Ilmastoinfo HSYIlmastoinfo HSYIlmastoinfo HSY

KUTSU: Tutustu Helsingin kantakaupungin ensimmäiseen asuinkerrostalon aurinkovoimalaan 2. elokuuta Iso Roban Ilmastokadulla

Jaa
Helsingin kantakaupungin tiettävästi ensimmäinen asuinkerrostalon investoima aurinkovoimala on asennettu Iso Roobertinkadun Ilmastokadulle. Paneeleja juhlitaan tiistaina 2.8. klo 14-16 osoitteessa Iso Roobertinkatu 32.
Ilmastokadun ensimmäinen aurinkovoimala. Kuvassa paneeliston vieressä vasemmalta lukien Elina Mattero-Meronen, Solarvoima Oy:n tj. Lauri Hietala ja Ari Sarmanto. Kuva: Janne Käpylehto/ Dodo ry
Ilmastokadun ensimmäinen aurinkovoimala. Kuvassa paneeliston vieressä vasemmalta lukien Elina Mattero-Meronen, Solarvoima Oy:n tj. Lauri Hietala ja Ari Sarmanto. Kuva: Janne Käpylehto/ Dodo ry

Ilmastokadun aurinkojuhlissa niin kaupunkilaiset kuin median edustajatkin voivat kuulla lisää Ilmastokadun ensimmäisistä aurinkopaneeleista Plootu-liikkeessä ja sen edustalla. Tilaisuudessa aurinkosähkön asiantuntijat, Ilmastokadun työntekijät ja talon asukkaat kertovat katolla olevasta aurinkosähköjärjestelmästä ja aurinkoenergian mahdollisuuksista erityisesti kerrostaloissa.

- Ilmastokadulla olemme tästä virstanpylväästä todella innoissamme ja toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi Ilmastokadun aurinkojuhliin! Kävijät saavat nauttia Rupla Cafén tarjoiluista ja ladata kännykkänsä aurinkosähköllä, vinkkaa Ilmastokatu-hankkeessa työskentelevä HSY:n Ilmastoinfon projektikoordinaattori Elina Mattero-Meronen.

Päätös aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta syntyi kiinteistöosakeyhtiö Fredrikinpasaasin yhtiökokouksessa asukkaiden keskuudessa yksimielisesti. Hallituksen jäsen Ari Sarmanto piti aurinkosähkön hankintaprosessia sujuvana.

- Ilmastokatu-hankkeen tuottama selvitys ja valmis tarjouspyyntöpohja teki prosessista helpon. Oli myös hyvä, että yhtiökokouksessa oli paikalla paneelit asentaneen yrityksen asiantuntija vastaamassa asukkaiden kysymyksiin, Sarmanto kertoo tyytyväisenä.

Ilmastokadulla ollaan kerrostalojen aurinkosähköhankintojen eturintamassa. Vaikka mökeille ja omakotitaloihin järjestelmiä on asennettu jo pitkään, kerrostaloissa investoinnit ovat vielä täysin alkuvaiheessa. Helsingin Oulunkylässä avattiin hiljattain Suomen ensimmäinen kerrostaloyhtiön itsenäisesti tilaama järjestelmä.

Ilmastokatu-hanke yhteistyössä Dodo ry:n kanssa on auttanut Iso Roobertinkadun taloyhtiöitä hankinnoissa kartoittamalla kiinteistöjen mahdollisuuksia aurinkosähköasennuksiin. Tietokirjailija, energia-asiantuntija Janne Käpylehdon tuottamat kartoitusraportit sisältävät mm. asennustapaselvityksen, taloudelliset laskelmat ja valmiin tarjouspyyntölomakkeen kilpailuttamista varten. Tähän mennessä kartoituksia on tehty seitsemän.

Ilmastokaduilla tähdätään tulevaisuuden vähähiiliseen kaupunkiin kokeilualueilla Helsingin Iso Roobertinkadulla ja Vantaan Tikkuraitilla ja Asematiellä. Ilmastokadun toteuttavat Vantaan ja Helsingin ympäristökeskukset yhdessä Green Building Councilin, HSY:n Ilmastoinfon ja Aalto-yliopiston kanssa. Ilmastokatu saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja on osa 6Aika-strategiaa. Lue lisää: www.ilmastokatu.fi

Ilmastokadun aurinkojuhlien Facebook-tapahtuma: www.facebook.com/events/223305221396694/

Julkaisuvapaa valokuva kiinteistöstä ja paneelistosta löytyy osoitteesta:
https://drive.google.com/file/d/0B9JEtFEIxDLTZVctTzcxTkJiMTA/view?usp=sharing
(kuva: Janne Käpylehto / Dodo ry. Kuvassa paneeliston vieressä vasemmalta lukien: Elina Mattero-Meronen, Solarvoima Oy:n tj. Lauri Hietala, Ari Sarmanto)

Lisätietoja:

  • Elina Mattero-Meronen, projektikoordinaattori, Ilmastokatu-hanke,
    elina.mattero-meronen@hsy.fi, puh. 050 381 5445
  • Ari Sarmanto, Kiinteistö Oy Fredrikinpasaasin hallituksen jäsen,
    ari.sarmanto@carusel.fi, puh. 040 773 1867
  • Janne Käpylehto, Ilmastokadun aurinkosähköselvitysten tekijä, tietokirjailija, energia-asiantuntija, janne.kapylehto@gmail.com, puh. 045 359 6945

Avainsanat

Kuvat

Ilmastokadun ensimmäinen aurinkovoimala. Kuvassa paneeliston vieressä vasemmalta lukien Elina Mattero-Meronen, Solarvoima Oy:n tj. Lauri Hietala ja Ari Sarmanto. Kuva: Janne Käpylehto/ Dodo ry
Ilmastokadun ensimmäinen aurinkovoimala. Kuvassa paneeliston vieressä vasemmalta lukien Elina Mattero-Meronen, Solarvoima Oy:n tj. Lauri Hietala ja Ari Sarmanto. Kuva: Janne Käpylehto/ Dodo ry
Lataa
Ilmastokatu saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja on osa 6Aika-strategiaa.
Ilmastokatu saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja on osa 6Aika-strategiaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSY:n Ilmastoinfo opastaa ja kannustaa kaupunkilaisia ilmastoystävälliseen elämään ja taloyhtiöitä energiatehokkuusratkaisuihin. Tarjoamme energianeuvontaa ja maksuttomia koulutuksia, minkä lisäksi näymme erilaisissa tapahtumissa, tilaisuuksissa ja kampanjoissa eri puolilla pääkaupunkiseutua. Toimimme yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmastoinfo HSY

Taloyhtiöt tarvitsevat apua ilmastonmuutokseen sopeutumisessa – uusi hanke käynnistyi keinojen löytämiseksi18.4.2024 07:45:00 EEST | Tiedote

Ilmastonmuutos lisää rankkasateita, sademääriä ja hellejaksoja. Taloyhtiöiden kannattaakin huomioida ilmastonmuutos kiinteistönpidossaan, jotta kiinteistö säilyy terveellisenä ja turvallisena asua myös tulevaisuudessa. Uudessa HSY:n koordinoimassa TALVI-hankkeessa luodaan taloyhtiöille työkalut, joilla kiinteistöä hallitaan, kuntoarvioidaan ja korjataan ilmastokestäväksi.

Energiansäästömahdollisuuksista viestiminen taloyhtiössä kasvattaa asukkaiden energiatietoisuutta6.10.2022 11:42:09 EEST | Tiedote

Harvassa taloyhtiössä valitetaan liiasta viestinnästä. Toisaalta taloyhtiöiden hallituksissa tuskaillaan viestinnän vaikeutta ja sopivia kanavia. Ajankohtainen energia-aihe osuu kipeästi myös taloyhtiöihin ja niiden asukkaisiin, kun energian hinta nousee kohisten. HSY:n Ilmastoinfon hankkeessa havaittiin, että aktiivinen viestintä asukkaiden omista energiansäästömahdollisuuksista kasvatti heidän kokemustaan energiansäästön tärkeydestä ja tyytyväisyyttään viestinnän määrään ja sisältöön. Hankkeessa tuotettiin viestintämateriaaleja, jotka ovat nyt vapaasti hyödynnettävissä kaikissa Suomen taloyhtiöissä.

Kaupunkiviljelyä voi harrastaa myös ilman omaa pihaa tai palstaa - HSY:n Ilmastoinfon uutuuskurssi tarjoaa apua taloyhtiöviljelijöille6.4.2022 11:08:49 EEST | Tiedote

Verkkokurssialusta Koutsin tämän kevään kurssiuutuus on Koko talo viljelee -kaupunkilaisen viljelykurssi. Kaupunkiviljely on yhä suositumpaa, mutta palstoille voi olla vuosienkin jonot. Kurssin avulla helpotetaan taloyhtiöitä ja taloyhtiöiden asukkaita ottamaan viljelyharrastus osaksi yhteisöllistä asumista. Viljelykurssin lisäksi kestävän elämän verkkokurssialustalta löytyy suosikkikurssit Ilmastotreeni ja Energiaekspertti. Kevään kunniaksi HSY:n Ilmastoinfo istuttaa puun jokaista uutta rekisteröitynyttä kohti, joten jo pelkällä rekisteröitymisellä pääset ilmastotekojen alkuun.

Taloyhtiöiden energiatehokkuutta vauhditetaan asukasviestintää kehittämällä22.2.2022 08:13:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden TAVIS-hankkeessa taloyhtiöiden hallituksille tarjotaan tukea energia-asioista viestimiseen, lisäksi tuetaan asukkaiden, osakkaiden ja taloyhtiön hallituksen vuoropuhelua energiatehokkuushankkeiden edistämiseksi. Ensimmäinen toimenpide oli viestinnän lähtötilanteen kartoitus. Taloyhtiöiden hallituksille suunnattu kyselytutkimus toteutettiin Kiinteistöliitto Uusimaan jäsenille, vastauksia saatiin 372 hallituksen jäseneltä. Lisäksi reilut sata vastausta saatiin asukaskyselytutkimuksena hankkeessa mukana olevissa neljässä pilottitaloyhtiössä. Näin saatiin kokonaiskuva taloyhtiöviestinnän toimivuudesta niin asukkaan, osakkaan kuin hallituksenkin jäsenen näkövinkkelistä.

Huippuravintoloiden kikat kotikeittiöön – Toinen Kattaus minimoi ruokahävikin24.1.2022 07:45:00 EET | Tiedote

Ruoan kasvatus, tuotanto ja valmistus ovat maailman suurimpia päästölähteitä. Ravinnon tuotantoketju syö valtavat määrät energiaa ja ketjun loppupäässä vain osa ruoasta päätyy sinne, minne se kuuluu. Suomalaisissa kotitalouksissa vuosittainen ruokahävikki on yli 130 miljoonaa kiloa – tämä on noin 500 miljoonan euron edestä ruokaa! Neljän hengen perheessä määrä vastaa usean sadan euron heittämistä roskiin. Hyvä uutinen on se, että pienillä käytännön teoilla asiaan voi vaikuttaa. HSY:n Toinen Kattaus –kampanjassa ravintoloiden huippukokit antavat ammattitaitonsa kaupunkilaisten käyttöön hävikin hillitsemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye