Gummerus

Mediatiedote: Ensimmäinen kattava teos Suomen sisällissodan naiskaarteista kertoo miksi naiset tarttuivat aseisiin

Jaa
Tutkija Tuomas Hopun tietokirja Sisällissodan naiskaartit (Gummerus) kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen tiedot naisista, jotka vuonna 1918 palvelivat ase kädessään valkoisten ja punaisten puolilla. Pitkäaikaiseen tutkimukseen perustuva kirja korjaa aiempia vääriä tietoja ja ennakkoluuloja sekä täydentää kuvaamme sisällissodasta.
Sisällissodan naiskaartit (kansi: Tuomo Parikka)
Sisällissodan naiskaartit (kansi: Tuomo Parikka)

Suomen sisällissodassa kaikkiaan 2600 naista tarttui aseisiin. Muutamat heistä taistelivat valkoisten puolella, mutta varsinaiset naiskomppaniat syntyivät punakaartien yhteyteen. Osa naisista ryhtyi sotimaan Venäjällä syntyneiden naissotilaspataljoonien esimerkistä, osa solidaarisuudesta työväenasiaa kohtaan. Naiskaartit olivat osoitus siitä, että naisen yhteiskunnallinen asema oli muuttumassa.

Sisällissodan naiskaartit -kirjassatutkija Tuomas Hoppu käy läpi aseistettujen naisten sisällissodan vahvalla historiantutkijan auktoriteetilla. Kirja on kattavin naiskaarteista tehty teos, joka tarkastelee naisten roolia, naiskaartien osallistumista taisteluihin sekä naisten kohtaloita sodan jälkeen. Teos sisältää myös listauksen kaikista noin kolmestakymmenestä sisällissodan naiskaartista.

”Tämä kirja on syntynyt tarpeesta luoda ajan tasalla oleva, laajaan materiaaliin perustuva esitys sisällissodan aseellisista naiskaarteista. Ainoa keino saada kaikkien naiskaartien historia kirjojen kansien väliin oli tutkia niitä yhteisesti. Samalla avautui uusi ikkuna sisällissodan historiaan sekä laajemmin naisten rooliin sodassa”, sanoo Tuomas Hoppu.

FT Tuomas Hoppu (s. 1967) on väitellyt suomalaisista vapaaehtoisista Venäjän armeijassa 1914–1918. Hän on kirjoittanut aiemmin mm. tutkimuksen Tampereen naiskaartit – Myytit ja todellisuus (2008) ja tietokirjan Vallatkaa Helsinki (2011) sekä ollut toimittamassa teosta Sisällissodan pikkujättiläinen (2009).

Tuomas Hoppu:
Sisällissodan naiskaartit
Suomalaisnaiset aseissa 1918
315 sivua
Ilmestyy viikolla 10

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
tiedottaja Minttu Nikkilä, 040 736 1313, minttu.nikkila@gummerus.fi

Kuvat

Sisällissodan naiskaartit (kansi: Tuomo Parikka)
Sisällissodan naiskaartit (kansi: Tuomo Parikka)
Lataa
Tuomas Hoppu (kuva: Elina Ruuttila)
Tuomas Hoppu (kuva: Elina Ruuttila)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Gummerus on vuonna 1872 perustettu yleiskustantamo. Toteutamme edelleen Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Vuoden 2025 J. A. Hollon palkinto suomentaja Ulla Lempiselle Merlin Sheldraken Näkymätön valtakunta -tietokirjan käännöksestä12.4.2025 19:01:00 EEST | Tiedote

Suomentaja Ulla Lempinen saa J. A. Hollon palkinnon taidokkaasta tietokirjasuomennoksesta. Merlin Sheldraken teos Näkymätön valtakunta – Miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieliämme ja tulevaisuuttamme (Gummerus) on Lempisen taidokas suomennos, josta välittyy alakohtaisen terminologian tarkka käännöstyö ja sienten kiehtovan maailman henkeäsalpaava kuvailu.

ENNAKKOTIEDOTE: Hyvinvointia luonnon rytmisyydestä –Uusimpaan tutkimustietoon pohjaava kirja kertoo, miten luonto auttaa toipumaan ja elämään hyvää elämää10.4.2025 15:01:40 EEST | Tiedote

Maantieteilijä Marko Leppäsen ja biologi, FT Adela Pajusen uutuuskirja Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen (Gummerus) kertoo, miten vuoden- ja vuorokaudenajat vaikuttavat luontoon ja ihmiseen. Tutkimustietoon, kulttuurihistoriaan ja kokemukseen perustuva tarinallinen tietokirja inspiroi ja yllättää esitellessään rytmien vaikutusta. Leppänen ja Pajunen ovat olleet yli kymmenen vuotta mukana luomassa tutkitusti toimivaa ja viralliseen terveydenhuoltoon hyväksyttyä Terveysmetsä-menetelmää. Kirja ilmestyy 10.5.

ENNAKKOTIEDOTE: Mikä on myyttinen sampo? – Historiallista romaanisarjaa 20 vuotta työstänyt kirjailija Mikko Kamula antaa oman tulkintansa vuosisataiseen kysymykseen4.4.2025 08:48:19 EEST | Tiedote

Folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa opiskellut Mikko Kamula on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia. Nyt viidenteen osaan edenneellä Metsän kansa -romaanisarjallaan hän haluaa kertoa meille suomalaisille juuristamme.​ Pohjolan neito (Gummerus) ilmestyy ja on arvosteluvapaa 17.4.

ENNAKKOTIEDOTE: ”Minulla oli kerran seitsemän isää seitsemän vuoden aikana.” – Andrev Waldenin August-palkittu perheromaani ei moralisoi28.3.2025 08:20:00 EET | Tiedote

Ruotsalaisen Andrev Waldenin omakohtainen esikoisromaani Miehenpuolet (Gummerus) on ollut valtaisa menestys kotimaassaan yli 300 000 kappaleen myynnillä. Kirjan käännösoikeudet on ostettu useisiin maihin, ja siitä on tekeillä filmatisointi. Kuvaus rankasta lapsuudesta, rikkinäisestä perheestä, köyhyydestä ja miehenä olemisen vaikeudesta on samaan aikaan hurja, humoristinen, harkittu ja rosoinen. Andrev Walden esiintyy toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla yhdessä Samuli Putron kanssa. Miehenpuolet ilmestyy Jaana Nikulan suomentamana 28.4.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye