Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun tänään julkistettu raportti antaa suosituksia Suomelle
ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi
Tiedote 223/2012
25.9.2012
Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun tänään julkistettu raportti antaa suosituksia Suomelle
Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muiznieks vieraili Suomessa 11.-13. kesäkuuta. Vierailunsa aikana hän tapasi valtiovallan sekä muita ministeriöiden, laillisuusvalvojien ja kansalaisyhteiskunnan edustajia. Lisäksi hän vieraili Leevi ry:n vanhusten palvelukodissa.
Vierailun pohjalta on laadittu tänään julkistettu raportti, joka sisältää ihmisoikeuksien edistämiseen liittyviä suosituksia Suomelle. Ihmisoikeusvaltuutettu arvioi Suomen yleistä ihmisoikeustilannetta hyväksi ja uusia rakenteita, mukaan lukien kansallisen ihmisoikeusinstituution perustaminen, tervetulleeksi. Raportissaan Muiznieks tarkastelee yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä eri väestöryhmien osalta, tasa-arvoa ja erityisenä painopisteenä saamelaisten oikeuksia.
Ihmisoikeusvaltuutettu antaa raportissaan Suomelle suosituksia muun muassa koskien kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ratifiointia mukaan lukien ILO169 sekä vähemmistöjen, vammaisten henkilöiden, sukupuolivähemmistöjen ja ikääntyvien henkilöiden oikeuksia. Muiznieks on huolissaan muun muassa Suomessa lisääntyneistä vihapuheista, puutteista vanhusten hyvän ja tasapuolisen hoidon turvaamisessa, trans- ja intersukupuolisten henkilöiden syrjinnästä, naisiin kohdistuvasta väkivallasta, yhdenvertaisuuslainsäädännöstä ja saamelaisten oikeuksista.
Ihmisoikeuskeskus ja kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunta järjestävät raportin seurantaa koskevan seminaarin Helsingissä 30. marraskuuta. Tavoitteena on edistää tietoisuutta raportin suosituksista ja keskustella niiden täytäntöönpanon mahdollisesti edellyttämistä toimenpiteistä yhdessä viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa.
Ihmisoikeusvaltuutettu Muižnieksin Suomea käsittelevä raportti on luettavissa Euroopan neuvoston verkkosivuilla: http://www.coe.int/t/commissioner/default_EN.asp
Euroopan neuvosto perusti ihmisoikeusvaltuutetun viran vuonna 1999. Ihmisoikeusvaltuutetun tehtävänä on edistää ihmisoikeuksien kunnioittamista, ihmisoikeuskoulutusta ja tietoisuutta ihmisoikeuksista Euroopan neuvoston käytettävissä olevin keinoin. Osana ihmisoikeuksien toteutumisen seurantaa ihmisoikeusvaltuutettu vierailee Euroopan neuvoston jäsenvaltioissa ja antaa suosituksia ihmisoikeuksien täytäntöönpanon kehittämiseksi. Latvialainen Nils Muiznieks aloitti tehtävässään huhtikuussa 2012.
Lisätietoja: yksikönpäällikkö Erik Lundberg, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, puh. 040 352 0955, sähköposti erik.lundberg(a)formin.fi, lainsäädäntöneuvos Krista Oinonen, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikkö, puh. 040 158 5482, sähköposti krista.oinonen(a)formin.fi
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme