Luonnonvarakeskus

Itä-Suomessa kehitetään metsänhoidon tuottavuutta

Jaa
Itä-Suomessa on käynnistynyt huhtikuun alussa kaksi ja puoli vuotta kestävä ”Kehityshyppy metsänhoitoon” -ESR-projekti. Projektin tavoitteena on nostaa metsänuudistamis- ja taimikonhoitovaiheiden tuottavuutta 5–10 prosenttia. Pitkällä aikavälillä pyritään laadultaan hyvien taimikoiden ja nuorten metsien osuuden kasvattamiseen.

Tuottavuutta nostetaan viemällä käytäntöön metsänhoidon parhaita toimintamalleja ja uusia teknisiä ratkaisuja. Työtapana on tutkimuksen, metsäpalveluja tuottavien yritysten, muiden yrittäjien ja metsänomistajien yhteinen kehittämistyö. Siihen sisältyy koulutusta, demonstraatioita sekä pienehköjä kehittämishankkeita metsänhoidon osaamisen parantamiseksi.

– Kustannustehokkaan metsänhoidon pahimmaksi pullonkaulaksi on yleisesti tunnustettu taimikonhoidon viivästymiset ja suoranaiset laiminlyönnit. Puubiomassavarojen kestävyyden ja biotalouden kilpailukyvyn kannalta metsänuudistamis- ja taimikonhoitotöiden laatu on oleellisen tärkeä, kertoo erikoistutkija Timo Saksa Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Kehittämiskohteina metsänuudistaminen ja taimikonhoito

Metsänuudistamisen osalta keskitytään taimihuollon sekä maanmuokkauksen ja istutustyön laadun kehittämiseen. Koko uudistamisketjun kustannuksia pienennetään parantamalla maanmuokkaukseen liittyvää osaamista ja hyödyntämällä tehokkaammin jo käytössä olevia laadunvalvontamenetelmiä kuten omavalvontaa.

Taimikonhoidon tuottavuutta parannetaan ajoittamalla se metsänhoitoketjun kannalta optimaalisesti. Tavoitteena on edistää oikea-aikaiseen, kaksivaiheiseen taimikonhoitoon siirtymistä ja kehittää työkaluja taimikonhoidon työmäärän ennalta-arviointiin.

Kolmantena keskeisenä kehittämiskohteena on uusien teknologisten ratkaisujen tuominen koneelliseen metsänhoitoon. Koneurakoitsijoilla on mahdollisuus kehittää toimintatapojaan ja lisätä kustannustehokkuutta soveltamalla tuoreimman tutkimustiedon antia käytäntöön. Metsänomistajille havainnollistetaan koneellisen istutuksen tuomia etuja ja esitellään koneellisen taimikonhoidon innovaatioita.

Hankkeen toteuttavat Luonnonvarakeskuksen Suonenjoen ja Joensuun asiantuntijat yhteistyössä Pohjois-Savon, Savotan, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Kangasniemi-Pieksämäen metsänhoitoyhdistysten sekä Tornator Oyj:n kanssa.

Hanketta rahoittavat Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan Ely-keskukset Euroopan aluekehitysrahaston varoin.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Timo Saksa, Luonnonvarakeskus, Suonenjoen toimipaikka, puh. 029 532 4843, timo.saksa@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye