Helsingin kaupunginvaltuutettujen asuinpaikat painottuvat kantakaupunkiin
![](/data/images/00521/037e6920-71bb-4ac3-acf7-9c23ac4dc254-w_720.png)
Alueellinen äänestysaktiivisuus vaihteli vaaleissa 81,2 prosentista ja 41,1 prosenttiin
Helsingin äänestysprosentti kevään 2017 kuntavaaleissa oli 61,8 %, kun koko maassa se oli 58,9 %. Äänestysprosentti nousi Helsingissä hieman edellisistä vuoden 2012 kuntavaaleista, joissa se oli 57,4 %. Edellisen kerran yli 60 % äänestysaktiivisuuteen päästiin vuonna 1992.
Eri kaupunginosien välillä oli suuria eroja äänestysaktiivisuudessa. Aktiivisimmalla äänestysalueella Paloheinässä äänestysprosentti oli 81,2 %, kun se hiljaisimmalla äänestysalueella Kontula C:ssä jäi 41,1 prosenttiin. Äänestysaktiivisuuteen vaikutti alueen sosioekonominen status.
Puolueiden kannatus vaihteli alueittain sosioekonomisen rakenteen mukaisesti. Alimman tulotason alueilla äänet jakautuvat kuitenkin selvästi tasaisemmin eri puolueiden välillä kuin korkeimman tulotason alueilla, joilla kokoomuksen suosio on ylivoimainen. Poikkeuksen puolueiden kannatusprofiileihin muodostaa vihreät, joiden kannatus vaihtelee alueittain enemmän alueen koulutustason kuin tulotason mukaan.
Kallion ja muun Itäisen kantakaupungin punavihreä kupla on pysyvää laatua
Helsingin Itäisen ja Pohjoisen kantakaupungin äänestyskäyttäytyminen on poikkeuksellista muuhun kaupunkiin ja Suomeen verrattuna. Vuoden 2017 vaaleissa esimerkiksi Kallion peruspiirissä useampi kuin joka toinen äänestäjä äänesti joko vasemmistoliittoa tai vihreitä. Yli 40 % kannatukseen nämä puolueet ovat yltäneet Kalliossa jokaisessa kuntavaalissa 2000-luvulla, joten punavihreä kupla vaikuttavaakin olevan jo varsin kiinteä pallo.
Osittain äänestyskäyttäytyminen selittyy alueen poikkeuksellisella väestörakenteella: Kalliossa asuvista yli puolet on iältään 20–39-vuotiaita, kun koko kaupungissa ikäryhmään kuuluu yksi kolmasosa. Lisäksi Kalliossa asuvista lähes puolet kuuluu ammattitilastoaineiston mukaan erityisasiantuntijoiden tai asiantuntijoiden ammattiryhmiin. Kallion yli 25-vuotiaista asukkaista lähes puolella oli vuonna 2016 myös korkea-asteen tutkinto. Kaikki nämä määreet korostuvat vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajaprofiileissa.
Jan Vapaavuori löi Raimo Ilaskiven Helsingin henkilökohtaisen ääniosuuden ennätyksen
Vaalit olivat Helsingissä poikkeukselliset, sillä niissä valittiin ensimmäistä kertaa pormestari. Kaikkien kahdeksan eduskuntapuolueen pormestariehdokkaat valittiinkin valtuustoon. Suomen kuntavaalien historian suurimman henkilökohtaisen äänimäärän sai kokoomuksen Jan Vapaavuori, joka sai 29 745 ääntä eli 5,63 % äänioikeutettujen äänistä. Määrä on toki ennätyksellisen suuri, mutta miltei samaan osuuteen ylsi kokoomuksen Raimo Ilaskivi vuoden 1968 vaaleissa. Tällöin hän sai 20 910 ääntä eli 5,55 % äänioikeutettujen äänistä.
Äänestysaktiivisuuden ja äänestyskäyttäytymisen lisäksi julkaisussa käsitellään kaupunginvaltuuston koostumusta ja valtuutettujen asuinpaikkajakaumaa. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esitetään myös historiallinen katsaus vuosien 1918 ja 1968 vaaleihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tutkija Vesa Keskinen, puh. 09 310 36296, e-mail: vesa.keskinen@hel.fi
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi
erikoistutkija Ida Suolahti, puh. 09 310 43575, e-mail: ida.suolahti@hel.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Kutsu medialle: Malminkartanon asukkaita kutsutaan pormestarin asukasiltaan 27. helmikuuta13.2.2025 08:12:31 EET | Kutsu
Pormestarin asukasilta järjestetään Malminkartanon asukkaille Malminkartanon nuorisotalolla torstaina 27. helmikuuta 2025 kello 18.30–20.00. Pormestari Juhana Vartiaisen isännöimä keskustelutilaisuus on katsottavissa myös suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalta, jolloin tilaisuuteen voi lähettää kysymyksiä viestiseinän kautta.
Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaosto käsitteli elinkeinopolitiikan painopisteitä sekä yrityshautomopalvelujen jatkorahoitusta10.2.2025 19:06:43 EET | Tiedote
Elinkeinojaosto kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa 10.2. Jaosto käsitteli kokouksessa yhteenvetoa Helsingin kaupungin elinkeinopolitiikan painopisteiden toteuttamisesta vuosina 2022–2024 ja päätti Kampusinkubaattorit-ohjelman myötä käynnistettyjen yrityshautomopalvelujen jatkorahoituksesta.
Helsingin kaupunginhallitus päätti aluevuokrasta Malmin uimahallin laajennusta varten10.2.2025 16:46:49 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 10. helmikuuta vuokrata alueen Urheiluhallit Oy:lle Malmin uimahallin laajennusta ja maauimalan rakentamista varten.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Länsisataman pikaraitiotien yleissuunnitelman5.2.2025 22:25:04 EET | Tiedote
Kaupunginvaltuusto kokoontui 5. helmikuuta. Valtuuston kyselytunnilla oli esillä kysymykset varhaiskasvatuksen tila-asioista sekä kaupunkikeskustan houkuttelevuuden parantamisesta. Valtuusto hyväksyi kokouksessa Länsisataman pikaraitiotien yleissuunnitelman sekä Idän perhekeskuksen ja Itiksen symppiksen tarveselvityksen.
Helsingin alustava tilinpäätös 2024: Kunta-Helsingin talous toteutui talousarviossa oletettua paremmin5.2.2025 14:04:42 EET | Tiedote
Helsingin tilinpäätös vuodelta 2024 on valmistumassa. Alustavan tilinpäätöksen mukaan kunta-Helsingin talous toteutui talousarviossa oletettua paremmin. Helsinki laatii erilliset tilinpäätökset kunta-Helsingistä, valtion rahoittamasta sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialasta sekä koko Helsingin kaupungista. Kunta-Helsinki tarkoittaa Helsinkiä ilman sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme