Helsingin yliopisto

Tutkijat löysivät kasvien keinon säädellä puusolujen muodostusta

Jaa
Helsingin yliopiston kasvibiologian professori ja tutkimusjohtaja Yrjö Helariutta on yhdessä kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa selvittänyt geneettisen prosessin, joka säätelee puusolujen kehitystä kasvien juurissa. Arvostetun Current Biology -lehden verkkoversiossa julkaistussa artikkelissa esitellään menetelmä, jonka avulla kasvit voidaan mahdollisesti räätälöidä tuottamaan entistä enemmän puusoluja. Kasvien puusolut ovat pullollaan selluloosaa, josta voidaan valmistaa biopolttoainetta. Myös metsäteollisuus voi hyötyä kasveista, joiden puusolukon rakennetta on muutettu teollisuuden tarpeisiin sopivammaksi.

Solujen identiteetin muodostumista säätelevien geneettisten viestien ymmärtäminen auttaa tutkijoita ohjaamaan kasvien kehitystä. Kasvisolut voidaan esimerkiksi pistää tuottamaan haluttu määrä tiettyä solukkoa tai kudosta. Kestävämpien ja nopeammin kasvavien kasvien kehittämisellä on erityistä merkitystä nyt ilmastonmuutoksen ja energiahuolien aikakaudella. Helariutan ryhmän ja muiden kasvigeneetikkojen tavoitteena on ohjata kasvien kehitystä ihmiskunnan hyväksi.

Tuore tutkimus edistää satokasvien ja metsäpuiden kehittämistä toivottuun suuntaan. Tulokset osoittavat, että kahden hormonin välinen vuorovaikutus säätelee puusolukon tuotantoa kasvien juurissa. Tutkijat muuntelivat hormonien liikkumista ja kasvien kykyä havaita näitä hormoneja. Tuloksena syntyi kasveja, joilta puuttui puusolukkoa tai ne tuottivat sitä normaalia runsaammin. Tutkija Anthony Bishoppin mukaan uudet tutkimustulokset auttavat ymmärtämään puun muodostukseen vaikuttavia tekijöitä.

- Kasvien vettä kuljettavan puusolukon muodostuminen on ollut erittäin tärkeää maalle levittäytymisessä. Työmme esittelee mekanismin, jonka avulla vettä kuljettavien puusolujen identiteetti määräytyy, Bishopp sanoo.

Tutkimus on tehty pienellä rikkaruohoksi luokiteltavalla mallikasvilla nimeltään lituruoho (Arabidopsis thaliana ). Seuraavaksi tutkimustuloksia aiotaan soveltaa kaupallisesti merkittävämpiin lajeihin, kuten riisiin ja metsäpuihin.

Tietoa kasvien kehityksestä

Puun muodostuksen ohella tuore tutkimus valottaa laajemminkin kasvien kehitystä. Bishopp on haltioitunut kehitysprosessien ihmeellisyydestä.

- Hedelmöittynyt munasolu sisältää kaiken geneettisen informaation, mitä eliö tarvitsee kehittyäkseen aikuiseksi. Eliön kasvaessa tytärsolut saavat uusia identiteettejä ja niihin kehittyy erilaisia rakenteita. Kehitysbiologin näkökulmasta ei ole niinkään merkitystä, onko kyseessä kasvi vai ihminen.

Tutkimusprojekti kuului eurooppalaiseen tutkimusverkostoon, joka saattaa yhteen Euroopan maiden tutkimusinstituutteja. Tavoitteena on ekonomiseen kasvuun, kilpailukyvyn ja vakauden edistäminen. Verkostoon kuului alun perin yhteistyökumppaneita Suomesta, Belgiasta ja Iso-Britanniasta, mutta hanke laajeni myöhemmin myös alankomaalaisten ja japanilaisten tutkimusryhmien panoksilla. Monitahoista hanketta johti professori Helariutta , ja suurimman osa tutkimukseen sisältyneestä työstä tekivät Anthony Bishopp ja Hanna Help .

Lisätietoa

Anthony Bishopp (englanniksi)
Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Anthony.bishopp@helsinki.fi
P. 09 191 59425

Hanna Help (suomeksi tai englanniksi)
Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Hanna.help@helsinki.fi
P. 09 191 59425

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye