Matkalippu on pääkaupunkiseudulla suositumpi työsuhde-etu kuin auto
Kasvu jatkui vahvana myös viime vuonna. HSL on aktiivisesti edistänyt työsuhdematkalipun käyttöönottoa vaikuttamalla lainsäädäntöön, tiedottamalla ja markkinoimalla palvelua sekä tarjoamalla uusia helppokäyttöisiä ostotapoja (laskutussopimus, työmatkasetelit).
Työsuhdematkalipun suosion taustalla on vuoden 2010 alusta voimaan tullut muutos, joka muutti lipun verovapaaksi luontaiseduksi 300 euron enimmäismäärään saakka sekä arvon latauksen mahdollisuus työmatkasetelillä. Työntekijä maksaa edusta veroa vain 300 eurolta, vaikka työsuhdematkalipun arvo olisi vuodessa maksimi 3400 euroa. Verovapaan edun määrä henkilöä kohden voi olla siis jopa 3100 euroa. Alle 300 euron etu on puolestaan kokonaan verovapaa. HSL kannattaa liikennepoliittisessa selonteossa asetettua tavoitetta verotuksen edelleen selkiyttämisestä, jolloin työsuhdematkalipusta tulisi entistä helppokäyttöisempi työnantajille.
Työmatkaseteleillä voi maksaa entistä useammassa pisteessä
Työsuhdematkalippu on työnantajan työntekijöilleen hankkima joukkoliikennelippu. Etu voi olla henkilökohtaiselle matkakortille ladattu kausilippu, jonka työnantaja maksaa HSL:lle. Työnantaja saa tällaisessa laskutussopimuksessa bonuksena yhden kuukauden vuodessa ilmaiseksi.
Toinen vaihtoehto työsuhdematkaeduksi on työmatkasetelien käyttöönotto. Tässä tapauksessa työnantaja hankkii 10 euron arvoiset työmatkasetelit HSL:ltä ja vastaa niiden jakelusta työntekijöille. Työntekijä voi käyttää työmatkaseteliä HSL:n matkakortille ladatun kauden tai arvon ostamiseen.
Kokonaisuudessaan HSL myi vuonna 2011 595 000 kpl työmatkaseteliä. Kuntatyönantajat ovat tilausmäärältään merkittävin palvelun käyttäjäryhmä, mutta yksityisten yritysten osuus kokonaismyynnistä kasvaa koko ajan. Viiden vuoden aikana HSL on toimittanut työnantajille noin 2,3 miljoonaa työmatkaseteliä.
HSL:n työmatkaseteleitä vastaanotetaan entistä useammissa myyntipisteissä. Kaikki HSL-alueella toimivat R-kioskit ja Citymarketit, Stockmannit sekä Kannelmäen ja Viikin Prismat hyväksyvät työmatkasetelit maksuvälineiksi HSL:n palvelupisteiden ja VR:n asemien lisäksi.
Lisätietoja: osaston johtaja Pirkko Lento, pirkko.lento@hsl.fi , p. 0503807033
HSL Helsingin seudun liikenne vastaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 350 työntekijää, ja liikevaihto on runsaat 520 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain 320 miljoonaa matkaa, mikä on noin 60 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: http://www.hsl.fi/FI/Sivut/media.aspx.
Tietoja julkaisijasta
Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2023 HSL:n toimintakulut olivat 830 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 876 miljoonaa euroa. HSL:n liikennevälineiden kyytiin noustiin vuoden 2023 aikana 344 miljoonaa kertaa, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista.
Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne
HSL:n tavoitteena on avata HSL-kortin nettilataus 14.5. – samassa yhteydessä muitakin muutoksia lippujen ostamiseen16.4.2025 13:10:00 EEST | Tiedote
HSL-lippukaupan on tarkoitus avautua 14.5., minkä jälkeen HSL-korttia voi jälleen ladata netissä. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan HSL alkaa siirtää palveluitaan uuteen taustajärjestelmään maanantaina 12.5., jolloin myös osa lippuautomaateista suljetaan ja yhteiskäyttöisten eli haltijakohtaisten HSL-korttien käyttö päättyy. Aikataulun toteutuminen edellyttää, että järjestelmien testaukset saadaan tehtyä onnistuneesti. Muutokset eivät koske HSL-sovelluksen käyttäjiä.
HSL:n Kun tulin näkyväksi -podcast avaa uusia reittejä oman jutun löytämiseen11.4.2025 13:51:22 EEST | Tiedote
Millaisen matkan ihminen kulkee tullakseen omaksi itsekseen? Vaatiiko oman identiteetin löytäminen vuosia, kilometrejä ja erilaisia ratikka- ja bussireittejä – vai tuleeko ihminen näkyväksi vain kohtaamisten ja muiden hyväksynnän myötä?
HSL:n hallituksen päätöksiä 8.4.20258.4.2025 14:28:56 EEST | Tiedote
HSL:n hallitus kokoontui 8. huhtikuuta 2025 ja päätti seuraavista asioista.
HSL tavoittelee Helsingin seudulle laadukkaampaa ja yhtenäisempää raideliikennettä8.4.2025 12:43:10 EEST | Tiedote
HSL:n nykyiset raideliikenteen sopimukset umpeutuvat 2030-luvulla. Tulevaisuuden raideliikenne on HSL-alueella järjestettävä EU:n palvelusopimusasetuksen mukaisesti, kuten muukin joukkoliikenne –julkiset hankinnat on lähtökohtaisesti kilpailutettava. Toimiva raideliikenteen markkina koko Suomessa on siksi elinehto myös HSL:n raideliikenteen toimivuudelle. HSL pyrkii nyt varmistamaan, että lähijuna- ja kaupunkiraideliikenne seudun asukkaille voidaan järjestää myös tulevaisuudessa mahdollisimman laadukkaasti ja edullisesti.
VR ja HSL selvittävät keinoja HSL-lähijunien turvallisuuden parantamiseksi8.4.2025 11:20:00 EEST | Tiedote
VR ja HSL ryhtyvät valmistelemaan lähijunaliikenteen palvelumallin mahdollista uudistamista. Tavoitteena on kehittää matkustuskokemusta etenkin turvallisuuden näkökulmasta. Alustavana suunnitelmana on lisätä turvallisuushenkilöstön näkyvyyttä junissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme