Diabetes ei rajoita lomailua
- Kannattaa pakata mukaan reseptit, sähköisistä resepteistä tulosteet, hoitavalta lääkäriltä todistus, jossa kerrotaan henkilön sairastavan diabetesta sekä matkavakuutuskortti. Nämä auttavat pitkälle, jos matkalla sattuu jotain ja joutuu menemään lääkäriin, listaa Novo Nordiskin diabeteslääkäri Tero Saukkonen.
Lääkkeiden katoamistakaan ei tarvitse pelätä. Suomessa käytettäviä insuliineja on hyvin saatavilla maailman kaikissa kolkissa. Jos omat lääkkeet jostain syystä katoavat matkalla, vastaavaa lääkettä kannattaa mennä kysymään paikalliseen apteekkiin.
Insuliinin kanssa matkustavan on tärkeää muistaa lääkkeen säilytys. Insuliini ei kestä pakkasta tai yli 30 asteen kuumuutta.
Huomioi pitkä lento ja aikaero
Jos talvilomalle suuntaa lentokoneella, kannattaa lääkettä pakata mukaan tuplamäärä ja sijoittaa se käsimatkatavaroihin. Näin voi varmistaa, että insuliini on varmasti saatavilla ja lähellä. Matkustamossa insuliini ei myöskään altistu jäätymiselle kuten ruumassa. Reseptilääkkeet voi ottaa mukaan lentokoneen matkustamoon, kunhan ne on pakattu alkuperäispakkauksiin ja varustettu matkustajan nimellä.
- Lentomatkan aikana kannattaa pitää verensokeri hiukan normaalia korkeampana ja ottaa käsimatkatavaroihin varaevästä. Näin voi varmistaa, ettei verensokeri pääse laskemaan liian alas, jos esimerkiksi turbulenssin takia tarjoilu joudutaan koneessa keskeyttämään pitkäksi aikaa, Saukkonen sanoo.
Myös aikaero on hyvä huomioida jo lennolla. Esimerkiksi länteen päin lennettäessä päivä pitenee, joten matkan aikana saattaa tarvita ylimääräisen pistoksen. Aikaeron ja lääkityksen suhteen on vaikeaa antaa yleisohjetta. Jokaisen diabeteksen kanssa matkustavan kannattaa jo etukäteen pohtia ja jutella lääkärin kanssa, miten aikaero ja lääkitys tulee huomioida.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy
Terveellisempien kasvuympäristöjen rakentaminen onnistuu vain yhteistyöllä12.3.2025 13:02:40 EET | Tiedote
Lasten ja nuorten elinympäristöillä on merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Cities for Better Health -verkosto kokoontui jakamaan tietoa nykytilanteesta ja ideoimaan terveellisemmän tulevaisuuden suuntaviivoja maailman lihavuuspäivänä 4. maaliskuuta.
Cities for Better Health –ohjelma mukana Tanskan kuningasparin valtiovierailussa4.3.2025 15:34:39 EET | Tiedote
Helsinki, 4. maaliskuuta 2025 – Turun ja Kuopion kaupungit sekä Cities for Better Health -yhteistyö olivat mukana valtiovierailun ohjelmassa, kun Tanskan kuningas Frederik X ja kuningatar Mary vierailivat Merihaassa.
Miten kaupungit voivat vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen?3.3.2025 16:57:52 EET | Tiedote
Maailman lihavuuspäivänä pohditaan, millainen on terveellisempi kaupunkiympäristö ja kuinka se rakennetaan. 4. Maaliskuuta, 2025 Maailman lihavuuspäivänä Cities for Better Health - kumppanuusverkosto kokoontuu keskustelemaan lasten ja nuorten terveellisemmästä tulevaisuudesta ja lihavuuden ennaltaehkäisyistä.
Turku on Suomen ensimmäinen Cities Changing Diabetes -kaupunki14.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Maailman diabetespäivänä 14.11. Turku liittyy osaksi Cities Changing Diabetes -verkostoa, johon kuuluu yli 40 kaupunkia sekä yli 150 kumppaniorganisaatiota. Cities Changing Diabetes -ohjelma sitoutuu ajamaan toimia tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden nujertamiseksi kaupungeissa ympäri maailmaa.
Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme