Mikä on hypoglykemia?
Lievä hypoglykemia on usein oireeton, mutta vakavammassa tarvitaan jo ulkopuolista apua. Oireisiin kuuluu muun muassa hikoilu, vapina, sekavuus ja tajuttomuus. Yöllinen hypoglykemia oireilee painajaisina, yöhikoiluna ja heräämisen jälkeisenä väsymyksenä ja hämmennyksenä. Jos hypoglykemiaan ei reagoida, voi seurauksena olla kouristuskohtauksia ja pahimmillaan jopa kooma tai kuolema.
Milloin hypoglykemian riski kasvaa?
Hypoglykemian taustalla on insuliinin tai muun diabeteslääkkeen liian suuri vaikutus. Riski hypoglykemiaan voi syntyä seuraavissa tilanteissa:
- Pitkäkestoisen liikuntasuorituksen jälkeen, kun verensokeri laskee ja veressä on liikaa insuliinia tilanteeseen nähden.
- Epäsäännöllisen tai niukan syömisen seurauksena, jolloin normaali insuliiniannos voi vaikuttaa liian voimakkaasti.
- Runsaan alkoholinkäytön seurauksena, jolloin maksan sokerinmuodostus häiriintyy.
Hypoglykemian hoito
Verensokerin laskiessa liian alas diabetesta sairastavan tulisi nauttia mahdollisimman pian nopeasti imeytyvää hiilihydraattia. Tyypillisesti verensokerin korjaukseen riittää 10–20 grammaa hiilihydraattia (esimerkiksi 1–2 dl tuoremehua).
Vakavassa hypoglykemiatapauksessa, eli insuliinisokissa, diabeetikolle ei saa yrittää syöttää tai juottaa mitään, vaan on heti hälytettävä ambulanssi paikalle. Lääkintähenkilökunta voi hoitaa insuliinisokkia sokeriliuoksella suonensisäisesti.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy
Terveellisempien kasvuympäristöjen rakentaminen onnistuu vain yhteistyöllä12.3.2025 13:02:40 EET | Tiedote
Lasten ja nuorten elinympäristöillä on merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Cities for Better Health -verkosto kokoontui jakamaan tietoa nykytilanteesta ja ideoimaan terveellisemmän tulevaisuuden suuntaviivoja maailman lihavuuspäivänä 4. maaliskuuta.
Cities for Better Health –ohjelma mukana Tanskan kuningasparin valtiovierailussa4.3.2025 15:34:39 EET | Tiedote
Helsinki, 4. maaliskuuta 2025 – Turun ja Kuopion kaupungit sekä Cities for Better Health -yhteistyö olivat mukana valtiovierailun ohjelmassa, kun Tanskan kuningas Frederik X ja kuningatar Mary vierailivat Merihaassa.
Miten kaupungit voivat vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen?3.3.2025 16:57:52 EET | Tiedote
Maailman lihavuuspäivänä pohditaan, millainen on terveellisempi kaupunkiympäristö ja kuinka se rakennetaan. 4. Maaliskuuta, 2025 Maailman lihavuuspäivänä Cities for Better Health - kumppanuusverkosto kokoontuu keskustelemaan lasten ja nuorten terveellisemmästä tulevaisuudesta ja lihavuuden ennaltaehkäisyistä.
Turku on Suomen ensimmäinen Cities Changing Diabetes -kaupunki14.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Maailman diabetespäivänä 14.11. Turku liittyy osaksi Cities Changing Diabetes -verkostoa, johon kuuluu yli 40 kaupunkia sekä yli 150 kumppaniorganisaatiota. Cities Changing Diabetes -ohjelma sitoutuu ajamaan toimia tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden nujertamiseksi kaupungeissa ympäri maailmaa.
Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme