Uudet hoitokeinot parantavat lapsen syövän hoitotuloksia
Helmikuun 15. päivänä vietetään kansainvälistä lasten syövän päivää, jonka tarkoituksena on levittää tietoutta lasten syöpäsairauksista sekä nostaa esille vakavan sairauden vaikutuksia koko perheeseen ja lähipiiriin. Lasten syövät ovat harvinaisia. Vuosittain Suomessa noin 150 lasta sairastuu syöpään. Kolmasosa heistä hoidetaan Hyksissä.
Uusia hoitokeinoja käyttöön
–Tehtävänämme yliopistollisena keskussairaalana on jatkuvasti etsiä uusia ja parempia hoitokeinoja sairastuneille lapsille. Viimeisen 3-4 vuoden aikana olemme liittyneet mukaan moniin tutkimus- ja hoito-ohjelmiin saavuttaaksemme entistä paremmat hoitotulokset, sanoo osastonylilääkäri Kim Vettenranta Lasten syöpäosasto K10:lta.
–On ensiarvoisen tärkeää varmistaa suomalaisten lapsipotilaiden pääsy mukaan tieteen eturintamassa kulkeviin, kansainvälisiin tutkimus- ja hoito-ohjelmiin. Näitä ovat muun muassa korkean riskin neuroblastooma, aivokasvaimet sekä lapsuusiän lymfoomat, Vettenranta jatkaa.
Ohjelmissa on nykyisin mukana jo noin 60 % potilaista. Helsingin lasten syöpäosastolle 2016 tulleista 50 uudesta syöpäpotilaasta 27:ää hoidettiin jossakin tutkimusohjelmista. Vuonna 2017 lasten syöpäosaston tavoitteena on päästä mukaan neljään uuteen tutkimukseen.
Lasten syöpätutkimus keskittyy tällä hetkellä hoidon pitkäaikaisvaikutusten vähentämiseen parhaimman ennusteen omaavilla lapsilla sekä uusien hoitomuotojen (mm. immunologiset soluhoidot) käyttöönottoon niillä lapsilla, joilla ennuste paranemisen suhteen on nykyisellään huonompi.
Lastenklinikan hoitotulokset ovat kansainvälistä huippuluokkaa
Helsingin Lastenklinikan lasten syövän hoitotulokset kuuluvat maailman parhaan 10 %:n joukkoon. Suurin syy hoitotulosten korkeaan tasoon on vuosikymmeniä jatkunut tiivis pohjoismainen ja kansainvälinen tutkimus- ja hoito-ohjelmayhteistyö. Syövän lääkehoidon, tukihoitojen ja säde- ja leikkaushoidon kehittyminen ovat myös vaikuttaneet merkittävästi hoitotuloksiin 1980-luvulta alkaen.
Lastenklinikan tulokset ovat lapsuusiän akuutin lymfaattiseen leukemian (ALL) osalta maailman parhaimmistoa ja akuutin myelooisen leukemian (AML) osalta erinomaista kansainvälistä tasoa. Tulokset ovat jopa paremmat kuin muissa pohjoismaisissa keskuksissa. Myös aggressiivisen neuroblastooman hoitotulokset ovat parantuneet viime vuosina nopeasti ylittäen nykyisellään jo 80 %:n tason.
Lasten syöpäosastolla tehdään noin 25 kantasolusiirtoa vuosittain, mikä on Pohjoismaiden suurimpia määriä. Allogeenisia kantasolusiirtoja käytetään pahanlaatuisia veritauteja sekä vaikeita synnynnäisiä veren muodostuksen sekä immuunijärjestelmän tauteja sairastavien potilaiden hoidossa. Autologista kantasolusiirtohoitoa käytetään vaikeimpia, pahanlaatuisia kiinteitä kasvaimia sairastavien potilaiden hoitoon. Kantasolusiirroista istukkaveren kantasoluilla on yli 20 vuoden kokemus ja niitä on tehty 44.
Lasten syöpäosasto K10 on Suomen suurin alan keskus. Se vastaa vuosittain noin kolmanneksesta Suomen lapsuusiän syöpä- ja veritautien hoidosta. Vuonna 2016 hoitoon tuli 50 uutta potilasta, joista 22 sairasti leukemiaa. Vuosittain hoitopäiviä vuodeosastoilla on noin 5000, päiväsairaalakäyntejä 1200, anestesiaa vaativia toimenpiteitä tehdään 1300, poliklinikalla käy noin 4000 potilasta ja kotikäyntejä tehdään noin 1000.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
osastonylilääkäri Kim Vettenranta, 050 513 0984, HYKS Lasten ja nuorten sairaudet, Lasten syöpäosasto K10
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Tammisairaala avaa ovensa potilaille toukokuussa24.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
HUSin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen 12.5.2025. Tammisairaala parantaa valmiuksia vastata kasvavaan silmäsairauksien hoitotarpeeseen.
Oak Hospital opens in May24.4.2025 15:00:00 EEST | Press release
HUS Oak Hospital focusing on the treatment of eye diseases opens in Meilahti, Helsinki on May 12, 2025. Oak Hospital will improve the capacity to respond to the increasing need for ophthalmological treatment.
Samarbetsförhandlingar påbörjas inom HUS Bastjänster24.4.2025 13:01:45 EEST | Pressmeddelande
Förhandlingarna omfattar 200 personer som arbetar med uppgifter inom lokalvården. Det uppskattade minskningsbehovet är högst 200 personer. Bakgrunden till förhandlingarna är att ansvaret för Helsingfors stads lokalvårdstjänsterna för socialvårdens verksamhetsställen överförs till stadens egen regi.
HUSin Runkopalveluissa aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut24.4.2025 13:01:45 EEST | Tiedote
Neuvotteluiden piirissä on 200 laitoshuollon tehtävissä työskentelevää henkilöä. Arvioitu vähennystarve on enintään 200 henkilöä. Neuvottelujen taustalla on Helsingin kaupungin sosiaalihuollon toimipisteiden laitoshuoltopalveluiden siirtyminen kaupungin omalle vastuulle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme