
Puutteellinen oikeus terveydenhuoltoon vaarantaa tuhansien naisten hengen Latinalaisessa Amerikassa
Miljoonien naisten seksuaali- ja lisääntymisterveys on hyvin satunnaisen onnen varassa Latinalaisessa Amerikassa. Sen seurauksena tuhansien naisten henki on vaarassa. Näin arvioi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, joka selvittää tuoreessa raportissaan naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden toteutumista kahdeksassa maassa. Mukana olivat Argentiina, Chile, El Salvador, Meksiko, Peru, Paraguay, Uruguay sekä Dominikaaninen tasavalta.
Useissa näistä maista naisten mahdollisuus ehkäisyyn, turvalliseen aborttiin ja sterilisaatioon riippuu heidän tulotasostaan tai terveydenhuollon ammattilaisten ja muiden viranomaisten uskonnollisesta maailmankatsomuksesta. Raportin mukaan terveydenhuollon saamisen satunnaisuus vaarantaa tuhansien naisten hengen.
Esimerkiksi El Salvadorissa abortti on kielletty, vaikka naisen henki olisi vaarassa. Meksikossa taas hi-virusta kantavia naisia sterilisoidaan pakolla. Hallitukset eivät vain siedä, vaan joissakin tapauksessa edistävät naisten syrjintää ja väkivaltaa, joka täyttää joissakin tapauksissa kidutuksen merkit.
“Hyvin tavallista on, ettei anneta naisten ja tyttöjen tehdä päätöksiä omasta seksuaalisuudestaan, vaan joku tekee päätökset heidän puolestaan”, sanoo sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tanja Noponen Amnestyn Suomen osastosta.
Abortti on yhä täysin kielletty useissa Latinalaisen Amerikan maissa
Abortti on täysin kielletty seitsemässä Latinalaisen Amerikan maassa – Chilessä, Dominikaanisessa tasavallassa, El Salvadorissa, Haitissa, Hondurasissa, Nicaraguassa ja Surinamessa. Näissä maissa naiset eivät saa tehdä aborttia, vaikka heidän henkensä olisi vaarassa.
Suurimmassa osassa alueen muista maista abortti on laillinen esimerkiksi, jos naisen henki on vaarassa, mutta käytännössä sen saaminen voi olla hyvin vaikeaa. Terveydenhuollon ammattilaiset saattavat kieltäytyä abortin tekemisestä ideologisista syistä.
Esimerkiksi Uruguayssa abortti laillistettiin vuonna 2012, mutta käytännössä monet terveydenhuollon ammattilaiset kieltäytyvät sen tekemisestä. Paraguayssa taas kuohutti viime vuonna tapaus, jossa 10-vuotias tyttö ei saanut viranomaisilta lupaa aborttiin tultuaan raiskauksen seurauksena raskaaksi. Hänet pakotettiin synnyttämään lapsi.
Varakkaammille naisille voi olla mahdollista tehdä abortti yksityisen terveydenhuollon puolella, mutta köyhemmillä naisilla ei tällaista mahdollisuutta ole. Monet naiset joutuvatkin tekemään abortin laittomasti, turvattomissa olosuhteissa. Yksi kymmenestä äitiyskuolemasta johtui laittomista aborteista Latinalaisessa Amerikassa vuonna 2014.
Hiv-positiivisten naisten pakkosterilisaatiot jatkuvat Meksikossa
Amnestyn tutkijat kirjasivat myös tapauksia, joissa hiv-positiiviset naiset pakotettiin lääketieteellisiin toimenpiteisiin vastoin heidän omaa tahtoaan tai he kohtasivat erilaisia syrjinnän muotoja syrjityiksi, kun he menivät sairaalaan synnyttämään.
Raporttia varten haastateltiin esimerkiksi 23-vuotiasta Michelleä Veracruzin osavaltiosta Meksikosta. Michelle oli saanut tietää olevansa hiv-positiivinen lääkärintarkastuksessa ollessaan neljännellä kuulla raskaana. Kun hän saapui sairaalalle synnyttämään, hänen sänkynsä ylle oli ripustettu iso kyltti, jossa luki ”HIV”. Myöhemmin lääkäri oli tehnyt Michellelle sterilisaation, vaikka hän oli itse vastustanut operaatiota. Yksikään hoitajista ei suostunut koskemaan häneen koko sairaalajakson aikana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Tanja Noponen
sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija
Amnesty International, Suomen osasto
p. 050 378 6458
tanja.noponen@amnesty.fi
Aishi Zidan
tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
p. 040 833 1532
aishi.zidan@amnesty.fi
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.