Novo Nordisk Farma Oy

Tyypin 2 diabetes muuttuu edetessään tyypin 1 diabetekseksi

Jaa
Niin sanottu aikuisiän diabetes alkaa edetessään usein muistuttaa lapsuusiässä alkavaa diabetesta. Etenevää sairautta ei aina voi pysäyttää edes täydellisellä elämäntapamuutoksella.

Aikuisiän diabeteksena tunnettua tyypin 2 diabetesta sairastaa jo puoli miljoonaa suomalaista. Heistä noin 150 000 ei tiedä sairaudestaan. Huonosti tiedetään myös se, että tyypin 2 diabetes on etenevä sairaus. Jos sairauden etenemistä ei saada pysäytettyä, se alkaa vähitellen muistuttaa yleensä lapsuusiässä puhkeavaa tyypin 1 diabetesta.

Konkreettisesti kysymys on siitä, että tyypin 1 diabeetikoilla haima ei eritä lainkaan insuliinia, kun taas tyypin 2 diabeetikoilla insuliinin tuotanto ja kehon kyky käyttää insuliinia verensokerin säätelyyn ovat heikentyneet.

– Kun insuliinin eritys heikkenee, tarvitaan hoitoa, joka korjaa insuliinin puutetta. Vähitellen rajanveto tyypin 1 ja tyypin 2 välillä alkaa hämärtyä, kertoo diabeteslääkäri Tero Saukkonen Novo Nordiskilta.

Tyypin 2 diabetesta sairastava voi havaita sairautensa etenemisen ensin verensokerin kotimittauksissa, kun verensokeria on vaikea saada pysymään toivotulla tasolla ja se heittelee pitkin päivää.

 ­– Sokerien jääminen pysyvästi koholle vaikuttaa jaksamiseen ja oloon. Kohonnut verensokeri aiheuttaa väsymystä ja tulehdusherkkyyttä, josta seuraa esimerkiksi toistuvia virtsatieinfektioita. Myös haavat paranevat huonosti. Hoitotasapainon heikentyessä tyypin 2 diabetesta sairastavalla saattaa alkaa ilmetä myös ihan klassisia tyypin 1 diabeteksen oireita, kuten jatkuvaa janoa, sanoo Saukkonen.

Sairauden eteneminen on hyvin yksilöllistä, eikä etenemistä valitettavasti pysäytetä pelkillä elämäntapamuutoksilla ja tahdonvoimalla. Keskimäärin 10 vuoden kuluttua sairastumisesta puolet tyypin 2 diabetesta sairastavista tarvitsee insuliinihoitoa.

Käytännössä perusinsuliinihoito aloitetaan, kun diabetes ei pysy kurissa tablettihoidolla. Toinen pistoshoitovaihtoehto ovat GLP-1-suolistohormonit, jotka tehostavat kehon omaa insuliinintuotantoa.

Oikeanlaisella hoidolla on suuri merkitys taudin kulkuun. Toisilla GLP-1-suolistohormonit ja pitkävaikutteinen insuliini riittävät pitkään. Kun ne eivät enää riitä, tarvitaan samanlaista monipistoshoitoa, jota käytetään tyypin 1 diabeteksen hoidossa. Tällöin pitkävaikutteista insuliinia pistetään 1-2 kertaa päivässä ja lisäksi nopeavaikutteista insuliinia aterioilla.

– Näin sairauden määrittelyssä tulee arvioida sen vaikeusastetta, eikä niinkään sitä alkuperäistä diagnoosia, sanoo Saukkonen.

Polittiinen kehitys on kuitenkin kulkemassa päinvastaiseen suuntaan. Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman selvitysmies Heikki Ruskoahon esityksen mukaan muut diabeteslääkkeet kuin insuliinit ovat menettämässä vuoden 2017 alussa 100 prosentin sairausvakuutuskorvattavuuden. Muutos koskee mm. vaikean tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettäviä GLP-1-suolistohormoneja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Linnoitustie 6
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on yli 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Tämän työn kautta yrityksellä on kokemusta ja osaamista, jota se hyödyntää myös muiden vakavien pitkäaikaissairauksien, kuten hemofilian, kasvuhäiriöiden ja lihavuuden voittamiseksi. Novo Nordiskilla on yli 41 000 työntekijää 75 eri maassa, ja sen tuotteita markkinoidaan yli 180 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tanskassa.

Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye