HSY

Metallin määrä vähentynyt sekajätteessä

Jaa
HSY tutki pääkaupunkiseudulla syntyvää seka- ja biojätettä syksyllä 2015. Tutkimuksen mukaan metallin määrä on vähentynyt kotitalouksien sekajätteessä.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden teettämän tutkimuksen mukaan metallin määrä on vähentynyt kotitalouksien sekajätteessä. Sekajätteen määrä ja koostumus vaihtelee erityyppisten asuinkiinteistöjen välillä. Vähiten sekajätettä tuottavat 20 ja sitä useamman huoneiston kiinteistöissä asuvat. HSY tutki pääkaupunkiseudulla syntyvää seka- ja biojätettä syyskuussa 2015.

Metallia päätyi sekajäteastiaan 4,5 kiloa asukasta kohden vuodessa. Se on vajaan kilon vähemmän kuin vuosina 2012 ja 2007, jolloin tehtiin edelliset tutkimukset. Metallin määrän vähenemistä sekajätteessä tukee myös tilastotieto, jonka mukaan HSY keräsi viime vuonna kiinteistöiltä talteen metallia yhteensä lähes 200 tonnia enemmän kuin vuonna 2014. Todennäköisiä syitä muutokseen ovat metallin kiinteistökohtaisen keräyksen laajentuminen viime vuosina ja jätevoimalan käynnistymisen yhteydessä HSY:n tekemä laaja kampanjointi metallin erottamiseksi sekajätteestä.

Myös lasia kertyi sekajätteeseen aiempaa vähemmän. Vuonna 2015 määrä oli 4,3 kiloa asukasta kohden vuodessa, kun vuoden 2007 selvityksessä luku oli 6,3 kiloa. Lasin väheneminen sekajätteessä on myös seurausta lasin keräyksen alkamisesta suurien kiinteistöjen jätetilassa sekä HSY:n lajittelukampanjoinnista.

- Suunta on myönteinen, sillä lasi ja metalli on järkevää lajitella uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Jätevoimalassa ne eivät pala, vaan lisäävät jäljelle jäävän kuonan määrää, kertoo projektiasiantuntija Saara Valtonen.

Suurilla kiinteistöillä syntyy vähiten sekajätettä

Vähiten sekajätettä tuotetaan suurimmissa kiinteistöissä, joissa astiat kierrätettäville jätelajeille löytyvät usein omasta jätetilasta. Erityisen hyvin tämä näkyy biojätteen lajittelussa.

- Kiinteistöissä, joissa biojätteen erilliskeräys on vapaaehtoista, sekajätteeseen päätyi keskimäärin yli 50 % enemmän biojätettä kuin suuremmissa kiinteistöissä, joissa biojätteen erilliskeräys on pakollista, kertoo Valtonen.

Biojätettä on kerättävä kiinteistöillä, joihin kuuluu 10 tai sitä enemmän huoneistoja.

Suuri osa kotien sekajätteestä oli biojätettä eli keittiössä syntyvää ruokajätettä, puutarhajätettä, pehmopaperia ynnä muuta biojätettä. Biojätteen osuus sekajätteestä oli noin 37 %. Toiseksi eniten sekajätteestä löytyi paperia, pahvia, kartonkia ja puuta. Näiden osuus oli yhteensä 17 %. Erilaisten muovien, kuten muovipakkausten ja -esineiden, osuus kotitalouksien sekajätteistä oli yhteensä noin 16 %.

Lähes kaikki kotitalouksien jätteet hyödynnetään

​Pääkaupunkiseudun kotitalouksien sekajäte on vuodesta 2014 alkaen hyödynnetty Vantaan Energian jätevoimalassa. Sekajäte ei enää päädy kaatopaikalle, vaan siitä tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä. Tällä hetkellä lähes kaikki kotitalouksissa syntyvä jäte hyödynnetään joko materiaalina tai energiana.

Kodeissa erikseen lajitellusta biojätteestä HSY tekee biokaasua ja multaa. Lajitellut lasipurkit, metallit, kartonki ja paperi kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi.

Jätteenpoltossa syntyvästä kuonasta erotetaan metallit hyötykäyttöön. Jäljelle jäävät mineraaliainekset hyödynnetään muun muassa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen rakenteissa.

Koostumustutkimusten avulla kehitetään jätehuoltoa

Jätteiden koostumusta seuraamalla voidaan suunnitella entistäkin tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää jätehuoltoa. Tietoja hyödynnetään esimerkiksi jätteiden keräyksen ja käsittelyn, neuvonnan ja jätteiden hyödyntämisen suunnittelussa.

Jätteen koostumustutkimukset olivat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Laatujäte-hanketta.

 

Lisätietoja:

Projektiasiantuntija Saara Valtonen, puh. 045 657 6126, saara.valtonen(at)hsy.fi.

Lisäinfoa:

-        Tutkimus tehtiin syyskuussa 2015.
-        Tutkittiin kodeista kertyvää sekajätettä ja biojätettä.
-        Jätteiden koostumustutkimus oli osa ympäristöministeriön rahoittamaa Laatujäte-hanketta.
-        Tutkimus toteutettiin keräämällä kiinteistöiltä tutkimuskuormat.
-        Tutkimuksen keräysalueet ja kiinteistöt valittiin siten, että ne edustavat mahdollisimman hyvin koko pääkaupunkiseudun asukkaita.
-        Tutkimuskuormat kipattiin näytteenottokentälle, joista otettiin 100 kg:n näyte.
-        Sekajätenäyte lajiteltiin 39 eri jakeeseen ja biojäte 20 jakeeseen.
-        Aikaisemmin sekajätettä on tutkittu vuosina 2007 ja 2012 ja biojätettä vuonna 2010.

 

Linkki raporttiin:

https://www.hsy.fi/sites/Esitteet/EsitteetKatalogi/Raportit/Paakaupunkiseudun_seka-ja_biojatteen_koostumus_vuonna_2015.pdf

Linkki kuvakoriin:

http://aineistopankki.hsy.fi/l/DmkcXb2FnQJg

(Kuva: HSY)

 

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 11.4.20259.4.2025 07:34:03 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 11.4.2025 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa: https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa tonttijohtojen saneerausmallin hyväksymisestä. Mallin tavoitteena on saattaa vesihuoltoverkostojen saneerausalueet kerralla kuntoon. Tällöin HSY:n runkojohtojen uusinnan yhteydessä saneerattaisiin myös liittyjän vastuulle kuuluvat saneeraustarpeessa olevat kiinteistön tonttijohdot. Hallitus päättää seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnasta: - Vantaan Länsi-Vapaalan ja Karhunkierroksen vesihuollon saneerausten hankesuunnitelma - Helsingin Sepänmäen vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon vuosisaneerausten hankesuunnitelma - pakkausjätteen monilokeron kiinteistökeräysten urakoitsijan valinta koko HSY:n alueelle HSY tiedottaa kokouksen jälkeen tonttijohtojen saneerausmallista. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäris

HSY:n hallituksen päätökset 21.3.202521.3.2025 10:55:45 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä vuoden 2024 tilinpäätöksen ja esittää sen edelleen yhtymäkokoukselle. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat: - Helsingin Munkkiniemen sekavesiviemäröinnin eriyttämisen ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelma. Hanke koskee aluetta Talinpuisto-Laajalahdenaukio ja Perustie. - Espoon Virastopihan vesihuollon kehittämisen hankesuunnitelma - Espoon Gobbackan alueen kadut osa-alue 2, vesihuollon kehittämisen hankesuunnitelma. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankinnat: - urakoitsijaksi vuoden 2025 vesihuollon verkostohankkeisiin Kauniaisissa valittiin GRK Suomi Oy - tietoteknisten laitteiden leasingrahoitus- ja elinkaarihallintapalvelut tilataan Step IT Oy:ltä. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames. Ystävällisin terveisin Hel

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 21.3.202519.3.2025 07:28:22 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 21.3.2025 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa: https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames. Hallitus päättää vuoden 2024 tilinpäätöksen hyväksymisestä ja sen esittämisestä edelleen yhtymäkokoukselle. Hallitus päättää myös seuraavien hankesuunnitelmien hyväksymisestä: - Helsingin Munkkiniemen sekavesiviemäröinnin eriyttämisen ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelma. Hanke koskee aluetta Talinpuisto-Laajalahdenaukio ja Perustie. - Espoon Virastopihan vesihuollon kehittämisen hankesuunnitelma - Espoon Gobbackan alueen katujen osa-alueen 2 hankesuunnitelma. Hallitus päättää seuraavista hankinnoista: - urakoitsijan valinta vuoden 2025 vesihuollon verkostohankkeisiin Kauniaisissa - tietoteknisten laitteiden leasingrahoitus- ja elinkaarihallintapalvelut. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtala www.hsy.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye