
Hirvivahinkoarvioinnin uudistus nostaa korvaustasoa
Hirvivahinkojen arviointi ja korvausten laskentatapa uudistui 15. toukokuuta 2017 alkaen, kun riistavahinkoasetuksen muutokset astuivat voimaan. Uudistuksen tavoitteena on yksinkertaistaa ja selventää vahinkoarviointia ja korvausten perusteita.
Vaurioluokkien määrää on vähennetty arvioinnissa neljästä kahteen, ja hirvien tuhoamat taimet luokitellaan lievästi tai pahoin vaurioituneiksi. Vahinkotarkastajat katsovat vaurioita vain kasvatettavaksi tarkoitetusta puustosta, eikä arviointikäynnillä enää määritetä tarvetta taimikonhoitoon.
- Arviointityö maastossa käy sujuvasti. Metsänomistaja ja riistanhoitoyhdistyksen edustaja voivat nähdä vahinkojen määrän tarkastajan maastotietokoneelta heti arvioinnin päätteeksi. Myös korvaussummasta ja arviosta esitetyt kommentit voidaan kirjata ylös heti maastossa, kertoo metsäneuvoja Heikki Kuoppala Suomen metsäkeskuksesta.
Uudistuksessa hirvivahinkojen korvaustaso nousee arviolta 25 prosenttia. Vahinkokorvausten laskennassa käytetään uusia taimikonarvotaulukoita ja puutavaralajien hintoja, jolloin vahingon arvo saadaan huomioitua nykyisen hintatason mukaan. Kun vahinkoja mitataan vaan kasvatettavaksi tarkoitetusta puustosta, korvataan vain todellinen vahinko.
Metsänomistajat voivat pian itsekin määrittää hirvivahinkokorvaussummaa ja korvauskelpoisuutta uuden mobiilisovelluksen avulla. Tapio Oy ja Metsäkeskus kehittävät yhteistyössä uutta maksutonta vahinkolaskurisovellusta, joka valmistuu käyttöön loppuvuodesta. Myös Metsäkeskuksen verkkosivuille on tulossa vuoden lopulla maksuton hirvivahinkolaskuri, jolla voi arvioida korvausmäärää.
Ilmoita hirvituhosta Metsäkeskukseen
Hirvieläinten aiheuttamista taimikkovahingoista maksettiin lähes 0,5 miljoonaa euroa korvauksia vuonna 2016. Arvioitujen vahinkojen pinta-ala oli 1 500 hehtaaria. Vahinkokorvausmäärät ja pinta-alat ovat olleet lähes samat vuodesta 2014 lähtien, mutta esimerkiksi vuonna 2011 korvauksia maksettiin 2,17 miljoonaa euroa 4 700 hehtaarilta.
Hirvituhoja esiintyy tyypillisesti 1-3 metrin korkuisissa mäntytaimikoissa. Vahinkoja voidaan estää tehokkaimmin pitämällä hirvikanta metsästyksen avulla sopivan kokoisena.
Maa- ja metsätalousministeriö voi myöntää riistanhoitoyhdistyksille varoja, joilla korvataan arviointiin osallistuvien metsästäjien kustannuksia vuoden 2018 alusta lähtien. Näin halutaan parantaa tiedonkulkua metsänomistajien ja metsästäjien välillä.
Metsänomistaja voi hakea hirvituhoista korvausta vahinkoilmoituslomakkeella Metsäkeskuksesta. Loppuvuodesta Metsään.fi-palveluun lisätään sähköinen lomake, jolla voi myös ilmoittaa hirvivahingoista ja pyytää vahinkoarviota.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heikki Kuoppala
metsäneuvoja
Suomen metsäkeskus
p. 050 314 0394
heikki.kuoppala(at)metsakeskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus
Ryskettä metsiin Kankaanpäässä7.3.2018 10:18:46 EET | Tiedote
Metsäalan toimijat järjestävät Kankaanpään S-marketissa Ryskettä metsiin -tapahtuman lauantaina 17.3. klo 10-15. Koko perheen metsäisessä tapahtumassa saa tietoa metsistä ja nykypäivän metsätaloudesta. Perheen nuorimmat voivat tutustua metsään ja puualaan pelien muodossa.
Metsänomistuksen suurtapahtuma Seinäjoella 17.3.20187.3.2018 10:15:00 EET | Tiedote
Moni eteläpohjalainen metsänomistaja miettii metsäomaisuuden siirtämistä eteenpäin perheessä tai suvussa. Sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun on mahdollisuus saada vinkkiä Polvelta toiselle -messuilla Seinäjoki Areenassa 17.3. klo 9.00-16.00. Messut järjestetään toista kertaa Etelä-Pohjanmaalla.
Rokuan yksityismetsissä hoidettiin paahde-elinympäristöjä28.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskus on tehnyt Rokuan harjualueella töitä paahde-elinympäristöjen hyväksi EU:n osittain rahoittamassa Light & Fire -LIFE hankkeessa. Maastossa näkyvät maanpinnan käsittelyn jäljet sadoista laikuista, koska jäkälää on poistettu laikuista. Lähes kahteen sataan laikkuun istutettiin kangasajuruohon taimia, joista puolet oli mikrolisättyjä.
Öppna skogsdata kan börja laddas ned från början av mars27.2.2018 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Skogsdata som administreras av Finlands skogscentral kan börja utnyttjas ännu effektivare från och med 1.3.2018 när ändringarna i lagen om skoglig information träder i kraft. Sådana skogsdata som betraktas som miljöinformation står i fortsättningen till förfogande i på de nya sidorna om öppna data i tjänsten MinSkog.fi.
Avoin metsätieto tulee ladattavaksi maaliskuun alussa27.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskuksen hallinnoimaa metsätietoa on mahdollista hyödyntää nykyistä tehokkaammin 1.3.2018 alkaen, kun metsätietolain muutokset astuvat voimaan. Ympäristötiedoksi katsottavat metsätiedot ovat jatkossa avoimesti saatavissa Metsään.fi-verkkosivujen uudessa avoimen tiedon osiossa.