Gummerus

Mediatiedote: Parasta pöytään on komea tietokirja suomalaisen ruokakulttuurin vaiheista

Jaa
Mikä oli Turun linnan suosituin herkku 1500-luvulla? Kuka presidenteistämme tilasi aina hirvenpääkeittoa? Miten ruotsinlaivat vaikuttivat ruokakulttuuriimme? Kari Martialan ja Helena Lylyharjun tuhti tietokirja Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus) tarjoilee ainutlaatuisia haastatteluja, yllättävää tietoa sekä klassikkoreseptejä hyvän ruoan ja historian ystäville.
Kari Martiala, Helena Lylyharju: Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus), kansi: Anne Kaikkonen
Kari Martiala, Helena Lylyharju: Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus), kansi: Anne Kaikkonen
Kari Martialan ja Helena Lylyharjun teos kokoaa yksiin kansiin tietoa ja tarinoita maamme ruoka- ja ravintolakulttuurista. Kirjaan on haastateltu kymmeniä alan merkkihenkilöitä, kuten kotitalousopettaja Anna-Maija Tanttua, Palacen pääkylmäkköä Sirkka Gustafssonia, ravintola-alan grand old ladya Ragni Rissasta sekä jo edesmennyttä Lapin ruokakulttuurin isää Tapio Sointua. Mukaan ovat päässeet myös Michelin-kokit, Presidentinlinnan kokit, tutut tv-kokit sekä kovassa nosteessa oleva kokkimaajoukkueemme.
 

Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia keskittyy Suomen itsenäisyyden aikaan mutta tarjoaa tietoa ruoan tekijöistä, raaka-aineista ja resepteistä aina 1200-luvulta alkaen. Kirja kertoo, kuinka sodanaika ja Pietarin-yhteyksien katkeaminen köyhdyttivät ruokakulttuuria ja kuinka kieltolaki näivetti ravintolat, mutta myös vuoden 1952 olympialaisten sekä EU-jäsenyyden tuomista kansainvälisistä vaikutteista. Mukana on myös keittiömestarien 30 suosikkireseptiä ja runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. 

– Jotkut sanovat, ettei Suomessa mitään gastronomiaa ole ollutkaan, mutta meidän pitäisi arvostaa omaa ruokakulttuuriamme. Haluamme kirjallamme myös tarjota nuorille kokeille juuret ja siivet, Kari Martiala ja Helena Lylyharju kertovat. 

Palkittu ruokatoimittaja ja valokuvaaja Kari Martiala sekä keittiömestari Helena Lylyharju ovat kokeneita kulinaristeja sekä ruoka- ja tietokirjailijoita. Parasta pöytään kuuluu Suomi 100 -hankkeisiin, ja se tehdään yhteistyössä Paistinkääntäjien, Suomen Keittiömestarit ry:n ja Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa.

Kari Martiala, Helena Lylyharju: Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia
Sivumäärä 264

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
tiedottaja Jonna Tapanainen, 040 737 9016, jonna.tapanainen@gummerus.fi

Kuvat

Kari Martiala, Helena Lylyharju: Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus), kansi: Anne Kaikkonen
Kari Martiala, Helena Lylyharju: Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus), kansi: Anne Kaikkonen
Lataa
Helena Lylyharju ja Kari Martiala, kuva: Michaela Martiala
Helena Lylyharju ja Kari Martiala, kuva: Michaela Martiala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Gummerus on vuonna 1872 perustettu yleiskustantamo. Toteutamme edelleen Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

ENNAKKOTIEDOTE: Mikä on myyttinen sampo? – Historiallista romaanisarjaa 20 vuotta työstänyt kirjailija Mikko Kamula antaa oman tulkintansa vuosisataiseen kysymykseen4.4.2025 08:48:19 EEST | Tiedote

Folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa opiskellut Mikko Kamula on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia. Nyt viidenteen osaan edenneellä Metsän kansa -romaanisarjallaan hän haluaa kertoa meille suomalaisille juuristamme.​ Pohjolan neito (Gummerus) ilmestyy ja on arvosteluvapaa 17.4.

ENNAKKOTIEDOTE: ”Minulla oli kerran seitsemän isää seitsemän vuoden aikana.” – Andrev Waldenin August-palkittu perheromaani ei moralisoi28.3.2025 08:20:00 EET | Tiedote

Ruotsalaisen Andrev Waldenin omakohtainen esikoisromaani Miehenpuolet (Gummerus) on ollut valtaisa menestys kotimaassaan yli 300 000 kappaleen myynnillä. Kirjan käännösoikeudet on ostettu useisiin maihin, ja siitä on tekeillä filmatisointi. Kuvaus rankasta lapsuudesta, rikkinäisestä perheestä, köyhyydestä ja miehenä olemisen vaikeudesta on samaan aikaan hurja, humoristinen, harkittu ja rosoinen. Andrev Walden esiintyy toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla yhdessä Samuli Putron kanssa. Miehenpuolet ilmestyy Jaana Nikulan suomentamana 28.4.

ENNAKKOTIEDOTE: Millaiset säännöt tarvitaan, jos parisuhde avataan? Avoimesti yhdessä (Gummerus) on älykäs ja romanttinen tarina nykyrakkaudesta ruuhkavuosien moukaroimassa parisuhdearjessa26.3.2025 09:38:35 EET | Tiedote

Millaisia paineita yksiavioisuus luo ja mitä omalta puolisolta saa odottaa suhteessa omien tarpeiden tyydyttämiseen? Kuinka rehellinen parisuhteessa pitää olla? Tarvitseeko vapauden ja onnellisuuden olla keskenään ristiriidassa? Isabel Nylundin Avoimesti yhdessä (Gummerus) on ajankohtainen nykykomedia rakkaudesta, pitkästä parisuhteesta ja pakkomielteestä. Se tutkii avointa suhdetta 2020-luvun Tukholmassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye