
Tšetšenian homovainoja vastustetaan Venäjän suurlähetystöllä pe 2.6.2017
Aika: Perjantaina 2.6.2017 klo 12–12.30
Paikka: Venäjän suurlähetystö, Tehtaankatu 1 B, Helsinki
Yli puoli miljoonaa ihmistä on vedonnut homomiesten vainon lopettamiseksi Tšetšeniassa. Vetoomukset luovutetaan ja vainottujen puolesta tempaistaan Venäjän suurlähetystöillä ympäri maailmaa kesäkuun toinen päivä. Helsingissä mielenosoitus järjestetään Venäjän suurlähetystöllä, Tehtaankatu 1 B, kello 12–12.30.
Amnesty vaatii, että Venäjän viranomaisten on perusteellisesti tutkittava tiedot homoiksi oletettujen miesten sieppauksista ja tapoista ja varmistettava, että mahdollisiin rikoksiin syyllistyneet tuodaan oikeuden eteen.
Seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi vainottujen ihmisten turvallisuus on taattava ja Tšetšenian viranomaisten karkean syrjivät lausunnot on tuomittava ehdottomasti.
”Tšetšenian viranomaisten mukaan homoseksuaalisuutta ei ole olemassa. Tämä pakottaa homot elämään näkymättömissä, ja heidän oikeuksiaan poljetaan häikäilemättä. Haluamme välittää vainotuille viestin, että näemme heidät ja vaadimme heille suojelua”, kertoo Anu Tuukkanen, Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija.
Venäjän ja Tšetšenian viranomaisten on kansainvälisten ihmisoikeussopimusten velvoittamana tutkittava viharikokset ja asetettava niihin syyllistyneet syytteeseen.
”Aika käy homomiehiä ja homoiksi epäiltyjä vastaan. Kansainvälisen yhteisön on avattava ovensa kaikille niille, jotka pakenevat homovainoja Tšetšeniassa”, Anu Tuukkanen sanoo.
Amnestyn tietojen mukaan Venäjällä piileskelee ainakin 40 ihmistä, jotka yrittävät paeta vainoja. Viranomaisten lisäksi myös sukulaiset ja tuttavat saattavat vainota ja uhkailla homomiehiä. Suomesta on huhtikuun loppuun mennessä hakenut turvapaikkaa 96 venäläistä.
”Tässä joukossa voi olla myös seksuaalivähemmistöjen edustajia. On tärkeää, että Suomi varmistaa vainottujen pääsyn maahan. Heille on taattava oikeudenmukainen turvapaikkaprosessi, jotta he saavat kansainvälistä suojelua sitä tarvitessaan”, Anu Tuukkanen muistuttaa.
Novaja Gazeta -lehti raportoi huhtikuussa, että yli sata homomiestä tai homomieheksi epäiltyä on siepattu osana järjestelmällistä puhdistuskampanjaa Tšetšeniassa. Ainakin kolme miestä on tapettu, ja useita on kidutettu tai pahoinpidelty.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu TuukkanenAsiantuntija, ihmisoikeuspuolustajat ja maakohtainen työ
Puh:+358 40 833 0485anu.tuukkanen@amnesty.fiKaisa VäkipartaTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532kaisa.vakiparta@amnesty.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.