Suomen Yrittäjät

Mikä on luottamusmiespakko ja miksi se ei käy? Mikael Pentikäinen kertoo sen blogissaan

Jaa

"Monien ikävien talousuutisten viikon aikana on käyty taas paljon keskusteluja siitä, miten Suomen talouden kehitykselle välttämätön paikallinen sopiminen voisi edetä.
Paikallinen sopiminen on kirjattu erittäin vahvasti hallitusohjelmaan. Se on myös yksi Suomen yrittäjien tärkeimmistä tavoitteista.

Yrittäjät tietävät, että suomalaiset yritykset eivät voi menestyä koventuvassa kansainvälisessä kilpailussa, jos niillä ei ole mahdollista sopia työehdoista työpaikoilla oman henkilöstön kanssa, jos se yhdessä koetaan tarpeelliseksi.

Me uskomme, että laaja työpaikkasopiminen voisi kääntää Suomen talouden ja toisi työttömille töitä. Uskomme, että se olisi sellainen rakenteellinen talouden ja työelämän uudistus, jolla olisi iso vipu talouden rakennevikojen korjaamisessa.

Kilpailukykysopimusneuvotteluissa työmarkkinaosapuolet rajasivat työpaikkasopimisen agendaa sulkemalla sen ulkopuolelle palkat ja työajat.

Rajaus oli erittäin harmillinen, ja teki työpaikkasopimisesta jo valmiiksi torson.
Samalla EK ja työntekijäjärjestöt sopivat, että paikallisen sopimisen osapuoli yrityksissä - myös järjestäytymättömässä yleissitovassa kentässä - on luottamusmies, jos työehtosopimus niin määrää. Eri työehtosopimuksissa siis listataan, mitkä asiat pitää sopia luottamusmiehen kanssa.

Tämäkin sopimus on erittäin ongelmallinen pk-yritysten näkökulmasta.
Ongelmallisuus johtuu siitä, että pk-yrityksissä on harvoin luottamusmies, joka on ollut tähän asti sopijaosapuoli niin sanotussa normaalisitovassa kentässä eli yrityksissä, jotka kuuluvat työnantajaliittoihin tai ovat tehneet liityntäsopimuksen ammattiliiton kanssa. Näitä yrityksiä on noin 20 000.

Työnantajaliittoihin kuuluvat yritykset ovat yleensä suuria, mutta joukossa on myös pienempiä. Normaalisitovan kentän yrityksissä on keskimäärin noin 50 työntekijää.
Yleissitovaan kenttään kuuluvia yrityksiä on paljon enemmän, noin 50 000. Näissä yrityksissä on keskimäärin viisi työntekijää, ja toistaiseksi niitä ei sido luottamusmiesjärjestelmä, joka kuuluu normaalisitovuuteen.

On hyvä todeta, että luottamusmies - ainakin virallinen - on aina ammattiliiton jäsen ja ammattiliiton jäsenten valitsema.

Normaali- ja yleissitovan kentän lisäksi on runsaat 20 000 työnantajayritystä, jotka kuuluvat vapaaseen kenttään eikä niiden tarvitse noudattaa työehtosopimuksia.

Työmarkkinajärjestön sopimus luottamusmiehestä paikallisen sopimisen osapuolena tarkoittaisi siis sitä, että yrityksen ja osan sen työntekijöitä on nykysääntöjen mukaan järjestäydyttävä tai yrityksen on tehtävä liityntäsopimus, jos ne haluavat sopia työehtosopimuksissa luottamusmieslukon taakse laitetuista asioista.

Muuten ei voi sopia. Tätä tarkoittaa niin sanottu luottamusmiespakko.

Tämä ei ole tietenkään käynyt Suomen Yrittäjille. Me haluamme, että Suomessa - vapaassa yhteiskunnassa - on samat oikeudet ja velvollisuudet myös työpaikkasopimiseen, oli liitossa tai ei. Tämä koskee niin yrityksiä kuin henkilöstöä.
Haluamme, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa. Pitää muistaa, että kolmasosa työntekijöistä ei kuulu ammattiliittoihin ja ylivoimainen valtaosa yrityksistä ei kuulu työnantajaliittoihin.

Emme tietenkään vastusta luottamusmiesjärjestelmää tai ammattiliittoja. Ne kuuluvat vapaaseen yhteiskuntaan. Samalla on kuitenkin löydettävä malli, jolla myös liittoon kuulumaton työntekijä voi saada äänensä kuuluviin ja jolla liittoon kuulumaton työnantaja saa oikeudet sopia.

Vaaleissakin saa äänestää jokainen, vaikka ei ole jäsenkirjaa.

Asiaan on etsitty ratkaisua. Hallitus on yrittänyt rakentaa yleissitovaan kenttään ”uutta luottamusmiestä”, joka kuuluisi liittoon mutta ei olisi liiton ohjauksessa. Miten tämä toimii, ei ole tiedossa.

Kompromissiehdotuksessa on muitakin elementtejä.

Hallitus esitteli kompromissiehdotuksensa Suomen Yrittäjille torstaina 26. toukokuuta. Olemme arvioineet ehdotusta eri kanteilta - myös huomioiden Suomen herkkä taloustilanne.

Ehdotus ei ole vailla ongelmia. Siihen sisältyy monia, myös suuria periaatteellisia ja strategisia pulmia.

Haluamme kuitenkin tutkia asian huolella. Otamme kantaa siihen, kun tiedämme, miten työpaikkasopiminen on edennyt työehtosopimusneuvotteluissa ja miten paljon asioita on viety mainitun luottamusmieslukon taakse. On selvää, ettei ehdotusta voi hyväksyä, jos tapahtuu laaja paikallisesti sovittavien asioiden luottamusmieslukitus.
Kuulemme mieluusti palautetta omalta jäsenkunnalta.

Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjäty
Mikael.pentikainen@yrittajat.fi"

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät noin 650 000 henkilöä. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 63 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote

“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye