
Valtakunnan metsien inventointi: VMI11:n menetelmät ja tulostaulukot julkaistu
VMI11 toteutettiin edellisen inventoinnin tapaan tilastollisena otantana. Viiden vuoden aikana mitattiin kunakin vuonna yksi viidesosa inventoinnin 70 458 koealasta. Tällaisella otannalla Suomen metsien pinta-ala tulee arvioiduksi 0,4 prosentin tarkkuudella (keskivirheellä) ja metsien kokonaispuusto 0,5 prosentin tarkkuudella.
Raportti kertoo Suomen metsistä muun muassa seuraavaa:
Puuston määrä lisääntyy
- Puuston vuotuinen kasvu on 105,5 miljoonaa kuutiometriä. Kun hakkuut ja puiden luontainen kuoleminen on 2010-luvun ensimmäisinä vuosina ollut noin 70 % kasvusta, puuston määrä lisääntyy.
- Alustavat tulokset VMI12:sta ovat osoittaneet vuotuisen kasvun nousseen jo 110 miljoonaan kuutiometriin.
- Puuston luontainen poistuma on 6,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Tästä vajaa miljoona kuutiometriä korjataan hakkuissa ja metsien lahopuustoksi jää 5,6 miljoonaa kuutiometriä.
Lahopuun määrä kasvaa Etelä-Suomessa
- Metsien monimuotoisuudelle tärkeän lahopuuston määrän lisääntyminen on jatkunut Etelä-Suomessa. Pohjois-Suomessa lahopuuston määrä on vähentynyt.
- Alustavat tulokset VMI12:sta ovat osoittaneet kehityksen jatkuvan samansuuntaisena sekä Etelä- että Pohjois-Suomessa.
- Pohjois-Suomessa lahopuuston keskitilavuus metsämaalla (8,0 m3/ha) on kuitenkin edelleen yli kaksinkertainen Etelä-Suomeen (3,8 m3/ha) verrattuna.
Vakavia metsätuhoja on vähän
- Metsien terveydentila on hyvä.
- Vakavia tuhoja esiintyy vain kolmella prosentilla puuntuotannon metsämaan alasta. Metsikön laatua alentavia tuhoja on 25 %:lla puuntuotannon metsämaan alasta.
- Kuusivaltaisissa metsissä yleisimpiä tuhonaiheuttajia ovat tuuli ja lumi, mäntyvaltaisissa metsissä lumi ja hirvi, lehtipuuvaltaisissa metsissä lahottajasienet ja hirvi.
Talousmetsien metsänhoidollinen tila on tyydyttävä
- Puuntuotannon metsämaan metsistä 28 % on metsänhoidolliselta tilaltaan hyviä ja 44 % tyydyttäviä. Vajaatuottoisia metsiä on seitsemän prosenttia. Vajaatuottoisten metsien määrä on pienentynyt edelliseen inventointiin verrattuna hieman ja aiempiin inventointeihin verrattuna selvästi.
- Tulevana 10-vuotiskautena metsänhoidollisia ensiharvennustarpeita on 1,9-kertaisesti ja taimikonhoitotarpeita 1,5-kertaisesti menneen 10-vuotiskauden suoritemääriin verrattuna.
- Alustavat tulokset VMI12:sta osoittavat kiireellisten metsänhoitotarpeiden lisääntyneen edelleen.
- Puuntuotannon metsämaan taimikoista ja kasvatusmetsistä on perustettu luontaisesti 9,2 miljoonaa hehtaaria ja viljellen 6,5 miljoonaa hehtaaria, eli viljelyn osuus metsänuudistamisesta on ollut 41 %. Inventoinnissa ei ole pystytty arvioimaan uudistuskypsien metsien perustamistapaa. Viljellen perustetuissakin metsissä luontaisten puiden osuus on suuri. Koko puuston tilavuudesta vain 16 % arvioidaan olevan viljeltyjä ja 84 % luontaisesti syntyneitä.
Julkaisu ja liitetaulukot
- Suomen metsät 2009–2013 ja niiden kehitys 1921–2013. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 59/2017
Luken metsäpalvelut kootusti: www.luke.fi/metsatietopalvelut
Yhteyshenkilöt
Johtava tutkija Kari T. Korhonen, puh. 0295323030, kari.t.korhonen@luke.fi
Erikoistutkija Antti Ihalainen, puh. 0295322163, antti.ihalainen@luke.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland
0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi
Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus
Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>
Luken e-vuosikirja kokoaa yhteen maatalous-, metsä- ja kalatilastot18.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luken ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja ilmestyy nyt kolmatta kertaa. Verkossa ilmestyvässä julkaisussa on koottu yhteen keskeisimmät biotalouden tilastotiedot maataloudesta, metsäsektorilta sekä kala- ja riistataloudesta.
Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty kaloista IHN-virusta14.12.2017 17:05:15 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty IHN-virusta. Viruksen esiintyminen todettiin ensimmäisen kerran Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevasta merialueen kalanviljelylaitoksesta (Eviran tiedote 30.11.2017).
Lohen poikkeuksellisen korkea hinta notkautti kalan kulutuksen kasvua14.12.2017 13:00:33 EET | Tiedote
Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Korkean hinnan vuoksi kalan kulutuksen kasvu taittui Suomessa väliaikaisesti. Kirjolohen kysynnän kasvu ulkomailla avasi toisaalta uusia vientimarkkinoita.
Suurin osa maatalousmaasta peitteisenä talvella14.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan yli 40 prosenttia käytössä olevasta maatalousmaasta oli viljelykasvin peitossa talvella 2015–2016. Vajaata viidennestä peittivät kasvinjätteet tai sänki ja kymmenesosa oli kevennetysti muokattua. Yhteensä lähes 80 prosenttia maatalousmaasta oli kasvipeitteistä tai kevennetysti muokattua. Runsas 20 prosenttia maasta oli paljaana.