Helsingin yliopisto

Armeija ei usein tue nuorten miesten terveyskäyttäytymistä

Jaa
Varusmiesyhteisöllä on paljon valtaa esimerkiksi nuoren tupakointiin ja syömiseen. Nuorisotutkija selvitti varusmiesten terveystajua suorittamalla alokaskauden heidän kanssaan.

Sotilaskoulutus ja varusmiesyhteisön arki eivät aina tue myönteisiä terveysvalintoja, osoittaa Helsingin yliopistossa 24.4. tarkastettava Anni Ojajärven väitöstutkimus.

Armeijan käytännöt tukevat esimerkiksi tupakointia.

– Varusmiespalveluksessa oman tilan saaminen on vaikeaa, mutta tupakoiville nuorille on varattu oma, instituution sääntöjen ulkopuolelle jäävä vapauden valtakunta, tupakkakoppi, Ojajärvi kuvailee.

Varusmiehille tupakointi on yksi stressinhallintakeino, joka sopii instituution käytäntöihin, imagoon ja historiaan. Puolustusvoimissa nousseen keskustelun jälkeen puolustusvoimat on pyrkinyt nuorten tupakoinnin vähentämiseen.

Ojajärvi katsoo, etteivät kiellot ole ratkaisu, vaan tarvitaan monipuolisia keinoja tupakoinnin vähentämiseksi. Tupakoimattomille varusmiehille voitaisiin tarjota esimerkiksi mahdollisuus säännöistä vapaaseen taukotilaan.

Terveysvalinnat tehdään varusmiesyhteisön sosiaalisessa virrassa

Yhtenä teemana Ojajärven tutkimuksessa käsitellään armeijaruokailua ja nuorten miesten suhtautumista ruoan terveellisyyteen.

– Armeijassa ruokailu jakautuu kahtia, kehon pikaiseen tankkaukseen mukessa eli muonituskeskuksessa ja iltavapailla nautittuihin herkkuihin. Mikäli nuorella itsellään ei ole aktiivista terveysvalintoja ohjaavaa motiivia, hän seuraa instituution käytäntöjä ja varusmiesyhteisöä, Ojajärvi toteaa.

Yksittäinen varusmies tekee valintoja armeijan tiukkaan määritellyn arjen ja varusmiesyhteisön sosiaalisen maailman keskellä. Myös mielikuvat varusmieselämästä tukevat epäterveellisiä valintoja.

Toisaalta aineistosta nousi esille merkkejä yksin pärjäämisen eetoksen murtumisesta: varusmiehet keskustelivat henkisesti vaikeista asioista avoimesti keskenään. Jos varusmiesten terveyskäyttäytymiseen halutaan vaikuttaa, Ojajärven mukaan arjen käytäntöjä tulisi muuttaa terveellisiä valintoja tukeviksi.

Aineistona on vuonna 2008–2009 Parolannummen Panssariprikaatissa toteutettu etnografinen kenttätyö. Tutkija osallistui kahdeksan viikon ajan ympärivuorokautisesti alokaskauden koulutukseen, asui varusmiesten kanssa ja havainnoi armeijan arkea. Lisäksi tutkija haastatteli varusmiehiä. Yksilöhaastatteluja tehtiin 39 (15 miestä, 8 naista). Osaa nuorista haastateltiin kahteen kertaan.

Ojajärven väitöskirja Terve sotilas! Etnografinen tutkimus varusmiesten terveystajusta sosiaalisena ilmiönä tarkastetaan perjantaina 24.4. kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Väitöskirja kuuluu sosiologian oppiaineeseen.

Väittelijän yhteystiedot:

Nuorisotutkimusverkoston tutkija Anni Ojajärvi

Puh. 050 570 4765, anni.ojajarvi@nuorisotutkimus.fi

Väitöstilaisuus

Väitöstiivistelmä

Anni Ojajärvi: Terve sotilas! Etnografinen tutkimus varusmiesten terveystajusta sosiaalisena ilmiönä. Nuorisotutkimusverkoston/Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 163. Sarja: Tiede. ISBN 978-952-5994-80-3, ISSN 1799-9219, nid., s. 296, 30 euroa.

Tilaukset: www.nuorisotutkimusseura.fi/catalog

Arvostelukappaleiden tilaukset: www.nuorisotutkimusseura.fi/mediakappale

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye