Kekrin aika on täällä!
Kekri on vanha suomalainen sadonkorjuujuhla, johon muinaisessa ajan kierrossa yhdistyi myös uuden vuoden vietto. Kekrin aika alkaa mikkelinpäivänä (29.9) ja jatkuu pyhäinpäivään saakka, marraskuun alkuun. Entisaikaan kekrin aika koitti, kun syksyn työt oli tehty ja oli aika nauttia uuden sadon antimista ja juomista. Notkuvien pöytien herkut kokosivat yhteen koko yhteisön ja juhlamenoja höystivät riitit ja seremoniat. Nykypäivän kekrin ytimessä on edelleen luonnollinen vuodenkierto, hyvä ruoka sekä yhteisöllisyys yli sukupolvirajojen. Kekrin vietto on viime aikoina lisääntynyt ympäri Suomea ja sitä vietetään monimuotoisesti niin maalla kuin kaupungeissakin. Talonpoikaiskulttuurisäätiö on jo usean vuoden edistänyt kekrin viettoa modernina syys- ja sadonkorjuujuhlana, joka tuo valoa ja piristystä juhlattoman syksyn arkeen.
KEKRINÄ HERKUTELLAAN SYYSSADON ANTIMILLA
Runsaat ruoka- ja juomatarjoilut ovat aina olleet olennainen osa kekriä. Modernia kekriä vietetäänkin usein sadonkorjuujuhlana, jonka keskiössä ovat luonnollisesti kotimaiset syyssadon antimet. Käynnissä olevassa kekri-reseptikilpailussa (11.9 - 5.11.2017) etsitään maittavimpia tarjoiluja syksyn kekrikemuihin. Lisätietoja reseptikilpailun tiedotteessa.
KEKRITEMPAUKSET JA KEKRIPAJA LAPSILLE
Kekritempaukset järjestetään to 5.10.2017 Helsingissä Narinkkatorilla klo 15.30 ja Turussa Hansa-korttelissa klo 16 alkaen yhdessä opiskelijajärjestö NEFA-Helsinki ry:n ja Seita ry:n kanssa. Tempauksissa toivotetaan hyvää kekrin aikaa jakamalla kekripipareita ja ilmapalloja niin kauan kun niitä riittää.
Helsingissä Kansallismuseon Ateljeessa järjestetään 28.10.2017 klo 12-16 lasten kekripaja, jossa lapset saavat koristella kekripukkipipareita ja värittää itselleen kekripukkinaamion. Askartelun ohessa luetaan Kreetta Onkelin kirjoittamaa ja Jussi Kaakisen kuvittamaa kekriseikkailukirja Ahmattien yötä. Pajan järjestää Talonpoikaiskulttuurisäätiö yhteistyössä Kansallismuseon kanssa. Sisäänpääsy Kansallismuseon pääsylipulla. Alle 18-vuotiaat sisään ilmaiseksi.
KEKRI.FI -SIVUSTO: LAAJA OPETUSMATERIAALI JA TIETOPAKETTI SEKÄ VINKKEJÄ KEKRIKEMUIHIN
Talonpoikaiskulttuurisäätiön kekri.fi-sivustolta löytyy opettajille, kasvattajille ja oppilaille suunnattu laaja nykyisen opetussuunnitelman mukainen opetusmateriaali, joka on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Opetusmateriaalista löytyy esimerkiksi eri oppiaineille suunnattuja tuntisuunnitelmia sekä kekriprojekti, joka on oppiaineita integroiva monialainen oppimiskokonaisuus. Kekriprojekti edistää ekososiaalista sivistystä, kulttuurista osaamista sekä kestävää elämäntapaa ja kestävän tulevaisuuden rakentamista. Oppisisältöön kuuluu muun muassa vuodenkierto, viljely, ruoan alkuperä sekä eurooppalainen kulttuuriperintö ja -maantiede. Sivuilta löytyy myös runsaasti lisätietoa kekristä sekä vinkkejä ja reseptejä kekrijuhliin kaikille kiinnostuneille.
KEKRI ON HALLOWEENIN SERKKU
Kekrillä ja amerikkalaisella Halloweenilla on yhteiset juuret vuosituhansia vanhassa eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Monille halloweenin keskeisille elementeille, kuten naamioitumis- ja kiertämisperinteille, on vastineensa myös perinteisessä kekrissä. Ennen oli esimerkiksi tapana, että nuoret pukeutuivat kekripukeiksi ja kekrittäreiksi, jotka kiersivät talosta taloon pyytäen kestitystä. Kekripukilla oli yllään käännetty turkki ja tuohinaamari ja kekrittäret olivat pukeutuneet päästä varpaisiin valkoisiin. Jos tarjoilua ei talosta meinannut irrota saattoivat vierailijat uhata uunin rikkomisella. Kekrinä saattoi myös mies pukeutua naisten vaatteisiin ja päinvastoin. Lisäksi liikkeellä uskottiin olevan näkymättömiä vainajahenkiä, esi-isiä, jotka tulivat katsomaan, onko paikat pidetty kunnossa. Heidät pyrittiin pitämään tyytyväisenä kattamalle heille ruoka pöytään ja lämmittämällä sauna. Levottomia tai pahantahtoisia henkiä karkotettiin polttamalla tulia. Halloween-kurpitsan kotoinen vastine onkin kitupiikki eli koverretun nauriin sisälle asetettu palava tikku. Myös kekrin taustasta löytyy lisätietoja sivulta www.kekri.fi .
KEKRISTÄ KANSANJUHLA
Talonpoikaiskulttuurisäätiön Kekristä kansanjuhla -hankeen tarkoituksena on tehdä kekri taas tutuksi ympäri Suomen ja palauttaa se suomalaiseen ruokapöytään ja syksyyn uudessa kuosissa. Modernia kekriä vietetään yhteisöllisenä sadonkorjuujuhlana, joka on irtiotto arjesta ja tuo valoa syksyyn.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Asiamies Maija Mäki
maija.maki(at)tpksi.fi
Sihteeri Jenni Luonuankoski,
jenni.luonuankoski(at)helsinki.fi
Kekri-asiantuntijoita:
Folkloristiikan dosentti, tutkija Kati Mikkola,
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
kati.mikkola(at)finlit.fi, 040 534 6761
Ympäristökirjailija Juha Kuisma
juha.kuisma(at)elisanet.fi, 045 884 7884
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1938 perustettu Talonpoikaiskulttuurisäätiö toimii elävän maaseutukulttuurin hyväksi. Säätiö vaalii perinteitä, mutta se elää myös ajassa ja luo uutta talonpoikaiskulttuuria.
Perinteisen rakentamistavan kunniakilpi on esimerkki perinteen vaalimisesta. Käynnissä oleva Kylä 2020 -hanke ja jo vuodesta 2009 alkanut Kekristä kansanjuhla -hanke ovat esimerkkejä uuden kulttuurin luomisesta. Lisää kekristä www.kekri.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Talonpoikaiskulttuurisäätiö
Kekrinä on lupa leikkiä ja hassutella21.10.2021 08:55:35 EEST | Tiedote
Talonpoikaiskulttuurisäätiö on julkaissut kekriperinteestä kumpuavia kekrileikkejä. Muun muassa jytyn jauhamista, kekrikeinumista ja kurkisilla oloa kuvaillaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankissa. Kekri on hassuttelun ja hauskanpidon aikaa!
Uusia neulemalleja kekrin aikaan27.10.2020 15:39:33 EET | Tiedote
Talonpoikaiskulttuurisäätiö on julkaissut kolme uutta neulemallia, joiden inspiraationa on toiminut syksyinen sadonkorjuujuhla, kekri. Talonpoikaiskulttuurisäätiö edistää kekritietoisuutta ja ylläpitää kekri.fi -sivustoa. Neulemallit ohjeineen on julkaistu sivustolla.
Raitiovaunuajelu Böndespora käynnistää Talonpoikaiskulttuurisäätiön juhlavuoden14.5.2018 11:35:54 EEST | Tiedote
Talonpoikaiskulttuurisäätiö täyttää 80 vuotta ja vuosi on täynnä ohjelmaa! Juhlavuosi avataan Böndespora -ratikka-ajelulla Helsingissä 21.toukokuuta. Samana päivänä käynnistyy myös PIENIÄ PONNISTUKSIA - SUURIA SAAVUTUKSIA kirjoituskilpailu kestävästä kehityksestä. Säätiön Youtube-kanavalla taas julkaistaan joka kuukausia videoita uuden talonpoikaiskulttuurin kasvoista.
Parasta syyssadon antimista - Kekri-reseptikilpailu ruokabloggareille8.9.2017 14:27:20 EEST | Tiedote
Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestää 11.9 - 5.11.2017 ruokabloggareille avoimen kekri-reseptikilpailun, jossa etsitään maittavimpia tarjoiluja syksyn kekrikemuihin. Kekri on vanha suomalainen syys- ja sadonkorjuujuhla, jonka ytimen muodostavat luonnollinen vuodenkierto, hyvä ruoka sekä yhteisöllisyys. Kekrin parhaissa herkuissa maistuvat kotimaiset, satokauden mukaiset raaka-aineet, joista nautitaan yhdessä hyvässä seurassa. Kilpailuun voi laatia aterian, jonkun sen osan tai vaikkapa valikoiman naposteltavia illanistujaisiin. Resepti voi ammentaa perinteistä, mutta se voi olla myös kokeileva ja persoonallinen. Tärkeintä on, että lopputuloksessa maistuu kotimainen syksy.
Kekriä juhlitaan loka-marraskuun vaihteessa!26.9.2016 08:56:32 EEST | Tiedote
Kekri on vanha suomalainen sadonkorjuu- ja uuden vuoden juhla. Kekriä vietettiin loka-marraskuun vaihteessa, kun kuluneen kasvukauden sato oli korjattu ja säilötty. Kekrissä tiivistyvät luonnollinen vuodenkierto, ruoan merkitys ja yhteisöllisyys yli sukupolvien. Talonpoikaiskulttuurisäätiö on edistänyt jo vuosien ajan kekrin viettoa ja tänä vuonna monimuotoista ohjelmaa on tarjolla erityisen runsaasti.