Modernin insuliinin Kela-korvauksen poistaminen aiheuttaa merkittäviä haasteita 40 000 diabeetikon hoitoon
Lääkkeiden hintalautakunta on keskiviikkona 5.12.2012 pidetyssä kokouksessaan antanut hylkäävän korvattavuuspäätöksen detemirinsuliinille (kauppanimeltään Levemir®), joka on yksi käytetyimmistä pitkävaikutteisista insuliineista eli ns. insuliinianalogeista. Korvattavuus päättyy siirtymäajan jälkeen 30.6.2013.
Detemirinsuliini on ollut markkinoilla vuodesta 2004. Novo Nordiskin markkinoima detemirinsuliini on ollut 100 % erityiskorvattava tyypin 1 diabeetikoille vuodesta 2005 ja tyypin 2 diabeetikoille vuodesta 2007.
- Tehty päätös on potilaiden kannalta erittäin valitettava, toteaa Novo Nordisk Farma Oy:n lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen. - Lasten diabeteslääkärinä olen myös erittäin huolissani lapsidiabeetikoista, joista monelle detemirinsuliini on ollut ensisijainen vaihtoehto, Saukkonen jatkaa.
Suomen hintaviranomainen on viime vuosina edellyttänyt useita hinnanalennuksia Novo Nordiskin valmisteisiin. Viime viikolla hintalautakunta vaati ylimääräistä hinnanalennusta jo hyväksytyn lakisääteisen -5 % hintaleikkauksen lisäksi.
- Valitettavasti tähän edellytettyyn lisähinnan laskuun meillä ei ollut mahdollisuutta suostua, sillä detemirinsuliinin hinta on Suomessa jo nykyisellään ETA-alueen alhaisin, toteaa Novo Nordiskin toimitusjohtaja Johanna Panula. - On huolestuttavaa, että viranomaiset ovat vastanneet lakkauttamalla potilailta detemirinsuliinin korvattavuuden kokonaan.
Päätöksen johdosta peräti 40 000 diabeetikon insuliinihoitoa joudutaan muuttamaan.
- Laskelmiemme mukaan muutokset insuliinihoidossa ylimääräisine lääkärikäynteineen tulevat maksamaan terveydenhuollolle moninkertaisesti lääkehoidossa tavoiteltuihin säästöihin nähden, Panula sanoo. - Jatkamme neuvotteluja viranomaisten kanssa ja tulemme tekemään kaikkemme päästäksemme suomalaisten diabetespotilaiden kannalta parhaaseen lopputulokseen.
Taustaa insuliinianalogeista
Insuliinianalogit ovat biosynteettisesti valmistettuja insuliineja, joiden imeytyminen pistoskohdasta verenkiertoon on tasaisempi kuin edellisen sukupolven insuliinien, ns. NPH–insuliinien. Tasaisen imeytymisen ansiosta insuliinianalogien vaikutus on selvästi pidempi ja ennen kaikkea tasaisempi kuin NPH -insuliinin, jolloin päivittäisen verensokeritasapainon hallinta on helpompaa. Erityisen tärkeää on, että pitkävaikutteisia insuliinianalogeja käytettäessä hypoglykemioiden määrä on merkittävästi vähentynyt verrattuna NPH -hoitoon (1).
Vuonna 2011 insuliinianalogien käyttäjiä oli Suomessa n. 90 000 ja näistä arviolta 57 000 monipistoshoitopotilasta (n. 40 000 tyypin 1 potilasta ja n. 20 000 tyypin 2 potilasta).
Insuliinihoito on korvaushoitoa, jossa kaikki vuorokauden aikana pistettävät insuliiniannokset vaikuttavat tasapainon saavuttamiseen. Jos yhtä tekijää muutetaan, täytyy koko insuliinihoito arvioida uudelleen.
Lisätietoja:
Yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja
Karoliina Vuopala
Puh: 050 4320708
kvup@novonordisk.com
Lääketieteellinen johtaja
Tero Saukkonen
Puh: 040 843 3339
tskk@novonordisk.com
1. Pulkkinen M ym. Duodecim 2011;127(7):663-70
Avainsanat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy
Terveellisempien kasvuympäristöjen rakentaminen onnistuu vain yhteistyöllä12.3.2025 13:02:40 EET | Tiedote
Lasten ja nuorten elinympäristöillä on merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Cities for Better Health -verkosto kokoontui jakamaan tietoa nykytilanteesta ja ideoimaan terveellisemmän tulevaisuuden suuntaviivoja maailman lihavuuspäivänä 4. maaliskuuta.
Cities for Better Health –ohjelma mukana Tanskan kuningasparin valtiovierailussa4.3.2025 15:34:39 EET | Tiedote
Helsinki, 4. maaliskuuta 2025 – Turun ja Kuopion kaupungit sekä Cities for Better Health -yhteistyö olivat mukana valtiovierailun ohjelmassa, kun Tanskan kuningas Frederik X ja kuningatar Mary vierailivat Merihaassa.
Miten kaupungit voivat vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen?3.3.2025 16:57:52 EET | Tiedote
Maailman lihavuuspäivänä pohditaan, millainen on terveellisempi kaupunkiympäristö ja kuinka se rakennetaan. 4. Maaliskuuta, 2025 Maailman lihavuuspäivänä Cities for Better Health - kumppanuusverkosto kokoontuu keskustelemaan lasten ja nuorten terveellisemmästä tulevaisuudesta ja lihavuuden ennaltaehkäisyistä.
Turku on Suomen ensimmäinen Cities Changing Diabetes -kaupunki14.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Maailman diabetespäivänä 14.11. Turku liittyy osaksi Cities Changing Diabetes -verkostoa, johon kuuluu yli 40 kaupunkia sekä yli 150 kumppaniorganisaatiota. Cities Changing Diabetes -ohjelma sitoutuu ajamaan toimia tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden nujertamiseksi kaupungeissa ympäri maailmaa.
Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme