WSOY

Tiedote: Taru Sormusten herrasta 60 vuotta – Tolkienin oma kuvitus vihdoin julki

Jaa

J. R. R. Tolkienin yli 1000-sivuinen fantasiajärkäle Taru Sormusten herrasta täyttää 20. lokakuuta 60 vuotta. Tämä nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden kulmakivi julkaistiin alun perin kolmessa osassa, joista viimeinen, Kuninkaan paluu, saapui kirjakauppoihin Isossa-Britanniassa 20.10.1955. Suomeksi teos ilmestyi WSOY:n kustantamana 1973–1975.

Taru Sormusten herrasta nousi 1960-luvulla opiskelijapolven suursuosikiksi ja poiki Tolkien-fanien yhdistyksiä kautta maailman. 40 kielellä julkaistua teosta on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta. Tolkien on ollut esikuva monille myöhemmille fantasiakirjailijoille Ursula Le Guinista J. K. Rowlingiin. Peter Jacksonin kolmiosainen elokuvaversio Tarusta Sormusten herrasta (2001–2003) voitti yhteensä 17 Oscar-palkintoa ja nosti kirjan uuteen suosioon 2000-luvulla.

”Enpä arvannut nuorena opiskelijana 1970-luvun alussa, että ensimmäinen varsinainen käännöstyöni Taru Sormusten herrasta seuraisi minua koko elämäni ajan. Tolkien-fanit ovat aina olleet uskollisimpia lukijoitani. Saan kiittää opettajaani Eila Pennasta, joka ei omilta kirjoitustöiltään ehtinyt teosta kääntää ja tyytyi korjaamaan ja kommentoimaan aloittelijan suomennosta. Kiitos kuuluu myös Panu Pekkaselle, joka otti runot suomennettavakseen”, toteaa useita Tolkienin teoksia suomentanut taiteilijaprofessori Kersti Juva.

Juhlan kunniaksi Tolkien-tutkijat Wayne G. Hammond ja Christina Scull ovat koonneet kaikki Tolkienin omat Taru Sormusten herrasta -aiheiset piirrokset, maalaukset, piirtokirjoitukset, kartat ja kaaviot yksiin kansiin. Tuore taidekirja Taru Sormusten herrasta Tolkienin silmin esittelee seikkaperäisesti taustoitettuina 192 kuvaa, joista suurinta osaa ei ole koskaan ennen julkaistu. Mukana on kauniita vesivärimaalauksia Keski-Maan maisemista ja näköisjäljennökset Mazarbulin kirjasta, jonka Sormuksen ritarit löysivät Morian kaivoksista. Haltiakirjaimin tekstattu Kuninkaan kirje Tarun epilogista, jonka Tolkien lopulta jätti kirjasta pois, on osoitus Tolkienin kalligrafiakyvyistä, ja kirjoitustyön tukena toiminut, kulunut ja monta kertaa muunneltu kartta kertoo kiehtovasti, kuinka monimutkaista saagansepitys on ollut.

Etelä-Afrikassa syntynyt brittikirjailija J. R. R. Tolkien (1892–1973) teki elämäntyönsä Oxfordin yliopistossa englannin kielen ja englantilaisen kirjallisuuden professorina. Tiedemiehenä Tolkien tunnetaan eritoten Beowulf-runoteoksen tutkijana. Satukirjallisuuden klassikoksi nousseen esikoisromaaninsa Hobitti Tolkien julkaisi 1937. Hän myös kuvitti itse monia teoksistaan.

Wayne G. Hammond on Williams Collegen harvinaisten kirjojen Chapin-kirjaston apulaiskirjastonhoitaja Williamstownissa, Massachusettsissa. Hänen puolisonsa Christina Scull on toiminut Lontoon Sir John Soanen museon kirjastonhoitajana ja toimittaa The Tolkien Collector -lehteä. Heidän teoksistaan on aiemmin suomennettu Hobitti Tolkienin silmin (WSOY 2012).

Wayne G. Hammond – Christina Scull:
Taru Sormusten herrasta Tolkienin silmin
Suomentanut Jaakko Kankaanpää
240 sivua. Sidottu, värikuvitus. Suositushinta 38 €.
WSOY 2015

Lisätiedot:
tuottaja Leena Salmio leena.salmio@bonnierbooks.fi, 050 366 3882

arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

WSOY
WSOY
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 200http://www.wsoy.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta WSOY

WSOY julkaisee Tuomas Niskakankaan uuden jännityskirjasarjan - Osasto K:n avausosa ilmestyy kesäkuussa 202623.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen jännityskirjallisuuden kärkeen kuuluvan Tuomas Niskakankaan uusi Osasto K -kirjasarja on tarina vallasta, joka toimii ilman valvontaa, ja ihmisistä, jotka eivät enää voi katsoa sivuun. Kirjasarja yhdistää poliittisen trillerin, verkostomaisen valtapelin ja rikostutkinnan tarkasti rakennettuun psykologiseen henkilökuvaukseen. WSOY julkaisee kirjasarjan ensimmäisen osan kesäkuussa 2026. Kirjasarjan toinen osa ilmestyy jo samana syksynä.

Tiedote: WSOY:n syksyn 2025 kirjat on julkistettu15.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Kotimainen kaunokirjallisuus Huikeaksi kirjailmiöksi kasvanut Satu Rämön Hildur-sarja saa jatkoa, kun viides osa Tinna ilmestyy lokakuussa. Hildur-sarjan kirjoja on myyty globaalisti jo yli miljoona kappaletta. Ilkka Remeksen ajankohtaisessa Punarutto-trillerissä USA:n ja Euroopan välinen konflikti kärjistyy, kun esiin nousee Berliinin muurin murtumiseen liittyvä tosielämän mysteeri – ja Kreml käyttää tilaisuutensa iskeä. Marko Kilven Undertaker - Kuolemantanssi vie kirjailijan aiemmasta tuotannosta tuttuihin maisemiin, poliisityön ja hautaustoimiston arkeen. Minna Rytisalon Sylvia käsittelee Lapin myyttiä ja legendaa, Petronellaa. Sylvia on romaani siitä, millaista on elää maailmassa, jossa sota on päättynyt mutta epäluulo ei ole hävinnyt. Maria Mustrannan koskettava psykologinen romaani Toivon talo vie ihmisyyden suurten kysymysten äärelle. Laura Gustafssonin Lihakirja on vaikuttava ja peloton romaani vallasta, ruumiista ja rajojen rikkomisesta. Tiina Raudaskosken Ilmiantaja on villi

Anni Ihamäen Kotona-keittokirja saa parikseen keskustelukirjan kotona olemisen ihanuudesta28.3.2025 13:00:00 EET | Tiedote

WSOY julkaisee huhtikuun lopussa Anni Ihamäen uuden keittokirjan Kotona, joka tarjoilee Annin suosikkiohjeita ja tunnelmallisia hetkiä kodin arjesta ja juhlasta. Samaan aikaan painetun kirjan kanssa julkaistaan keskustelukirjasarja Kotona – Keskusteluja, joka syventää keittokirjan aihepiirejä. Anni Ihamäki juttelee sarjassa kiinnostavien vieraiden kanssa kotiin ja ruokaan liittyvistä aiheista. Jaksojen vieraina ovat muun muassa huippukokki Henri Alén ja maisemasuunnittelija Kati Jukarainen. Anni Ihamäki ja hänen puolisonsa Ilkka Ihamäki keskustelevat sarjassa yhteisestä arjestaan ja elämästään pienten lasten vanhempina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye