Suomi on ankara verottaja - todellinen marginaalivero nousee enimmillään yli 65 prosenttiin
Verotuksen kannustinvaikutusten keskeinen mittari, marginaalivero, nousee korkeaksi jo matalissa tuloluokissa. Ylimmässä veroluokassa työntekijän marginaalivero nousee yli 65 prosentin, kun otetaan huomioon työnantajamaksut. Ekonomisti Roger Wessmanin mukaan ylimmillään marginaalivero on jo niin korkea, että sen kiristäminen tuskin lisäisi verotuloja. Marginaaliverolla tarkoitetaan lisätuloihin kohdistuvaa veroa.
“Suomen pitkän aikavälin talouskasvun kannalta rankan verotuksen vaikutukset kannustimiin antavat syytä huoleen. Palkkatulojen kireä verotus alentaa osaajien kynnystä muuttaa ulkomaille kevyemmän verotuksen maihin. Lisätuloihin kohdistuva rankka verotus ei kannusta työntekoon, opiskeluun tai uralla etenemiseen”, toteaa Wessman.
Wessmanin mukaan missään tapauksessa ei ole järkevää kiristää verotusta ääripisteeseen, jossa verotuloja maksimoidaan lyhyellä tähtäimellä. Verotuksen kiristyessä valtion saama hyöty pienenee, ja samalla raskaan verotuksen kielteinen vaikutus talouteen kasvaa.
Eri kehitys kuin Ruotsissa
Palkkatuloista menee Suomessa yhä suurempi osuus veroihin, kun taas esimerkiksi Ruotsissa verotus on suurin piirtein vastaavalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä.
Ansiotulojen verotusta kevennettiin Suomessa johdonmukaisesti 1990-luvun lopulta alkaen. Tämä kehitys loppui finanssikriisiin, ja viimeisen viiden vuoden aikana verotusta on jatkuvasti kiristetty. Valtio ja kunnat ovat paikanneet heikon talouskehityksen aiheuttamia vajeita nostamalla veroja. Hallituksen päättämät veronkevennykset eivät tuo suurta muutosta tähän asiaan.
Veronkiristykset ovat pääsääntöisesti kohdistuneet hyvätuloisiin, mikä on jyrkentänyt verotuksen progressiota. Varsinkin hyvätuloisten verotus on Suomessa kireämpää kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Palkkaverotuksen vertailu eri maiden välillä on haastavaa. Johtopäätös on kuitenkin selkeä: verotaakka nousee Suomessa harvinaisen ripeästi, kun tulot kasvavat.
Verotutkimus aliarvioi verojen vaikutusta
Wessmanin mukaan myös Suomessa tehdään hyvää verotutkimusta. Hän muistuttaa kuitenkin, että parhaidenkin tutkimusten arviot verotuksen vaikutuksista ovat varsin epävarmoja.
”On monta syytä epäillä, että tutkimukset, jotka keskittyvät parhaassa työiässä olevien henkilöiden pienten veromuutosten lyhyen tähtäyksen vaikutuksiin, aliarvioivat verojen merkitystä. Näissä tutkimuksissa ei tarkastella lainkaan verotuksen pitkäaikaisia vaikutuksia koulutukseen ja uravalintoihin”, Wessman arvioi.
Wessman toivookin, että jatkossa kiinnitettäisiin enemmän huomiota siihen, miten verotus vaikuttaa muuttoliikkeeseen. Hän viittaa siihen, että vuonna 2015 muuttoliike Suomesta ulkomaille oli ennätyksellisen voimakasta, muuttaneiden määrä kohosi yli 15 000:een. Luku vastaa yli neljäsosaa viime vuonna Suomessa syntyneiden määrästä. Muuttoliikkeellä voi pidemmällä aikavälillä olla merkittävä taloudellinen vaikutus, sillä erityisosaajat ovat todennäköisesti vahvasti yliedustettuina muuttajien joukossa.
”Jos Suomi verotussyistä ei ole houkutteleva vaihtoehto osaavimmille ja luovimmille työntekijöille, maamme talousnäkymät synkkenevät entisestään vuosien mittaan”, Wessman toteaa.
Lue Roger Wessmanin raportti Kireä verotus kuristaa taloutta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ann-Mari Kemell
verojohtaja
Keskuskauppakamari
p. 050 308 3188
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari: Puoliväliriihestä tärkeitä linjauksia rahoitusmarkkinoiden kehittämiseksi25.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Hallituksen puoliväliriihessä tehdyt linjaukset tukevat yritysten kasvun ja investointien rahoitusta sekä tukevat suomalaisten rahoitusmarkkinoiden kehitystä ja kansainvälistä kilpailukykyä. Keskuskauppakamari pitää tärkeänä, että tehdyt linjaukset toteutetaan ripeästi.
Keskuskauppakamari: Puhtaiden investointien verohyvityksen jatko tervetullut kasvun ja ilmaston kannalta24.4.2025 13:40:37 EEST | Tiedote
Hallitus linjasi puoliväliriihessä valmiudesta jatkaa puhtaan siirtymän investointien verohyvitystä, jos EU:n valtiontukipoikkeukset jatkuvat. Nyt verohyvitys on päättymässä vuoden 2025 lopussa. Keskuskauppakamarin mielestä verohyvityksen jatko on tarpeen investointien kotiuttamiseksi ja Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Keskuskauppakamari: Kaivattuja askelia osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen – sävy kuitenkin ristiriitainen24.4.2025 09:33:38 EEST | Tiedote
Hallitus teki puoliväliriihessään useita myönteisiä päätöksiä osaamisen ja koulutuksen kehittämiseksi. Avoimen korkeakoulutuksen laajentaminen tutkintotavoitteiseen jatkuvaan oppimiseen ja maksuttomat opinnot avoimessa korkeakoulussa toisen asteen jälkeen ovat tärkeitä keinoja vastata koulutuskysyntään. Samalla kokonaisuutta hämmentävät korkeakoulutukseen kohdistuvat leikkaukset sekä epäselvä rahoitus uusille aloituspaikoille.
Pääekonomisti: Työttömyyden hyytävä nousu jatkuu – luvut ovat murheellisia, mutta työllisyyskehitys luo toivoa24.4.2025 09:08:58 EEST | Tiedote
Maaliskuun työllisyystilastojen kokonaisuus on jossain määrin ristiriitainen. Myönteistä oli työvoiman kasvu, joka tuki työllisyyttä. Samalla työttömyyden huolestuttava nousu kuitenkin jatkui: työttömyysluvut ovat murheellisia.
Keskuskauppakamari: Veronkevennykset kääntävät Suomen suunnan kasvuun23.4.2025 22:44:42 EEST | Tiedote
Yhteisöveron laskeminen 18 prosenttiin sekä työn verotuksen keventäminen ovat hallitukselta erinomainen, kasvua ja Suomen kilpailukykyä tukeva päätös. Päätökset muuttavat verotuksen rakennetta oikeaan, paremmin kasvua synnyttävään suuntaan. Ylimpien tuloluokkien marginaaliverojen reipas pudotus on kauan odotettu toimenpide työn tuottavuuden ja osaamisen kehittämisen kannustamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme