Mikä on diabetes?
Diabetes on pitkäaikaissairaus, jossa haima ei tuota tarpeeksi tai ollenkaan insuliinihormonia. Tästä seuraa, että solujen aineenvaihdunnalle välttämättömän glukoosin pääsy solujen sisään estyy tai vaikeutuu. Diabetes vaatii päivittäistä omahoitoa.
Useita eri tyyppejä[1]
Sairaus on perinteisesti jaettu tyypin 1 eli nuoruustyypin ja tyypin 2 eli aikuistyypin diabetekseen. Todellisuudessa tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes edustavat vain ääripäitä, ja niiden väliin mahtuu paljon tapauksia, joissa on molempien alaryhmien piirteitä. Käytännössä potilas usein kuitenkin luokitellaan jompaankumpaan tyyppiin kuuluvaksi, koska esimerkiksi lääkekorvausjärjestelmä tunnistaa vain kaksi diabeteksen alalajia.
Diabeteksen kehittymiseen vaikuttavat sekä perintötekijät että ulkoiset tekijät. Tyypin 1 diabeteksen kehittymisen käynnistäviä ulkoisia tekijöitä ei tiedetä. Tyypin 2 diabetes on usein osa metabolista oireyhtymää, johon liittyy vyötärölihavuus ja korkea verenpaine. Yhteistä kummallekin tyypille on kohonnut veren sokeripitoisuus ja siitä aiheutuvat muutokset elimistössä. Pitkäaikaisten haittojen ehkäisemiseksi on tärkeää aloittaa hoito mahdollisimman varhain.
Tyypin 1 diabeteksessa insuliinihoito on aina välttämätön. Tyypin 2 diabeteksessa kokonaisvaltainen hoito (painon hallinta, liikunta, lääkehoito) on tärkeää. Noin puolet tyypin 2 diabetesta sairastavista tarvitsee sairauden edetessä insuliinihoitoa.
Suomalainen kansantauti
Diabetes on maailmalla ja Suomessa nopeasti lisääntyvä kansansairaus. Tyypin 1 diabeetikoita on Suomessa noin 50 000, tyypin 2 diabetesta sairastaa puolestaan noin 250 000. Arvioiden mukaan diagnosoimattomia tyypin 2 diabeetikoita on Suomessa noin 200 000.
Diabeteksen hoitokustannusten osuus Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista on 15 %. Sairastuneiden määrä voi ennusteen mukaan jopa kaksinkertaistua seuraavien 10–15 vuoden aikana.
[1] http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus;jsessionid=CEB68330E25D2F01F7499726B6FF90A2?id=hoi50056
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy
Terveellisempien kasvuympäristöjen rakentaminen onnistuu vain yhteistyöllä12.3.2025 13:02:40 EET | Tiedote
Lasten ja nuorten elinympäristöillä on merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Cities for Better Health -verkosto kokoontui jakamaan tietoa nykytilanteesta ja ideoimaan terveellisemmän tulevaisuuden suuntaviivoja maailman lihavuuspäivänä 4. maaliskuuta.
Cities for Better Health –ohjelma mukana Tanskan kuningasparin valtiovierailussa4.3.2025 15:34:39 EET | Tiedote
Helsinki, 4. maaliskuuta 2025 – Turun ja Kuopion kaupungit sekä Cities for Better Health -yhteistyö olivat mukana valtiovierailun ohjelmassa, kun Tanskan kuningas Frederik X ja kuningatar Mary vierailivat Merihaassa.
Miten kaupungit voivat vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen?3.3.2025 16:57:52 EET | Tiedote
Maailman lihavuuspäivänä pohditaan, millainen on terveellisempi kaupunkiympäristö ja kuinka se rakennetaan. 4. Maaliskuuta, 2025 Maailman lihavuuspäivänä Cities for Better Health - kumppanuusverkosto kokoontuu keskustelemaan lasten ja nuorten terveellisemmästä tulevaisuudesta ja lihavuuden ennaltaehkäisyistä.
Turku on Suomen ensimmäinen Cities Changing Diabetes -kaupunki14.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Maailman diabetespäivänä 14.11. Turku liittyy osaksi Cities Changing Diabetes -verkostoa, johon kuuluu yli 40 kaupunkia sekä yli 150 kumppaniorganisaatiota. Cities Changing Diabetes -ohjelma sitoutuu ajamaan toimia tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden nujertamiseksi kaupungeissa ympäri maailmaa.
Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme