Suomen julkisen alan ammattiliittojen kv-verkosto FIPSU

Vesihuolto ei sovi kauppatavaraksi

Jaa
EU:n komissio kehottaa ja rohkaisee jäsenmaidensa julkista sektoria ulkoistamaan ja yksityistämään omaa palvelutuotantoaan, myös vesipalveluita. Esityksessään niin sanotuksi käyttöoikeusdirektiiviksi komissio kantaa huolta siitä, ettei yrityksillä ole esteetöntä pääsyä hyvinvointipalveluihin. Markkinoiden avaamiskohteeksi mainitaan erityisesti vesihuolto. Esitykseen on selvästi kirjattu, että vesihuollon päämäärä on kohtuullisen tuoton saaminen sijoitetulle pääomalle.

Sääntelyn purku ja voiton tavoittelu sopivat harvinaisen huonosti vesihuoltoon, toteaa FIPSU:n ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

- Julkiset peruspalvelut on luotu ja tarkoitettu kansalaisten hyvinvoinnin takaamiseksi eikä markkinoiden riepoteltaviksi kasinohyödykkeiksi.

Euroopan tason julkisen alan ammattijärjestöjen liitto EPSU ja sen kansalliset jäsenliitot ovat huolissaan veden ja vesihuollon yhä laajemmasta vapauttamisesta markkinoille. Ne ovat käynnistäneet nimienkeruun EU:n ensimmäiseen kansalaisaloitteeseen ”Vesi on perusoikeus”. Aloitteen tavoite on, että EU kirjaa lainsäädäntöönsä veden kansalaistensa perusoikeudeksi. Liitot myös pitävät käyttöoikeusdirektiiviä tarpeettomana ja katsovat sen lisäävän veden ja vesihuollon yksityistämispaineita Euroopassa.

Huoleen on syytä. Viestit esimerkiksi Saksasta, Ranskasta ja Italiasta kertovat ulkoistettujen vesi- ja vesihuoltopalveluiden epäonnistumisista ja palauttamisista takaisin kunnallisiksi palveluiksi. Veden hinta on noussut niin, että joillakin kansalaisilla on vaikeuksia maksaa vesimaksunsa. Myös laatu on käyttäjien mukaan heikentynyt.

Eloranta muistuttaa, että ylikansalliset vesiyhtiöt etsivät herkeämättä markkinoita myös Suomesta, joten huoli komission linjauksista on aiheellinen myös meillä.

Kansalaistoimikunnan jäsen, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki puolestaan painottaa, että ”Vesi on perusoikeus” -kampanja ja vetoomuksen allekirjoittaminen on erittäin tärkeää ja ajankohtaista.

-  Kansalaisaloitteella saadaan lakialoite puhtaan veden ja laadukkaan vesihuollon puolesta EU:n komission käsittelyyn ja vastapainoksi sen nykyisille kaavailuille.

EU:n ensimmäinen kansalaisaloite ”Vesi on perusoikeus” on saanut jo lähes 1,3 miljoonaa allekirjoitusta koko Euroopasta. Erityisesti niissä maissa, joissa ulkoistetut ja yksityistetyt vesipalvelut ovat tuottaneet pettymyksiä, kansalaiset ovat allekirjoittaneet vetoomuksen innokkaasti.

Lisätietoja: Kansalaisaloitteen kansalaistoimikunnan jäsenet Jarkko Eloranta 0400 912 399 (FIPSU:n ja JHL:n puheenjohtaja), Maija Pihlajamäki 0400 537 756  (Jytyn puheenjohtaja ja FIPSU:n hallituksen jäsen) ja asiantuntija Jorma Peussa 0400 885 018.

Katso myös www.right2water.eu ja www.vesionperusoikeus.fi

Kampanjaa koordinoi Suomessa Suomen julkisen alan ammattijärjestöjen EU-yhdistys FIPSU ry., joka edustaa noin 450 000 julkisen alan työntekijää.

FIPSU:n jäsenliittoja ovat
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry
Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry
Palkansaajajärjestö Pardia
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Tehy
Akavan Erityisalat
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia sekä
Tekniikka ja Terveys KTN ry

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen julkisen alan ammattiliittojen kv-verkosto FIPSU
Suomen julkisen alan ammattiliittojen kv-verkosto FIPSU



FIPSU ry on Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistys. FIPSU on perustettu vuonna 1996 huolehtimaan jäsenliittojensa kansainvälisestä edunvalvonnasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen julkisen alan ammattiliittojen kv-verkosto FIPSU

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye