Vaihdevuosipelot perustuvat usein vääriin uskomuksiin – asiantuntijalääkäri avaa vaihdevuosien myytit ja faktat

Naisen elämän murrosvaiheeseen liittyvien huolien ja pelkojen takana on toisinaan jopa väärää tietoa. Asiantuntijalääkäri Sari Mäkimattila Novo Nordiskilta avaa vaihdevuosiin usein liitettäviä uskomuksia.
Myytti: Kun vaihdevuosioireet alkavat, ne kestävät koko naisen loppuelämän
Fakta: Vaihdevuosioireet eivät ole loppuelämän kohtalo. Naisista 75 prosenttia kokee oireita vuosi ennen ja jälkeen menopaussin eli viimeisten kuukautisten. Neljäsosalla naisista oireet kestävät yli viisi vuotta. Oireista ei myöskään tarvitse kärsiä samanaikaisesti.Limakalvojen kuivuus kuuluu pääasiassa vaihdevuosien myöhäisempään vaiheeseen, eli postmenopaussiin, jolloin kuumat aallot ja hikoilu ovat tyypillisesti jo helpottuneet.
Myytti: Mielialaoireet ja kuivuus kuuluvat vaihdevuosiin, ja ne tulee sietää
Fakta: Vaihdevuosioireilu on hyvin yksilöllistä: noin viidesosa naisista kokee oireet, kuten kuumat aallot, väsymyksen ja hikoilun, hyvin voimakkaina. Toinen viidennes taas ei saa oireita lainkaan. Estrogeenin tuotannon hiipuminen vaikuttaa naisen elimistöön aiheuttaen muun muassa emättimen limakalvojen kuivumista. Elämänlaatua huomattavasti heikentäviin oireisiin ei tarvitse kuitenkaan suhtautua asiaankuuluvana kärsimyksenä. Hormonikorvaushoito lievittää monilla tehokkaasti kuumia aaltoja ja hikoilua, kun taas paikallinen estrogeenihoito riittää usein avuksi alapään limakalvojen kuivuuteen. Hoitoa tulisi käyttää vain niin pitkään, kun sitä tarvitaan parantamaan elämänlaatua. Myös terveelliset elämäntavat, esimerkiksi säännöllinen liikunta, tuovat helpotusta oireisiin.
Myytti: Vaihdevuosioireiden hormonihoito vaikuttaa elimistöön haitallisesti
Fakta: Paikallisella estrogeenihoidolla ei nimensä mukaan ole vaikutusta muuhun elimistöön. Myöskään hormonihoidon riskejä ei pitäisi pelätä liikaa, sillä niiden pitkäaikaisvaikutukset ovat hyvin tutkittuja. Tutkimusten mukaan alle viisi vuotta kestävä estrogeenikorvaushoito ei lisää esimerkiksi rintasyöpäriskiä. Pidempiaikainen hormonihoito voi lisätä rintasyövän riskiä hieman, mutta tällöinkin riski on kohtuullinen verrattuna esimerkiksi ylipainon tai tupakoinnin aiheuttamiin syöpäriskeihin. Riskialttius rintasyövälle palautuu normaalille tasolle muutamassa vuodessa hoidon lopettamisen jälkeen.
Myytti: Vaihdevuodet merkitsevät seksuaalielämän loppumista
Fakta: On ymmärrettävää, että vaihdevuosiin liittyvät oireet vaikuttavat myös parisuhteen seksuaalisuuden muuttumiseen. Limakalvojen kuivuudesta johtuvat yhdyntäkivut, väsymys ja mielialavaihtelut vaikuttavat seksielämään. Tyydyttävä seksielämä on kuitenkin myös vaihdevuosi-ikäisille naisille tärkeä asia, joten apua kannattaa rohkeasti kysyä omalta lääkäriltä tai gynekologilta. Emättimen paikallishoito tai muu kosteuttava hoito auttavat palauttamaan hellät hetket.
Myytti: Vaihdevuodet tuovat mukanaan virtsankarkailun ja virtsatietulehduskierteen
Fakta: Virtsankarkailu ja virtsateiden tulehduskierre ovat vaihdevuosi-iässä yleisiä vaivoja. Moni ei kuitenkaan tiedä, että estrogeenin puute voi heikentää myös virtsateiden ja lantionpohjan lihasten toimintaa. Emättimen kuivuus voi myös altistaa toistuville virtsatietulehduksille bakteerikannan muuttumisen kautta. Paikallinen emättimen limakalvoa hoitava estrogeenihoito voi siten osaltaan helpottaa myös virtsateiden oireita. Virtsankarkailua helpottaa myös painonhallinta, tupakoimattomuus, lantiopohjan lihasten harjoittaminen ja fyysinen aktiivisuus.
Faktaa vaihdevuosista:
Eriasteisia vaihdevuosioireita kokee tutkitusti noin 70–80 prosenttia länsimaisista naisista. Oireet alkavat tyypillisesti 40–60 ikävuoden välillä ja voivat jatkua 70-vuotiaaksi saakka. Tyypillisiä oireita ovat mm. kuumat aallot, yöhikoilu, väsymys ja unettomuus sekä seksuaalinen haluttomuus, emättimen kuivuus ja yhdyntäkivut.
Asiantuntijalääkäri haluaa rohkaista naisia keskustelemaan avoimesti vaihdevuosiin liittyvistä oireista ja hakemaan niihin apua.
– Monet suomalaiset naiset eivät hae apua elämänlaatua olennaisesti heikentäviin vaihdevuosioireisiin. Taustalla voi olla epätietoisuutta oireista tai huolta hoidon vaikutuksista. On hyvä muistaa, että vaihdevuosissa on kyse elimistön normaalista muutosprosessista, ei sairaudesta, asiantuntijalääkäri Sari Mäkimattila Novo Nordiskilta huomauttaa.
Lisätietoja:
Karoliina Vuopala
Yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja
Novo Nordisk Farma Oy
p. 050 4320708
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy
Terveellisempien kasvuympäristöjen rakentaminen onnistuu vain yhteistyöllä12.3.2025 13:02:40 EET | Tiedote
Lasten ja nuorten elinympäristöillä on merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Cities for Better Health -verkosto kokoontui jakamaan tietoa nykytilanteesta ja ideoimaan terveellisemmän tulevaisuuden suuntaviivoja maailman lihavuuspäivänä 4. maaliskuuta.
Cities for Better Health –ohjelma mukana Tanskan kuningasparin valtiovierailussa4.3.2025 15:34:39 EET | Tiedote
Helsinki, 4. maaliskuuta 2025 – Turun ja Kuopion kaupungit sekä Cities for Better Health -yhteistyö olivat mukana valtiovierailun ohjelmassa, kun Tanskan kuningas Frederik X ja kuningatar Mary vierailivat Merihaassa.
Miten kaupungit voivat vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen?3.3.2025 16:57:52 EET | Tiedote
Maailman lihavuuspäivänä pohditaan, millainen on terveellisempi kaupunkiympäristö ja kuinka se rakennetaan. 4. Maaliskuuta, 2025 Maailman lihavuuspäivänä Cities for Better Health - kumppanuusverkosto kokoontuu keskustelemaan lasten ja nuorten terveellisemmästä tulevaisuudesta ja lihavuuden ennaltaehkäisyistä.
Turku on Suomen ensimmäinen Cities Changing Diabetes -kaupunki14.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Maailman diabetespäivänä 14.11. Turku liittyy osaksi Cities Changing Diabetes -verkostoa, johon kuuluu yli 40 kaupunkia sekä yli 150 kumppaniorganisaatiota. Cities Changing Diabetes -ohjelma sitoutuu ajamaan toimia tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden nujertamiseksi kaupungeissa ympäri maailmaa.
Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme