Helsingin yliopisto

Lehdistökutsu: Elisabeth von Wright lahjoittaa kolme esinettä Helsingin yliopistolle ja von Wright- ja Wittgenstein-arkistolle (WWA). Lehdistö on tervetullut luovutustilaisuuteen

Jaa
HELSINGIN YLIOPISTO/Viestintä ja yhteiskuntasuhteet 16.5. 2011. Suomen tunnetuimpiin filosofeihin kuuluvan Georg Henrik von Wrightin leski Elisabeth von Wright lahjoittaa kolme esinettä Helsingin yliopistolle ja von Wright- ja Wittgenstein-arkistolle (WWA). Lehdistö on tervetullut luovutustilaisuuteen.

Luovutuksen aika ja paikka: Maanantai 23.5.2011 klo 15.00, Helsingin yliopiston päärakennuksen lehtisali, Unioninkatu 34, 2. kerros.
Lisätietoja: Kuraattori Bernt Österman, 191 29212, matkapuhelin 050 328 2025.
Sähköposti: bernt.osterman@helsinki.fi

Ilmoittautumiset luovutustilaisuuteen vastaanottaa tiedottaja Karin Hannukainen, karin.hannukainen@helsinki.fi, puhelin 050 415 0328.

Lahjoituksen myötä arkiston kokoelmiin tulee kolme esinettä: Georg Henrik von Wrightin kirjoituskone ja kaksi Ludwig Wittgensteinille kuulunutta esinettä eli hänen kävelykeppinsä ja nenäliina, joka asetettiin Wittgensteinin kasvoille hänen menehdyttyään.

Esineet kuuluivat Ludwig Wittgensteinille (1889-1951), jota monet pitävät 1900-luvun merkittävimpänä filosofina. Wittgensteinin kuoleman jälkeen hänen hyvä ystävänsä, silloinen Cambridgen professori Georg Henrik von Wright (1916-2003), nimitettiin yhdeksi Wittgensteinin kirjallisen jäämistön kolmesta hoitajasta.

Kävelykeppi vaikuttaa olleen hyvin tunnusomainen Wittgensteinille. Se on mukana jo 1920-luvun alussa Wittgensteinista otetuissa kuvissa hänen ollessaan vähän yli 30-vuotias. "Hän tuli maihinnoususiltaa pitkin reppu selässään, raskas matkalaukku yhdessä kädessä ja keppi toisessa", Norman Malcolm kirjoittaa teoksessaan Ludwig Wittgenstein: a memoir (Ludwig Wittgenstein: Muistelma) Wittgensteinin kohtaamisesta New Yorkissa vuonna 1949. Keppi toimi myös apuvälineenä, kun hän kävelyretkillään halusi piirtää kuvion hiekkaan tai mittasi hetken mielijohteesta puun korkeuden. Joskus se esiintyy hänen nasevissa aforismeissaan, kuten hänen verratessaan huonoa ystävyyttä keppiin, joka voi olla pukeva mutta ei kestä nojaamista.

Georg Henrik von Wrightille kuulunut kirjoituskone on Corona-merkkinen matkakirjoituskone, jonka hänen isänsä osti New Yorkissa vuonna 1919.
Georg Henrik von Wright aloitti sillä kirjoittamisen jo 9-vuotiaana ja jatkoi sen käyttöä läpi elämänsä.

Georg Henrik Von Wright työskenteli professorina sekä Helsingin yliopistossa että Englannissa Cambridgen yliopistossa, jossa hän toimi filosofi Ludwig Wittgensteinin seuraajana. Hän oli myös Suomen Akatemian monivuotinen jäsen. Työ Wittgensteinin jälkeenjääneiden käsikirjoitusten parissa kesti yli 50 vuotta ja muodostui merkittäväksi osaksi von Wrightin elämäntyötä hänen oman filosofisen työnsä ohella. Toiminta on myös luonut perustan Helsingin yliopiston nykyiselle von Wright- ja Wittgenstein-arkistolle (WWA), joka hoitaa von Wrightin Wittgensteiniin liittyvää aineistoa ja hänen omaa kirjallista perintöään.

Von Wright työskenteli lähinnä analyyttisen filosofian parissa ja kirjoitti useita kansainvälistä huomiota saaneita teoksia filosofisen logiikan, arvoteorian ja tieteenfilosofian aloilla. Lisäksi hän kirjoitti esseitä ruotsiksi ja suomeksi. Hänen yleisimmin tunnettuja teoksiaan ovat muun muassa Tanke och förkunnelse (Ajatus ja julistus), Humanismen som livshållning (Humanismi elämänasenteena), Vetenskapen och förnuftet (Tiede ja ihmisjärki) ja omaelämäkerta Mitt liv som jag minns det (Elämäni niin kuin sen muistan). Von Wright osallistui aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun Suomessa ja kritisoi muun muassa Vietnamin sotaa.


Lue lisää WWA-arkistosta: www.helsinki.fi/wwa/

Ystävällisin terveisin,
Karin Hannukainen

Tiedottaja
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Helsingin yliopisto
PL 33 (Fabianinkatu 18), 00014 Helsingin yliopisto
s-posti: karin.hannukainen@helsinki.fi
puh. (09) 191 22 875, 050 415 0328

www.helsinki.fi/yliopisto
www.facebook.com/helsinginyliopisto
www.youtube.com/universityofhelsinki
www.twitter.com/HelsinkiUni  

Karin Hannukainen

Tiedottaja
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Helsingin yliopisto
PL 33 (Fabianinkatu 18), 00014 Helsingin yliopisto
s-posti: karin.hannukainen@helsinki.fi
puh. (09) 191 22 875, 050 415 0328

www.helsinki.fi/yliopisto
www.facebook.com/helsinginyliopisto
www.youtube.com/universityofhelsinki
www.twitter.com/HelsinkiUni


www.youtube.com/universityofhelsinki
www.twitter.com/HelsinkiUni

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye