Jo eläkkeellä olevat saavat parhaan tuoton työeläkemaksuilleen
Eläketurvakeskus arvioi yksityisalojen palkansaajien työeläkemaksujen ja eläkkeiden kohdistumista sukupolvi- ja sukupuolikohtaisesti. Laskelma kattaa vuosina 1940–2000 syntyneet ikäluokat.
Sisäinen tuotto kertoo kuinka paljon ikäluokat saavat työeläkemaksuille reaalituottoa eläke-etuuksina.
Parhaan tuoton eläkemaksuilleen saavat jo eläkkeellä olevat sukupolvet. Sisäinen tuotto laskee vuonna 1940 syntyneiden 6,5 prosentista 1970-luvulla syntyneiden 2,3 prosenttiin, minkä jälkeen taso vakiintuu.
Tuottoero johtuu pääosin siitä, että menneisyydessä työeläkemaksu oli nykyistä matalampi.
Kaikki sukupolvet saavat selkeästi suuremman määrän eläkkeitä kuin maksavat eläkemaksuja. Tämä on mahdollista ansiotason kasvun ja eläkerahastojen tuoton vuoksi.
Ansiotason kasvun vuoksi myöskin nuorempien sukupolvien palkat ja eläkkeet ovat korkeampia kuin aiemmin syntyneiden.
- Korkeammat eläkemaksut menneisyydessä olisivat mahdollistaneet matalamman eläkemaksun nyt. Hintana olisi ollut matalampi elintaso 60- ja 70-luvuilla, kertoo osastopäällikkö Ismo Risku Eläketurvakeskuksesta.
Pitkäikäisyys tuo naisille paremman tuoton
Naiset saavat eläkettä suhteessa maksuihin enemmän kuin miehet, koska elävät miehiä pidempään. Naiset saavat myös miehiä useammin leskeneläkettä.
Vuonna 1940-syntynyt nainen saa eläkemaksulleen yli kaksi prosenttiyksikköä suuremman tuoton kuin mies. Ero tasoittuu nuorempiin ikäluokkiin tultaessa vajaaseen prosenttiyksikköön.
– Naiset saavat eläkemaksuilleen enemmän vastinetta kuin miehet. Naiset kuitenkin ansaitsevat miehiä vähemmän ja heillä on siksi myös matalammat eläkkeet, huomauttaa Risku.
Laskelma perustuu historiallisen aineiston ja pitkän aikavälin ennustelaskelman yhdistämiseen. Sisäisen tuoton lisäksi raportissa tarkastellaan eläkemaksujen ja etuuksien pääoma-arvoja syntymävuoden ja sukupuolen mukaan. Vuoden 2017 eläkeuudistus kasvattaa nuorimpien ikäluokkien sisäisiä tuottoja, kokonaisuudessaan uudistuksen vaikutukset eri sukupolvien asemaan ovat kuitenkin vähäisiä.
Lisätietoja:
Osastopäällikkö Ismo Risku, puh. 029 411 2566, 050 5279034, etunimi.sukunimi(at)etk.fi
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)
Medelpensionen steg till 2 100 euro27.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Finländarnas genomsnittliga månadspension fortsatte att öka i fjol. År 2024 betalades sammanlagt 39,1 miljarder euro i arbetspensioner och FPA-pensioner.
Keskieläke nousi 2 100 euroon27.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke jatkoi viime vuonna kasvuaan. Työeläkkeitä ja Kelan eläkkeitä maksettiin vuonna 2024 yhteensä 39,1 miljardia euroa.
Pensioneringsåldern fortsätter att stiga snabbt10.2.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Finländarna förlänger tiden i arbetslivet snabbare än beräknat. I fjol inleddes arbetspensionen i genomsnitt vid 63,1 års ålder. Målet för 2025 har redan uppnåtts och passerats med mer än ett halvår.
Eläkkeellesiirtymisiän nousu jatkuu ripeänä10.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset venyttävät työuriaan arvioitua ripeämmin. Viime vuonna työeläkkeelle siirryttiin keskimäärin 63,1-vuotiaana. Vuodelle 2025 asetettu tavoite on jo saavutettu, ja ohitettu yli puolella vuodella.
Eläkeuudistus vahvistaa eläketurvan rahoitusta24.1.2025 14:18:17 EET | Tiedote
Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan uusi ehdotettu eläkeuudistus vahvistaa eläkkeiden rahoitusta. Maksutasolla arvioituna uudistuskokonaisuuden vaikutus on keskimäärin noin 1,5 prosenttiyksikköä TyEL-maksua alentava. Osakepaino nousee, mikä oletusarvoisesti kasvattaa työeläkevaroja. Eläkkeiden määräytyminen ja ikärajat pysyvät ennallaan, eläkemaksu säilyy nykytasolla vuoteen 2030.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme