaaria luonnonsuojelulain mukaisille suojelualueille ja vähintään 82 000 hehtaaria ympäristötuki- ja luonnonhoitohankkeille. Näistä tavoitteista on saavutettu vasta murto-osa, noin 14 prosenttia suojelualueiden tavoitteista ja kolmasosa ympäristö- ja luonnonhoitohankkeista.
METSO-ohjelmalla vahva toimijoiden tuki
MTK:n metsäasiantuntija Lea Jylhän mukaan metsänomistajat ovat osallistuneet innokkaasti METSO-ohjelmaan, koska se perustuu vapaaehtoisuuteen. Suojeluvaihtoehtoja on useita. Metsänomistaja voi suojella METSOn kriteerit täyttävän kohteen joko pysyvästi tai määräaikaisesti tai hän voi lisätä kohteen luonnonarvoja erilaisin hoitokeinoin. Valtio maksaa korvauksen kaikista suojeluvaihtoehdoista. "Olennaista on, että ohjelman toteutuksen määrärahat myös kohdennetaan tasapuolisesti niin, että ne tukevat tätä metsänomistajan valinnanvapautta ja tavoitteita", painottaa Lea Jylhä.
"Metsäteollisuus ry:n jäsenyhtiöiden omistamia metsiä on suojeltu tai on vielä kesken METSO-prosessissa noin tuhat hehtaaria. Lisäksi jäsenyhtiöt osallistuvat aktiivisesti METSOn erilaisiin luonnonhoitohankkeisiin. Metsäteollisuus on edistänyt vapaaehtoista metsien suojelua myös ehdottamalla metsänomistajalle sopivilla kohteilla suojeluvaihtoehtoa hakkuiden sijaan", kertoo luontoasiantuntija Suvi Raivio Metsäteollisuus ry:stä.
"On tärkeää, että suojeluehdotusten käsittelyajat ELY-keskuksissa ja Suomen metsäkeskuksen alueyksiköissä pysyvät kohtuullisina ja kaikkia suojelukeinoja myös tarjotaan omistajille. Muuten riskinä on se, että vaihtoehdot eivät ole omistajan tiedossa ja metsänomistajien kiinnostus METSO-ohjelmaa kohtaan vähenee", toteaa puheenjohtaja Risto Sulkava Suomen luonnonsuojeluliitosta.
”Metsänomistajalle pitää tarjota juuri hänen tavoitteidensa mukainen monimuotoisuuden turvaamisen vaihtoehto”, muistuttaa metsäjohtaja Anna Rakemaa Metsäkeskuksesta.
METSO-ohjelma on käytännönläheinen tapa lisätä metsien suojelua, koska siinä voidaan hyödyntää kentällä toimivia organisaatioita ja siten saavuttaa kustannustehokkuutta. METSO-ohjelmaan liittyvä yhteistyö viranomaisten, metsänomistajien, metsäsektorin toimijoiden sekä ympäristöjärjestön kesken on sujunut hyvin ja keskinäinen luottamus on lisääntynyt.
Maa- ja metsätalousministeriön vastuulla ovat määräaikaiset luonnonhoitohankkeet ja ympäristötukisopimukset sekä yhteistoimintaverkostot. Ympäristöministeriö on puolestaan keskittynyt ensisijaisesti pysyvien suojelusopimusten solmimiseen. "Valtion budjetissa tulee jatkossakin turvata molempien ministeriöiden METSO-määrärahat, jotta eri suojelukeinoille asetetut tavoitteet saavutetaan", vetoavat toimijat yhteisesti. "METSO-ohjelman väliarvion mukaan suojelualuehankintojen ja suojelusopimusten vuotuinen rahoitustarve olisi noin 43 miljoonaa euroa ja kokonaan uusien ympäristötukisopimusten ja luonnonhoitohankkeiden yli 7 miljoonaa euroa vuoteen 2020 asti", täydentää WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.
Suomi on maailman 6. suurin sellun, paperin ja kartongin tuottaja sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.
Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti lähes 200 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan ja jopa 500 000 suomalaista on alan taloudellisen jalanjäljen piirissä. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.
Viestintäkontakti:
Anne Pirilä, viestintäjohtaja puh. 09 132 6645 tai 050 550 9480
Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus
________________________________________________________________________
Internet: www.forestindustries.fi
Finland is the world's sixth-largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber.
The forest industry directly and indirectly employs almost 200,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society and up to 500,000 Finns are affected by the economic footprint of the forest-based sector.
Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.
Contact in Communications:
Anne Pirilä, Communications Director, tel. +358 9 132 6645 or mobile +358 50 550 9480
Yhteyshenkilöt
Lea Jylhä, metsäasiantuntija, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, puh. 040 848 8081, Jari Luukkonen, suojelujohtaja, WWF Suomi, puh. 040 585 0020, Suvi Raivio, luontoasiantuntija, Metsäteollisuus ry, puh. 040 521 6216, Anna Rakemaa, metsäjohtaja, Suomen metsäkeskus, puh. 040 352 9080, Risto Sulkava, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 560 2113
Tietoja julkaisijasta

Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki
09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry
Alkuvuosi toi hyvän vireen puukauppaan22.4.2025 13:31:24 EEST | Tiedote
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-maaliskuussa puuta yksityismetsistä 8,1 miljoonaa kuutiota. Määrä on yhdeksän prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna määrä on 15 prosenttia suurempi. Tammi-maaliskuussa kuitupuun ostomäärä oli 3,9 miljoonaa kuutiota ja tukkien ostomäärä 3,5 miljoonaa kuutiota. Viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna kuitupuun ostomäärä oli seitsemän prosenttia suurempi ja tukkien ostomäärä 15 prosenttia suurempi. Raakapuukustannukset pysyivät korkealla tasolla Kantohinnat olivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Edellisen vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna havutukkien kantohinnat olivat alkuvuodesta 12–14 prosenttia, koivutukin kahdeksan prosenttia ja kuitupuun kantohinta 22 prosenttia korkeammat. Tammi-maaliskuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 81 euroa kuutiolta, hinnan vaihdellessa alueittain ja hakkuutavoitt
Geopolitiikka haastaa suomalaista teollisuutta – kehysriihessä teollisuuspolitiikka on nostettava päätöksenteon kärkeen16.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Vientiteollisuus eli Teknologiateollisuus, Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus sekä Energiateollisuus vaativat teollisuuspolitiikan nostamista poliittisen päätöksenteon keskiöön kehysriihessä. Jatkuva geopoliittinen murros, viimeisimpänä Yhdysvaltain ilmoittamat tullit, iskee kipeästi Suomen suurimpiin teollisuuden aloihin ja alleviivaa vahvan teollisuuspolitiikan merkitystä poliittisessa päätöksenteossa.
Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää15.4.2025 12:30:00 EEST | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen tuoreet, vuoteen 2055 ulottuvat skenaariolaskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle. Luken hiilineutraalisuutta koskevasta selvityksestä puolestaan nähdään, että hiilinielut häviävät kahden erillisen tulevaisuuden skenaarion välillä, vaikka ennuste hakkuista pysyy samana.
Mediakutsu: Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää!14.4.2025 12:13:03 EEST | Kutsu
Suomalaisiin metsiin kohdistuu monenlaisia odotuksia, mutta niiden tilasta ja roolista ilmastonmuutoksen keskellä ei ole aina helppo muodostaa selkeää kuvaa. Metsäteollisuus vastaa ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin monin eri ratkaisuin ja teollisuuden ilmastotiekartta kokoaa yhteen toimialan ajankohtaista tutkimustietoa ja konkreettisia toimenpiteitä. Tervetuloa kuulemaan aiheesta lisää Metsäteollisuus ry:n ilmastotiekartan metsien kasvuskenaarion julkistustilaisuuteen huomenna tiistaina 15.4.2025 klo 12.30–14.15. Tilaisuudessa pureudutaan metsiemme kasvuun vaikuttaviin tekijöihin ja uhkakuviin tuoreimman tutkimustiedon valossa. Puhujina tilaisuudessa ovat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, professori Hubert Hasenauer (Bokun yliopisto, Itävalta) ja tutkimusprofessori Jari Hynynen (Luonnonvarakeskus). Tilaisuus järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä (Kirkkokatu 6). Ennen ohjelman alkua osallistujille on tarjolla lounas (klo 11.30 alkaen). OHJELMA 11.30–12.30 Lou
Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus: Ei lisäleikkauksia ammatilliseen koulutukseen14.4.2025 10:15:45 EEST | Tiedote
Kemianteollisuus ja Metsäteollisuus kantavat huolta tulevan riihen mahdollisista koulutusleikkauksista. Ammatillisesta koulutuksesta on tällä hallituskaudella leikattu jo 120 miljoonaa euroa, eikä lisäleikkauksiin ole varaa vaarantamatta merkittävästi teollisuuden ammattilaisten saatavuutta ja sitä kautta yritysten kasvuedellytyksiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme