
Sata päivää olympialaisiin – poliisiväkivalta varjostaa kisojen valmisteluja Rio de Janeirossa
Poliisiväkivalta varjostaa kesäolympialaisiin valmistautuvan Rio de Janeiron faveloiden asukkaita. Pelkästään huhtikuun aikana jo 11 ihmistä on kuollut poliisin luoteihin Rio de Janeiron kaupungissa Brasiliassa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ilmaisi huolensa poliisiväkivallasta keskiviikkona 27. huhtikuuta, kun olympialaisten alkuun oli sata päivää.
Ongelma on vakava, sillä viime vuonna pelkästään olympiakaupunki Rio de Janeirossa kuoli 307 ihmistä poliisiväkivallan seurauksena. Viranomaiset ovat epäonnistuneet saattamaan väkivallantekijät vastuuseen ja kuolemantapaukset jäävät usein tutkimatta. Poliisien väkivallan seurauksena kuolleiden määrä on noussut tasaisesti viime vuosina Rio de Janeirossa. Suurin osa uhreista on nuoria, mustia miehiä köyhiltä alueilta. Poliisioperaatioissa on kuollut huhtikuussa viisivuotias poika.
”Tulevien sadan päivän aikana olympialaisten järjestäjien ja viranomaisten on varmistettava, etteivät kisojen turvallisuustoimet loukkaa ihmisoikeuksia”, Amnestyn Brasilian osaston toiminnanjohtaja Atila Roque sanoo.
Otteet mielenosoittajia kohtaan kovenevat
Viranomaiset ovat myös ottaneet kohtuuttoman kovat keinot käyttöön mielenosoittajia vastaan. Amnestyn mukaan viranomaiset kohtelevat mielenosoittajia ikään kuin he olisivat vihollisia.
”Monet ovat myös loukkaantuneet vakavasti kumiluodeista, tainnutuskranaateista ja jopa tuliaseista, joita poliisi on käyttänyt mielenosoituksissa”, Roque sanoo. ”Vaadimme, että Rion poliisiviranomaiset toteuttavat ennaltaehkäiseviä toimia yleisen turvallisuuden takaamiseksi. Poliisi on tähän asti harjoittanut ”ammu ensin, kysy vasta sen jälkeen” toimintamallia. Tästä toimintatavasta on siirryttävä mieltään osoittavien mielipiteiden kuulemisen tielle.”
Brasilia hyväksyi helmikuussa uuden terrorisminvastaisen lain, jonka pelätään rajoittavan merkittävästi brasilialaisten oikeutta osoittaa mieltään.
Sadat ihmiset kuolevat poliisiväkivallan vuoksi vuosittain
Poliisiväkivallan määrä on kasvanut Rio de Janeiron osavaltiossa viime vuosina. Vuonna 2014 Brasiliassa järjestettiin jalkapallon MM-kisat. Samana vuonna jopa 580 ihmistä kuoli poliisiväkivallan seurauksena. Määrä oli 40 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2013. Kasvu jatkui osavaltiossa myös vuonna 2015, jonka aikana kaikkiaan 645 ihmistä kuoli poliisiväkivallan vuoksi.
Väkivallan kasvua ei voi yhdistää suoraan olympiakisojen valmisteluun. Tilastot kertovat kuitenkin järjestelmällisestä ja kohtuuttomasta voimankäytöstä sekä siitä, miten turvallisuusviranomaiset harvoin joutuvat siitä vastuuseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aishi Zidan
tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
p. 040 833 1532
aishi.zidan@amnesty.fi
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.