
Kiinteä tuki loppui - uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö saa tukea syöttötariffijärjestelmässä
Kiinteä sähkön tuotantotuki tuli voimaan 25.3.2011 osana niin sanottua uusiutuvan energian velvoitepakettia. Tukimuoto lakkautettiin 2012 alusta osana hallitusohjelmassa sovittuja 25 miljoonan euron vähennyksiä uusiutuvan energian tukiin. Tuki oli tuulivoimalla ja metsähakkeella tuotetusta sähköstä 6,9 euroa sekä biokaasulla ja vesivoimalla tuotetusta sähköstä 4,2 euroa megawattitunnilta.
Vuoden 2011 kiinteän tuen maksatushakemukset tuli jättää Energiamarkkinavirastoon huhtikuun loppuun mennessä. Nyt kaikki hakemukset on käsitelty. Yhteensä tukea maksettiin 8,5 miljoonaa euroa, josta lähes 80 prosenttia eli 6,8 miljoonaa euroa maksettiin metsähakevoimalaitoksille. Tuulivoima sai tukea 1,1 miljoonaa, vesivoima 0,4 ja biokaasulla tuotettu sähkö 0,3 miljoonaa euroa.
Tukisumma jäi ennakoitua pienemmäksi, koska osa kiinteän tuen piirissä olleista sähköntuottajista hakeutui maaliskuun loppuun saakka voimassa olleen siirtymäkauden aikana syöttötariffijärjestelmään. Se on ollut vuoden 2012 alusta lähtien ainoa uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön tuotantotukimuoto. Syöttötariffijärjestelmässä voimalaitos voi saada tukea 12 vuoden ajan.
Ensimmäiseltä tariffijaksolta (tammi-maaliskuu) tukea maksettiin 10,4 miljoonaa euroa. Tästä metsähakevoimalaitoksille maksettiin 9,8 ja tuulivoimalaitoksille 0,6 miljoonaa euroa. Syöttötariffijärjestelmään tähän saakka hyväksyttyjen voimalaitosten vuosituotannon perusteella arvioituna tämän vuoden neljältä tariffijaksolta tukea maksettaneen noin 66 miljoonaa euroa, josta 55 miljoonaa euroa metsähakevoimalaitoksille.
Syöttötariffijärjestelmään hyväksytyille tuuli-, biokaasu- ja puupolttoainevoimaloille maksetaan takuuhinnan ja sähkön markkinahinnan erotuksen mukaista tukea. Takuuhinta on 83,5 euroa megawattitunnilta. Tuulivoimarakentamisen nopean liikkeellelähdön takaamiseksi takuuhinta tuulivoimasähkölle on kolmena ensimmäisenä vuotena 105,3 euroa megawattitunnilta. Tammi-maaliskuussa sähkön markkinahinta oli keskimäärin 42,5 euroa megawattitunti, joten biokaasu- ja puupolttoainevoimaloilla tuen määrä oli 41 ja tuulivoimaloilla 63 euroa megawattitunnilta.
Metsähakkeella tuotetun sähkön tuki määräytyy päästöoikeuden hinnan mukaisesti. Päästöoikeuden hinnan ollessa enintään 10 euroa hiilidioksiditonnia kohden, tukea maksetaan enimmäismäärä, 18 euroa megawattitunnilta. Vastaavasti päästöoikeuden hinnan ollessa 23 euroa hiilidioksiditonnia kohden, tukea ei makseta. Tammi-maaliskuussa päästöoikeuden markkinahinta oli keskimäärin 7,7 euroa, joten metsähakkeella tuotetulle sähkölle maksettiin enimmäistukea.
Lisätietoja: Ryhmäpäällikkö Pekka Ripatti, puhelin 029 505 0075, sähköposti: pekka.ripatti@emvi.fi
Tietoja julkaisijasta
Energiavirasto toimeenpanee suomalaista ja eurooppalaista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Tehtävämme toteutamme valvomalla ja edistämällä energiamarkkinoiden toimintaa ja ilmastotavoitteiden toteutumista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Energiavirasto
Energiavirasto rahoittaa alueellista energianeuvontaa maakunnissa neljän vuoden ajan3.4.2019 14:41:22 EEST | Tiedote
Energiavirasto rahoittaa toukokuun alusta alkaen alueellista energianeuvontaa kaikissa Suomen maakunnissa (pl. Ahvenanmaa). Energiavirasto on kilpailuttanut maakunnittain toimijan, joka edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian hyödyntämistä neuvonnan keinoin neljän vuoden kaudella.
Päästöoikeuden hinnannousu ohjaa uusiutuvan energian edistämistä22.1.2019 08:00:00 EET | Tiedote
Sähkön ja päästöoikeuksien hinnannousun taustalla vaikuttaa monien muiden tekijöiden ohella EU:n ja Suomen ilmastopolitiikka. Hinnannousun seurauksena uusiutuvan energian syöttötariffien tukitasot ovat romahtaneet. Syöttötariffijärjestelmään ei enää hyväksytä uusia voimaloita ja jatkossa tukien tulee perustua kilpailuun. Energiavirasto käsittelee parhaillaan uusiutuvan energian tarjouskilpailun tarjouksia.
Kuluttajan sähkölasku kasvoi reilut 10 prosenttia vuonna 201815.1.2019 09:15:00 EET | Tiedote
Sähköenergian hinnat nousivat jyrkästi viime vuonna. Kotitaloudet maksavat sähköstään nyt noin 85 euroa vuoden takaista enemmän, sähkölämmittäjän lasku on noussut vuodessa noin 260 euroa.
Energiavirasto hakee energianeuvojia maakuntiin11.1.2019 14:47:19 EET | Tiedote
Mediatiedote 11.1.2019. Energiavirasto hakee alueellisen energianeuvonnan toteuttajia maakuntiin. Alueellisen energianeuvonnan tavoitteena on antaa puolueetonta tietoa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämiseen. Energianeuvonnalla pyritään sekä laajentamaan tietoutta energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen keinoista että tuomaan energianeuvontaa helposti kohderyhmien - kuluttajien, kuntien ja pk-yrityksien - saataville kussakin maakunnassa.
Mediakutsu 15.1.2019: Sähkömarkkinat nyt8.1.2019 09:58:07 EET | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan sähkömarkkinoiden tilanteesta Energiaviraston mediainfoon!