Helsingin yliopiston tiedonjulkistamisen palkinnon saa luonnon monimuotoisuudesta ja maapallon kestävyydestä puhuva kaupunkiekologi Jari Niemelä
J. V. Snellman-palkinto (6 000 euroa) myönnetään ansiokkaasta toiminnasta tieteellisen tiedon välittäjänä. Perusteluissa todetaan näin:
Professori Jari Niemelä on tunnettu tieteen popularisoija, opettaja ja tutkija, joka tekee tutkimustyönsä näkyväksi tarjoten osaamisensa tiedeyhteisön ja yhteiskunnallisen päätöksentekijöiden käyttöön. Hänen tutkimuksensa keskittyy erityisesti kaupunkiluonnon monimuotoisuuteen. Hän lähestyy ihmistä ja luontoa monitieteisesti yhdistämällä ekologiaa ja yhteiskuntatieteitä. Hän on vuonna 2011 ilmestyneiden teosten Urban ecology: patterns, processes and applications ( Oxford University Press) ja Ihminen ja ympäristö ( Gaudeamus) päätoimittaja.
YK:n luonnon monimuotoisuuden teemavuosi 2010 päättyi huonoihin uutisiin suomalaisen lajiston tilasta, ja on arvioitu, että luontotyypeistämme noin puolet on uhanalaisia. Maapallon mittakaavassa ekosysteemien toimintakyky uhkaa rapautua. Niemelä katsoo, että paraskaan tutkimustieto ei pysäytä esimerkiksi monimuotoisuuskatoa. Jotta tutkimustulokset välittyvät yhteiskuntaan, tutkijoiden ja tiedon hyödyntäjien välistä vuorovaikutusta on voimistettava. Tähän tähtää uusi kansainvälinen paneeli biodiversiteetin turvaamiseksi.
Niemelä on aktiivisesti mukana yliopiston osuudessa World Design Capital Helsinki 2012-vuonna. Ajattelu muotoilee yhteiskuntaa-teeman alla hän pitää esillä kestäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen aiheuttamiin ympäristöongelmiin. WWF Suomen hallituksen puheenjohtajana Niemelä toimii linkkinä yliopistomaailman ja ympäristöjärjestön välillä, ja viime aikoina hän ollut asiantuntijana useissa kaupunkisuunnitteluun liittyvissä hankkeissa, joissa hän on tuonut tutkimustietoa suunnittelijoiden ja päätöksentekijöiden hyödynnettäväksi
Jari Niemelän yhteystiedot: jari.niemela@helsinki.fi, (09) 191 57849
Eino Kaila-palkinto (5 000 euroa) myönnetään ansiokkaasta toiminnasta yliopisto-opettajana. Palkintoperusteluissa sanotaan:
Dosentti, yliopistonlehtori Mirja Ruohoniemen opettajan ja tutkijan ura alkoi vuonna 1984 silloisessa Eläinlääketieteellisessä korkeakoulussa. Hän on pidetty ja arvostettu opettaja, empaattinen opiskelijoiden ohjaaja ja aikaansaava opetuksen kehittäjä. Hän on keskeinen toimija eläinlääketieteen opetuksen, opintojen ja tutkinnon kehittämisessä. Hänen otteensa kehittämistyöhön on dynaaminen ja erittäin päämäärätietoinen, mutta samalla realistinen.
Yhteistoiminnallisuuden lisäksi Ruohoniemen työskentelyä ohjaa vahvasti tutkimusperustaisuus. Hän itse, ja hänen johdollaan, tiedekunnan opetuksen ja oppimisen kehittämistä on jatkuvasti pyritty myös tutkimaan. Tutkimuksista on julkaistu lukuisia artikkeleita sekä eläinlääketieteen omissa että kasvatustieteen arvostetuissa julkaisuissa. Mirja Ruohoniemi on oivallinen esimerkki siitä, kuinka oman tieteenalan vahva ja kiistaton osaaminen yhdistettynä kiinnostukseen opetuksen ja oppimisen haasteista luovat uutta, tieteenalakohtaista pedagogista tutkimusta ja tietopohjaa yhteisille kehittämistoimille. Hänen asiantuntemuksensa ja innostuksensa eivät ole jääneet vain oman tiedekunnan piiriin, vaan hän on ollut esimerkillinen toimija yli tiedekunta-ja tieteenalarajojen.
Mirja Ruohoniemen yhteystiedot: mirja.ruohoniemi@helsinki.fi, 050 415 5343
Palkinnot vuoden 2011 aikana hyväksytyistä erityisen ansiokkaista väitöskirjoista (á 4 200 euroa):
LT Petteri Hovi, lääketieteellinen tiedekunta, Preterm Birth and Risk Factors for Chronic Disease, Helsinki Study of Very Low Birth Weight Adults
FT Heidi Nousiainen, bio-ja ympäristötieteellinen tiedekunta, Molecular Background of Three Lethal Fetal Syndromes
PsT Teppo Särkämö, käyttäytymistieteellinen tiedekunta, Music in the Recovering Brain
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu
lehdistöpäällikkö
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Asteroidin törmäysuhka-arviot Maahan ja Kuuhun tarkentuneet2.4.2025 12:23:06 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä seuraa parhaillaan tarkasti Maan lähiasteroidia 2024 YR4. Viimeisimpien havaintojen perusteella asteroidin törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 pieneni 3 prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Rahapelilainsäädäntö: asiantuntijoita medialle27.3.2025 13:27:49 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on julkaissut tutkimuksen perustuvan politiikkasuosituksen rahapelilainsäädännöstä. Tutkimustieto osoittaa selvästi, että rahapelien markkinointia on säädeltävä huomattavasti uutta lakiehdotusta tiukemmin haittojen ehkäisemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme