Suomen Yrittäjät

Pk-yritykset varautuvat uuteen taantumaan - Pienyritykset yhä varovaisempia lainanotossa - rahoitus ongelma omistajanvaihdoksissa

Jaa
SUOMEN YRITTÄJÄT FINNVERA Tiedote 14.9.2011 klo 10 Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö julkistavat Pk-yritysbarometrin ja sen pikapäivityksen tulokset tänään klo 10. Pikapäivitys on varsin tuore, sillä kysely tehtiin 31.8.-5.9.2011. Tässä käyttöönne Suomen Yrittäjien ja Finnveran tiedotteet.
SUOMEN YRITTÄJÄT
Pk-yritykset varautuvat uuteen taantumaan

Kansainvälisen talouden suuret riskit ja keväällä alkanut Suomen talouskasvun hidastuminen ovat alentaneet pk-yritysten lähiajan odotuksia huomattavasti. Suhdanneodotusten saldoluku syksyn Pk-yritysbarometrissa - johon yritykset vastasivat heinäkuussa ja elokuun alussa - putosi 10 yksiköllä lukemaan +24. Elo-syyskuun vaihteessa toteutetussa barometrin pikapäivityksessä saldoluku romahti siitä edelleen peräti 35 yksiköllä tasolle -11. Muutos odotuksissa vain yhden kuukauden aikana oli siten erittäin jyrkkä.

Liikevaihtoa ja kannattavuutta koskevat odotukset laskivat sekä varsinaisessa barometrissä että sen pikapäivityksessä, mutta muutokset jäivät kuitenkin pienemmiksi kuin yleisissä suhdanneodotuksissa. Synkimmät näkemykset ovat nyt teollisuuden suurissa pk-yrityksissä, mutta myös kaupan alan pk-yrityksissä odotukset ovat alentuneet alkuvuodesta selvästi.

Investoinnit ovat vähenemässä

Vuoden 2009 jälkeen alkanut talouden nousu ei ehtinyt oleellisesti lisätä investointeja. Syksyn barometrissa investointien arvoa koskevat odotukset painuivat nollaan, kun sekä investointien kasvua että vähenemistä odotti 17 prosenttia vastaajista. Kuukautta myöhemmin tehdyssä pikapäivityksessä saldoluku aleni lukemaan -14, kun erityisesti
rakennusalan ja teollisuuden näkymät heikkenivät.

- Työpaikkojen määrään vaikuttavat lyhyellä ajalla myös suhdannetekijät, mutta lopulta investoinnit ratkaisevat työllisyyden ja talouden kasvun sekä uudistumisen. Tässä mielessä on huolestuttavaa, että kotimaisista investoinneista huolehtineet pk-yritykset näkevät investointimahdollisuudet näin heikkoina, varatoimitusjohtaja Timo Lindholm Suomen Yrittäjistä toteaa.

Investoinnit ovat aina yrityskohtaisia päätöksiä, mutta verotuksen kannustavuudella sekä rahoituksen saatavuudella ja ehdoilla on myös oleellinen vaikutus niihin. Nykytilanteessa investointeja rajoittaa vielä yritysten hyvin yleiset maksuvaikeudet.


Maksuongelmat hyvin yleisiä, työsuhteen päättämisen ongelmat estävät rekrytoinnin

Uuden talouskriisin uhka heijastuu myös siten, että maksuvaikeuksien määrä on pysynyt suurena. Kevään barometrin tapaan maksuvaikeuksia kokeneiden pk-yritysten osuus on pysynyt 15 prosentissa. Määrä on korkea verrattuna normaalitilanteeseen, jossa maksuvaikeuksia on vain muutamalla prosentilla yrityksistä.

- Hälyttävin tilanne on 20-49 hengen teollisuusyrityksissä, joista joka neljännellä on ollut maksuvaikeuksia. Tämä kertoo siitä, että teollisuuden alihankkijoiden asema on entistä tukalampi, ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä toteaa.

Samaan aikaan kun pk-yritysten taloudelliset mahdollisuudet palkata uutta työvoimaa heikkenevät, muodostavat työsuhteen päättämiseen liittyvät ongelmat lähes puolelle yrityksistä esteen palkata uutta henkilöstöä tarpeesta huolimatta.

Pk-yrityksistä 26 prosenttia ilmoitti, että ongelmat rajoittavat erittäin paljon työsuhteeseen palkkaamista ja 18 prosenttia vastaajista ilmoitti niiden rajoittavan rekrytointeja melko paljon.

Barometrin mukaan 18 prosenttia pk-yrityksistä on kohdannut vaikeuksia päättää työsuhde niissä tapauksissa, kun työntekijän osaaminen ja soveltuvuus eivät ole vastanneet odotuksia. Työllisyyden kehityksen näkökulmasta tällaiset ongelmat ovat haitallisia.

Pk-yritysbarometrin aineisto
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/suomenyrittajat/tutkimustoiminta/pk-yritysbarometri-2-2011/

Lisätietoja:
Suomen Yrittäjät, varatoimitusjohtaja Timo Lindholm, p. 09 2292 2856, 050 303 9398
ja ekonomisti Petri Malinen, p. 09 2292 2845, 050 434 5952


FINNVERA

Pienyritykset yhä varovaisempia lainanotossa - rahoitus ongelma omistajanvaihdoksissa

Heikentynyt taloustilanne on saanut pk-yritykset varovaisiksi lainanotossaan. Syksyn Pk-yritysbarometrin mukaan 45 prosentilla yrityksistä on nyt lainaa tai muuta ulkoista rahoitusta, kun osuus on vuosikaudet liikkunut 50 prosentin tasolla. Alle viiden hengen pienyrityksistä enää noin joka kolmannella on lainaa. Talouden ongelmat näkyvät myös siinä, että käyttöpääoman merkitys on korostunut entisestään ja maksuvaikeudet ovat huolestuttavan yleisiä.

Elo-syyskuun vaihteessa tehdystä barometrin pikapäivityksestä käy ilmi, että samalla kun suhdannenäkymät ovat heikentyneet dramaattisesti, yritysten käyttöpääoman tarve on lisääntynyt. Jo joka kolmas lainarahoitusta harkitseva yritys nimeää sen tärkeimmäksi rahoituksen käyttökohteeksi investointinäkymien heikennyttyä. Rahoitustarpeissaan 75 prosenttia yrityksistä suuntaa lainaneuvotteluun pankin kanssa ja yhä useampi - vajaat 40 prosenttia pikapäivityksen vastaajista - aikoo ottaa yhteyttä Finnveraan.

- Yritysten käyttöpääoman tarve näkyy Finnveran rahoituksen kysynnässä jo nyt selvästi. Esimerkiksi myöntämämme suhdannerahoituksen määrä on lähes kolminkertaistunut viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna, sanoo Finnveran varatoimitusjohtaja Veijo Ojala .

Suhdannerahoitus otettiin käyttöön vuoden 2009 maaliskuussa kansainvälisen talouskriisin ollessa syvimmillään. Sitä on hyödyntänyt jo noin 1 100 yritystä. Finnveran suhdannelainoilla ja -takauksilla yritykset voivat kattaa sekä käyttöpääoma- että investointitarpeitaan.

Noin seitsemän prosenttia pk-barometrin vastaajista kokee, että rahoitus on este yrityksen kehittämiselle. Useimmiten ongelmat liittyvät joko rahoituksen saatavuuteen tai vakuuksien puutteeseen, ei niinkään rahoituksen hintaan.

Maksuvaikeuksia noin 15 prosentilla pk-yrityksistä

Yli kolmasosa pk-yrityksistä suunnittelee sukupolven- tai omistajanvaihdosta. Sopivan jatkajan löytäminen tuottaa päänvaivaa, samoin rahoituskuvio: lähes joka viides vaihdosta suunnitteleva yritys nimesi rahoituksen suurimmaksi haasteekseen.

- Finnvera rahoittaa vuosittain noin tuhat yrityksen omistajanvaihdosta. Joukkoon mahtuu monenkokoisia ja -tyyppisiä yrityskauppoja, joskin suurin osa kaupoista liittyy alle viiden hengen pienyrityksiin. Toimimme yhteistyössä muiden rahoittajien kanssa, ja mukanaolomme varmistaa usein hankkeen koko rahoituksen järjestymisen, Ojala painottaa.

Barometrin pk-yrityksistä 15 prosenttia raportoi maksuvaikeuksista viimeisten kolmen kuukauden aikana. Osuus on sama kuin kevään barometrissa, eli edelleen selvästi normaalitasoa korkeampi.

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät Pk-yritysbarometrin yhteistyössä kaksi kertaa vuodessa. Barometrin tavoitteena on selvittää pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Syksyn 2011 barometri perustuu 3 900 pk-yrityksen vastauksiin. Elo-syyskuun vaihteessa tehtyyn barometrin pikapäivitykseen vastasi runsaat 1 700 yritystä.

 
Lisätietoja:
varatoimitusjohtaja Veijo Ojala, puh. 020 460 7405
tiedottaja Taru Keltanen, puh. 020 460 7329

YRITTÄJYYS KANTAA SUOMEA

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote

“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote

Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.

Suomen Yrittäjät: Kunnanvaltuutetuista jopa 23 prosenttia on yrittäjiä17.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote

Yrittäjiä pääsi runsaasti valtuustoon sekä kunta- että aluevaaleissa: kuntien valtuutetuista 23 prosenttia on yrittäjiä ja aluevaltuutetuista 16 prosenttia. Kunnissa eniten yrittäjävaltuutettuja on keskustalla. Aluevaltuustoissa keskusta ja kokoomus jakavat kärkipaikan yrittäjävaltuutettujen määrässä. “Olemme todella iloisia siitä, että äänestäjät ovat luottaneet laajalti yrittäjäehdokkaisiin. Äänestäjät tietävät, että yrittäjät osaavat rakentaa elinvoimaa paikallisesti ja alueellisesti”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

Yrittäjät: YEL-nostojen rajoituksille tarvitaan riihestä jatkoa16.4.2025 08:37:08 EEST | Tiedote

Yrittäjät esittää puoliväliriiheen, että kaikille eläkeyhtiöiden tekemille YEL-työtulon korotuksille asetetaan yläraja siihen saakka, että selvittelyssä oleva YEL-uudistus saadaan maaliin. ”Vuonna 2026 tehtävissä tarkastuksissa on uhkana, että uusien yrittäjien työtuloja nostetaan holtittomasti, mikä voisi kaataa yrityksiä”, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä sanoo. Vain kuusi prosenttia yrittäjistä kertoo luottavansa nykyiseen yrittäjien eläkejärjestelmään, osoittaa Yrittäjägallup.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye