Työeläke karttuu työansioista -- Eläkettä palkasta ja luontoiseduista
Työntekijän ansiot, jotka ovat vastinetta työnteosta, lasketaan mukaan työeläkkeeseen. Palkka luontoisetuineen ja ylityökorvauksineen kartuttaa eläkettä. Niinpä esimerkiksi lounasetu vankentaa myös eläkettäsi samoin kuin puhelin- ja autoetu.
Työeläkkeeseen ei sen sijaan lasketa mukaan päivärahoja, kilometrikorvauksia ja muita verot-tomia kustannusten korvauksia, kuten ei myöskään odotusajan palkkaa ja vahingonkorvauksia. Siten esimerkiksi matkatöistä maksettavat huomattavatkaan verottamat kulukorvaukset ei kartuta eläkettä.
Verojen välttely lyhytnäköistä
Yrittäjän eläke ja muut ansiosidonnaiset etuudet määräytyvät hänelle vahvistetusta työtulosta, josta hän maksaa eläkevakuutusmaksun. Työtulon suuruuden pitäisi vastata sitä palkkaa, joka tulisi maksaa työntekijälle yrittäjän tekemästä työstä. Työtulon arviointiin ei vaikuta esimerkiksi se, miten yrittäjä verotuksellisesti tulouttaa yritystoiminnan voittoja.
Työntekijän pääomaverotettua tuloa ei lasketa eläkeansioihin. Ei myöskään osakeoptioita, vaikka ne olisi verotettu ansiotulona. Niillä ei ole suoraan yhteyttä ansiotyöhön.
Aina on syytä muistaa, että pimeästä työstä eläkettä ei tietenkään kartu.
Lisätiedot:
Eläketurvakeskuksen valvontaosaston kehityspäällikkö Markus Palomurto
puh: 010 751 2402
Fakta: Ansiotyöstä työeläkettä
Työeläkkeen perusteena on palkka. Työnantajan on otettava työeläkevakuutus 51,57 euroa kuukaudessa ylittäville ansioille ja niistä karttuu eläkettä 18 – 68-vuotiaille työntekijöille.
Useimmiten työntekijän eläkettä kartuttava palkka on sama kuin verotettava ansiotulo vähennettynä työntekijän työeläkevakuutusmaksulla.
Työsuhteen päättyessä maksettava vuosilomakorvaus on otettu mukaan eläkeansioihin vuodesta 2005 lähtien.
Työnantajan maksama tulospalkka, esimerkiksi provisio, bonus ja tulospalkkio luetaan myös yleensä eläkeansioihin.
Yrittäjän työeläke ja monet muut sosiaalietuudet perustuvat hänelle vahvistettuun työtuloon.
Tietoja julkaisijasta
Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)
Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Finländarna i spetsen23.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var överraskande bra för pensionsfondernas placeringar på olika håll i världen. I en internationell avkastningsjämförelse gjord av Pensionsskyddscentralen (PSC) översteg den genomsnittliga realavkastningen långtidssiffrorna. De finländska pensionsfonderna placerade sig bland de bästa i sin serie.
Eläkerahastojen kansainvälinen tuottovertailu: Suomalaiset kipusivat kärkipaikoille23.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Eläkerahastojen sijoitusvuosi 2024 oli yllättävän hyvä eri puolilla maailmaa. Eläketurvakeskuksen (ETK) tekemässä kansainvälisessä tuottovertailussa keskimääräinen reaalituotto nousi yli pitkän aikavälin lukemien. Suomalaiset eläkerahastot sijoittuivat omassa sarjassaan parhaimpien joukkoon.
Upp till 40 procent av årskullen tar ut partiell ålderspension före pensionsåldern3.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Partiell förtida ålderspension har ökat avsevärt i popularitet de senaste åren. Cirka 20 procent av dem som är födda 1956 tog ut pension före pensionsåldern, medan motsvarande andel av dem som är födda 1959 redan var 40 procent, visar Pensionsskyddscentralens nya undersökning.
Osittaisen vanhuuseläkkeen ottaa ennen eläkeikää jopa 40 prosenttia siihen oikeutetuista3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Vuonna 1956 syntyneistä osittaiseen vanhuuseläkkeeseen oikeutetuista noin 20 prosenttia otti sen ennen vanhuuseläkeikää, kun vuonna 1959 syntyneillä vastaava osuus oli jo 40 prosenttia, selviää Eläketurvakeskuksen (ETK) uudesta tutkimuksesta.
Medelpensionen steg till 2 100 euro27.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Finländarnas genomsnittliga månadspension fortsatte att öka i fjol. År 2024 betalades sammanlagt 39,1 miljarder euro i arbetspensioner och FPA-pensioner.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme