
Siviilejä loukussa Raqqassa: ”En tule koskaan unohtamaan tätä verilöylyä”
Siviilejä vaarantaneisiin toimenpiteisiin ovat ISISin lisäksi syyllistyneet Syyrian demokraattisten voimien (SDF) rinnalla toimiva Yhdysvaltojen johtama liittouma ja Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot.
Amnestyn mukaan konfliktin osapuolten täytyy asettaa siivilien turvallisuus etusijalle ja luoda heille reittejä pois eturintamalta.
“ISISin vastaisessa taistelussa tuhannet siviilit ovat jääneet loukkuun 'kuoleman labyrinttiin', jossa heitä tulitetaan joka suunnasta”, sanoo Donatella Rovera, Amnesty Internationalin kriisiasiantuntija.
”Tiedämme, että ISIS käyttää ihmiskilpiä. Siksi SDF:n ja Yhdysvaltojen luotsaaman littouman tätyy panostaa siviilien suojelemiseen.”
YK:n arvioiden mukaan Raqqassa saattaa olla loukussa 10 000–50 000 siviiliä, mutta tarkkaa lukumäärä ei ole tiedossa. Monen heistä uskotaan joutuneen ISISin ihmiskilviksi Raqqan vaanhaankaupunkiin.
Liittouman iskut osuvat siviileihin
Useat Raqqasta paenneet henkilöt kertoivat Amnestylle, miten Yhdysvaltojen tukeman liittouman ilmaiskut ja tykkitulitukset ovat lisänneet siviiliuhrien määrää viime viikkojen ja kuukausien aikana.
Eräs paikalla ollut henkilö kuvaili, kuinka ammuksia iskeytyi Raqqan läntiseen kaupunginosaan Daraiyaniin. Iskussa menehtyi ainakin 12 ihmista.
”En voi kuvailla tapahtumia sanoin, se tuntui maailmanlopulta – melu, ihmisten huuto. En [tule koskaan] unohtamaan tätä verilöylyä.”
Selviytyjät kertoivat, että liittouman joukot ovat iskeneet Eufrat-jokea ylittäviin veneisiin. Joen yli kulkee yksi ainoista reiteistä, jonka kautta siviilit voivat paeta kaupungista.
ISIS tukeutuu ihmiskilpiin
ISISin taistelijat ovat estäneet ihmisiä pakenemasta kaupungista muun muassa tarkka-ampujien, maamiinojen ja tarkastuspisteiden avulla.
Daraiyan-alueelta paennut Mahmouda kertoi Amnestylle:
”Se oli hirveä tilanne... ISIS ei antanut meidän lähteä. Meillä ei ollut ruokaa eikä sähköä.”
ISIS on siirtänyt ihmisiä vanhaankaupunkiin, josta käsin se tulee luultavasti puolustautumaan taistelun loppuvaiheessa.
Amnestyn arvion mukaan Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot ovat käyttäneet Eufrat-joen eteläpuolelle suunnatuissa iskuissa kansainvälisesti kiellettyjä rypälepommeja.
Kansainvälinen oikeus velvoittaa konfliktin osapuolia valitsemaan lainmukaisia kohteita, välttämään umpimähkäisiä ja suhteettomia iskuja ja käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja, jotta siviileihin kohdistuvilta haitoilta vältytään.
“Raqqan piiritykseen joutuneet ihmiset kärsivät ISISin käsissä, mutta se ei pienennä muiden konfliktin osapuolten velvollisuutta suojella siviilejä”, Donatella Rovera sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Milja Komulainen
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
milja.komulainen@amnesty.fi
+358 40 833 1532
Frank Johansson
Toiminnanjohtaja
Amnesty International, Suomen osasto
frank.johansson@amnesty.fi
+358 50 367 6311
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.