Novo Nordisk Farma Oy

Estrogeenista yöhikoiluun – pieni vaihdevuosisanasto

Jaa
Suomalaisilla naisilla vaihdevuodet alkavat yleensä 45 – 55 vuoden iässä. Tämä aika on naisen elämässä merkittävä ja tuo valtaosalle epämiellyttäviä oireita, kuten kuumia aaltoja, emättimen limakalvojen kuivuutta ja mielialanvaihteluita. Joka viides kärsii voimakkaista vaihdevuosioireista.

Ei siis ole ihme, että vaihdevuodet puhuttavat naisia. Tunnetko sinä oireiden kirjon? Ja tiedätkö, mihin viitataan premenopaussilla tai mitä tarkoittaa systeemihoito? Tutustu pieneen vaihdevuosisanastoomme.

Estrogeeni eli naishormoni säätelee naisen kehon toimintaa. Estrogeenia muodostuu pääasiassa munasarjoissa. Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto hiipuu ja lopulta loppuu kokonaan.

Itsehoito viittaa vaihdevuosioireiden helpottamiseen omatoimisesti, ilman terveydenhuollon ammattilaisen konsultaatiota tai reseptilääkehoitoa. Suosittuja itsehoitovalmisteita ovat esimerkiksi rohdosvalmisteet tai kasviestrogeenit. Valmisteiden toimivuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Monipuolinen ravinto ja säännöllinen liikunta ovat aikuiselle naiselle hyviä tapoja pitää yllä hyvinvointia. Painonhallinta on tärkeää ja mm. tupakointia tulisi välttää. Estrogeenin puutoksen aiheuttamiin paikallisvaivoihin on saatavilla myös lääkevalmisteita ilman reseptiä. 1)

Kuumat aallot ovat vaihdevuosien tyypillisin oire. Ne alkavat voimakkaana sisäisenä lämmöntunteena, jota seuraa nopeasti ihon lämpötilan nouseminen, voimakas hikoilu ja punastuminen. Samassa yhteydessä saattaa esiintyä myös sydämentykytystä.

Menopaussi on lääketieteellinen termi, jonka suomennos on vaihdevuodet. Tarkalleen ottaen vaihdevuodet ovat laajempi käsite, ja menopaussi viittaa viimeisten luonnollisten kuukautisten ajankohtaan.

Premenopaussi on menopaussia edeltävä vaihe, jossa estrogeenin eritys alkaa vähentyä. Kyseinen vaihe alkaa yleensä 41–48 ikävuoden välillä. Premenopaussi ilmenee esimerkiksi epäsäännöllisinä kuukautisina.

Postmenopaussi tarkoittaa menopaussin, eli viimeisten kuukautisten jälkeistä aikaa. Tällöin vaihdevuosioireet hellittävät ja luonnollinen naishormonien tuotanto hiipuu käytännössä kokonaan.

Systeemihoito tarkoittaa koko kehoon vaikuttavaa hormonihoitoa, jolla voidaan helpottaa vaihdevuosioireita. Hoito kannattaa aloittaa vasta, kun oireilusta on elämänlaadulle selkeää haittaa. Estrogeeni voidaan käyttää esim. suun kautta tabletteina, ihon kautta laastarina tai geelinä.

Yöhikoilu tarkoittaa voimakasta hikoilua yöaikaan. Hyvin yleinen vaihdevuosioire, johon saattaa liittyä myös univaikeuksia.

Ärsyyntyminen ja muut mielialan vaihtelut sekä seksuaalinen haluttomuus ovat yleisiä vaihdevuosioireita, joihin apua voi saada esimerkiksi hormonipitoisuuteen tai mielialaan vaikuttavista hoidoista.

1) http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00179&p_haku=vaihdevuodet

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Linnoitustie 6
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi
Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Novo Nordisk on johtavassa asemassa myös veren hyytymishäiriöiden, kasvuhäiriöiden ja naisten vaihdevuosien hormonihoidon alueilla. Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye