Lapsen kasteluongelmiin saa apua pissakoulusta
Keskeistä kastelevan lapsen hoidossa on kastelua vähentävien ja virtsarakon hallintaa lisäävien tapa-asioiden ohjaus ja uusien toimintamallien vakiinnuttaminen lapsen arkeen. Säännölliset pissa-ajat, turhan pidättelyn välttäminen, riittävä juominen ja ummetuksen välttäminen ovat hoidon kulmakivet. Jos kotikonstit eivät riitä ja lapsen kastelu huolestuttaa, asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Sieltä saa lisäohjeita ja tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoitoon uroterapeutin tai lastenlääkärin vastaanotolle.
Pissakoulu on lapsilähtöinen ja vaikuttava hoitotyön interventio
Uroterapeutti Anneli Saarikoski Helsingin Lastenklinikalta on tutkinut pro gradussaan pissakoulun vaikutusta lasten kasteluongelmien hoitoon sekä kuvannut lasten kokemuksia pissakoulusta. Tutkimukseen osallistui 58 lasta ja he olivat iältään keskimäärin 8,3 vuotiaita. Lapsista tyttöjä oli 34 ja poikia 24. Tutkimus osoitti, että pissakouluun osallistuneiden lasten kuivat päivät sekä kuivat yöt lisääntyivät tilastollisesti merkitsevästi. Päiväkastelun osalta 60 %:lla ja yökastelun osalta 50 %:lla lapsista kastelu väheni ≥50 %. Kuivaksi tuli 22 % lapsista.
Tutkimuksessa haastatellut lapset kokivat kastelun monella tapaa arkea haittaavaksi noloksi pulmaksi. Pissakoulu auttoi heitä tulemaan pissarakon pomoksi, jolloin pulmasta tuli hallittava tai siitä pääsi kokonaan eroon. Erityisen tärkeää lapsille oli tavata toisia kastelevia lapsia ja jakaa kokemuksia heidän kanssaan sekä oppia tekemällä lapsilähtöisin menetelmin.
-Pissakoulu on lapsilähtöinen ja vaikuttava hoitotyön interventio, joka auttaa arjen muutoksilla lapsia saavuttamaan paremman virtsarakon hallinnan ja vähentämään kastelua sekä tarjoaa vertaistukea, sanoo Anneli Saarikoski.
Vertaistuki tärkeää lapsille
Pissa- ja kakkakoulu on päivän mittainen ryhmäohjaustilanne lapsille, joilla on rakon ja/tai suolen toiminnallisia häiriöitä ja niiden pohjalta kastelua, liian tiheään vessassa käyntejä, ummetusta ja tuhrimista.
Ryhmässä on kerrallaan 4-6 samanikäistä lasta, joilla on samankaltaisia vessapulmia. Koulussa opiskellaan rakon- ja suolentoimintaa videoiden, kirjojen, keskustelujen ja askartelun avulla jokaiselle ryhmälle ikätasoon sopivasti. Päivän aikana harjoitellaan myös rauhallista ja keskittynyttä vessassa toimimista sekä mietitään yhdessä lapsen arkea helpottavia muistamisen apukeinoja. Sama ryhmä kokoontuu kaksi kertaa parin kuukauden välein. Ryhmäohjauksen yksi tärkeä anti on vertaistuki.
Toiminnallinen kastelu
• Toiminnallinen kastelu tarkoittaa yli 5-vuotiaan lapsen tahatonta virtsankarkailua ilman
elimellistä, rakenteellista tai neurologista syytä.
• Kastelun syy ei ole psyykkinen, mutta käytöshäiriöt altistavat kastelulle.
• Yli 5-vuotiaista lapsista 10–25 % kastelee viikoittain.
• Ensisijainen hoito perustuu yksilölliseen potilasohjaukseen.
• Kastelu on tapaongelma, joka ei ole lääketieteellinen eikä lääkkeillä hoidettava.
International Children’s Continence Societyn (ICCS) suositusten mukaan arjen tapa-asioiden ohjaukseen perustuvan uroterapian tulisi olla kastelevan lapsen ensisijainen hoitomuoto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
erikoissairaanhoitaja, uroterapeutti, TtM Anneli Saarikoski, puh. 050 428 6897 anneli.sarikoski@hus.fi
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS försöker uppnå förbättrad produktivitet7.4.2025 12:22:02 EEST | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse behandlade verksamheten och ekonomin för januari–februari och beslutade om åtgärder inriktade på en förbättring av produktiviteten.
HUS tavoittelee tuottavuuden parannusta7.4.2025 12:22:02 EEST | Tiedote
HUSin yhtymähallitus käsitteli tammi–helmikuun toimintaa ja taloutta sekä päätti tuottavuuden parantamiseen tähtäävistä toimenpiteistä.
Förhandsmeddelande: HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 7 april3.4.2025 15:19:49 EEST | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder för att behandla bland annat verksamheten och ekonomin under januari–februari samt en förbättring av produktiviteten.
Ennakkotiedote: HUSin yhtymähallitus kokoontuu 7.4.3.4.2025 15:19:49 EEST | Tiedote
HUSin yhtymähallitus kokoontuu käsittelemään mm. tammi-helmikuun toimintaa ja taloutta sekä tuottavuuden parantamista.
Rekordår för medicinskt assisterade befruktningar på HUS26.3.2025 09:06:49 EET | Pressmeddelande
Antalet remisser, mottagningsbesök och medicinskt assisterade befruktningar ökade tydligt från i fjol. Antalet behandlingar med donerade spermier ökade med över 42 procent. Det råder brist på äggcellsdonatorer.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme